OCCRP

Olajból diploma: azeri oligarchák diáksegélyezési akciói

Bár még maga is éppen hogy csak befejezte az egyetemet, Rashad Abdullajev, az egyik azeri oligarcha fia, már pénzzel támogatja a Törökországban tanuló honfitársait. Igaz, nem a sajátjával, hanem az apja által vezetett állami olajcégen keresztül, közpénzzel.

Rashad Abdullajev 17 évesen érkezett Törökországba, hogy vegyészmérnöknek tanuljon a Koch Egyetemen – írja a riportjaiban a szervezett bűnözéssel és korrupcióval foglalkozó OCCRP (Organized Crime and Corruption Project). A SOCAR Tradingnél kezdett el dolgozni, a cég az azeri kőolajat árulja a nemzetközi piacokon. A ma is még csak 21 éves Rashad édesapja nem más, mint Rovdag Abdullajev, az azerbajdzsáni állami olajvállat, a SOCAR elnöke, a fiú pedig az elmúlt négy évben több, a SOCAR-csoporthoz kapcsolódó állást is kapott.

Az ilyesfajta „családi vállalkozás” már csak azért is érdekes, mert az OCCRP által megkérdezett ügyvéd, Muzzaffar Barkishov szerint az azeri, korrupció ellenes törvények teljesen egyértelműen kimondják, hogy a tisztségviselők alkalmazottai nem lehetnek közvetlen családtagok, kivételt képeznek a választás útján elnyert pozíciók. Ha ilyen összeférhetetlenség alakul ki, akkor valamelyik családtagnak, esetünkben vagy az apának vagy a fiúnak, le kell mondania 30 napon belül, ellenkező esetben el kell bocsátani állásából.

Rashad a SOCAR-ral együtt több cégben is tulajdonos. Ezek közé tartozik a luxus ingatlanok kereskedelmével foglalkozó török Alpha Roger Project, de benne van az építőiparban, a tengeri és légi szállítmányozásban, HR-cégekben és a kenőolaj-kereskedelemben is. Egy 2013. novemberi, a török Quality magazinban megjelent cikk szerint a fiatalabb Abdullajev a Petkim Petrokymiánál is dolgozott, ennek a cégnek 51 százalékos tulajdonosa a SOCAR török leányvállalata. Ugyanebből az interjúból derült ki, hogy azért vannak a SOCAR-cégcsoporton kívül is üzleti érdekeltségei, például a törökországi Bodrum városában található B-LONG Resort szálloda, de a jövőben Isztambulban és más városokban is szeretne szállodákat nyitni.

Családi vállalkozás, kép forrása: OCCRP

Családi vállalkozás, kép forrása: OCCRP

 

Az üzleti ügyek mellett Rashadnak jótékonykodásra is futja az idejéből és a pénzéből, ugyanis mintegy 200, Törökországban tanuló azerbajdzsáni egyetemistának nyújt anyagi támogatást. A pénz valójában nem az övé, hanem a SOCAR-tól jön, amely 100 százalékban állami tulajdonú vállalat, tehát végeredményben Abdullajev azeri közpénzt oszt tovább. Jelenleg 6901 azerbajdzsáni fiatal tanul Törökországban, közülük évente kb. 80 kap közvetlenül az azeri kormánytól támogatást. A török tandíjak alacsonyak, így az otthoni, illetve a török államtól kapott támogatással együtt még a szegényebb hallgatók is ki tudnak jönni a pénzükből.

Rashad Abdullajev egy non-profit szervezeten, az AZEDER-en keresztül támogatja a hallgatókat és évente 240 ezer dollárt költenek az általuk kiválasztott 200 hallgatóra. Azt, hogy mi alapján döntenek a támogatás odaítéléséről, nem tudni: a hallgatóknak semmilyen tesztet nem kell kitölteniük, nem kell megfelelniük semmilyen kritériumnak és az AZEDER is hallgat a kiválasztás folyamatáról. Arra sem válaszoltak az OCCRP megkeresésére, hogy az AZEDER honnan kapja a pénzt, de az elég fontos jel lehet, hogy a szervezet számos rendezvényén a helyszínt a SOCAR bannerei uralják. Khalig Mammadov, a cég alelnöke és Kanan Mammadov, a SOCAR törökországi képviselője is megerősítette, hogy bőkezűen támogatják az AZEDER-t, de arról nem nyilatkoztak, hogy pontosan mekkora összegről van szó.

Az egyetemisták, akik támogatást kapnak, szinte hősként tekintenek Rashadra, amiért segít nekik és olyan lehetőségekhez juttatja őket, amely korábban elképzelhetetlen lett volna számukra, például ingyen bekerülhetnek az európai ifjúsági parlamentbe. Emin Milli szerint, aki egy külföldön tanult azerbajdzsániakat tömörítő szervezet alapítója, sokan nem veszik észre, hogy az a pénz, amit kapnak, nem Abdullajev saját vagyonából van, hanem azeri közpénzből. Úgy látja, hogy az azeri oligarchák között mostanában divatja van az egyetemisták pénzelésének és ha ez valamilyen állami cégen keresztül történik, akkor a fiatalok nem az államnak lesznek hálásak a segítségért, hanem a céget vezető oligarchának, aki így gyakorlatilag híveket vásárol magának.

A fordítás alapjául szolgáló cikk SOCAR Chief’s Son Practices „Charity” With Government Funds címmel jelent meg az OCCRP honlapján 2014. november 25-én. Szerző: Khalid Kazimov. Fordította: D. Kovács Ildikó.

Megosztás