OCCRP

Politikusok, strómanok, maffiavezérek Kelet-Európában: 2014 legjobb oknyomozó riportjai

Azerbajdzsán, Ukrajna, Románia, Lettország, Moldova, Oroszország, Bosznia-Hercegovina: a témáinak középpontjába a szervezett bűnözést és korrupciót helyező újságírószervezet, az OCCRP 2014-ben is számos riportot készített a kelet- és közép-európai régió országaiban felbukkanó piszkos ügyletekről, korrupt politikusokról és üzletemberekről. Ezekből a történetekből válogattunk.

Azerbajdzsán

Az Orbán Viktor által „minta államnak” nevezett Azerbajdzsán valóban példát mutat más országoknak: igaz, nem a demokráciából, a közpénzek felelős elköltéséből vagy a sajtószabadság biztosításából. Azerbajdzsánban egyetlen, a kormányzattal is rendkívül jó kapcsolatokat ápoló család birtokában van a média jelentős része, ráadásul a szabályozásba is beleszólásuk van. A konkurencia munkáját módszeresen akadályozzák, és az oktatási, illetve az egészségügyi szektorban is helyet követelnek maguknak. Egy másik oligarcha család ifjú tagja, Rashad Abdullajev pedig ugyan pénzzel támogatja a Törökországban tanuló honfitársait, de nem a sajátjával, hanem az apja által vezetett állami olajcégen keresztül, közpénzzel. Aki pedig az azeri politikusok és oligarchák piszkos ügyeit akarja feltárni, mint Khadija Iszmailova újságírónő, azzal számolhat, hogy letartóztatják.

Janukovics Leaks

2014. február 22-én önkéntes búvárok közel 200 mappát hoztak felszínre Viktor Janukovics volt ukrán elnök rezidenciáján található tó mélyéről. Az iratokat azért dobták vízbe, hogy bennük található információk megsemmisüljenek, tervük azonban nem sikerült. A kimentett dokumentumok újságírók és aktivisták segítségével nyilvánossá váltak, hogy azt világszerte bárki elemezhesse, illetve több cikkben is elemezték a mappákban található információkat. Így kiderült az is, hogy micsoda luxusvadászházban múlatta az időt Janukovics a barátaival és üzletfeleivel, miközben Ukrajna más részein az illegális bányákban emberek halnak meg, komolyabb felelősségre vonás nélkül.

Trófea Janukovics vadászkunyhójában – fotó: OCCRP

 

Orosz pénzmosoda

Az OCCRP újságírói nagyszabású pénzmosó hálózatra bukkantak Kelet-Európában: 2010 és 2014 között oroszországi szervezett bűnözői csoportok és korrupt politikusok mintegy 20 milliárd dollárnyi piszkos pénzt mozgattak európai uniós bankokba egy bonyolult pénzmosási módszerrel. A hálózat tucatnyi offshore cégből, bankból, hamis hitelekből és strómanokból állt össze. Az eljárást az apró méretű Moldovai Köztársaság legálisnak nyilvánította és az újonnan létrehozott alapok Európa-szerte megjelentek. A szálak az Egyesült Királyságból Románián, Moldován és Lettországon keresztül Oroszországba, azon belül is a Putyin-családhoz vezettek.

Maffiózók a Balkánról

Drogbáró vagy és meggyilkoltál valakit? Hogyan halasztasd el a bírósági eljárást? Legyél egy olyan ország állampolgára, amelyet a fél világ nem ismer el. Naszer Kelmendi balkáni maffiavezért 2014. júliusban tartóztatta le a koszovói rendőrség gyilkosság, drogkereskedelem és szervezett bűnözés miatt, a működési területeként ismert Bosznia-Hercegovina és Koszovó közötti zavaros politikai helyzet és hiányzó jogszabályok miatt csúszik a felelősségre vonás. Az OCCRP riporterei abban az összeállításban is írtak Kelmendiről, amelynek egyik főszereplője Fahrudin Radoncic, korábbi médiamogul, feltételezett maffiózó és aki most Bosznia-Hercegovina elnöki székéért is indul.

Zöldséges mutyi

Mi köt össze iraki terroristákat, ukrán takarítónőket és gyanús török üzletembereket? A zöldség-gyümölcs biznisz és az adócsalás. Az OCCRP újságírói három részes cikksorozatban számoltak be arról, hogyan bukkantak rá a Romániában ügyködő, bevándorlókat foglalkoztató üzletemberre, a strómanként bepalizott menekültekre és az adócsalásra „rávett” takarítónőkre. A tetteseknek egy darab lopott útlevél segítségével például 16 millió euró adót sikerült elcsalniuk.

D. Kovács Ildikó

További cikkek az OCCRP honlapján olvashatók (angol nyelven).

Megosztás