OCCRP

Adócsalástól az Al Kaidáig: szövevényes cégháló Kelet-Európában

Adócsalás, embercsempészet és emberrablás: sokfelé vezetnek a szálak abból a hálózatból, amelyet a román hatóságok és újságírók próbáltak meg felderíteni az elmúlt egy évben. Az OCCRP riporterei három részes cikksorozatban számolnak be az eredményekről, ebből nézzük most az elsőt, amely Bukarestből Svédországon keresztül Irakba visz minket.

****

2013. június 17-én reggel a Bukaresthez közeli Ilfov Megyei Bíróságon egy iráni származású svéd állampolgár ügyét kezdték tárgyalni. A névtelenséget kérő férfi, nevezzük A.B.-nek, a hatóságok szerint 16 millió euró adót nem fizetett be a román államnak. Az ügyészek elmondták, hogy a férfi két cége Törökországból importált zöldséget Romániába, anélkül, hogy adót fizetett volna utána. Papíron A.B. nem kevesebb, mint 20 román cég tulajdonosa és ezek nagy része óriási adótartozással rendelkezik. Ugyanakkor A.B. sohasem importált zöldséget, soha nem alapított céget és nem is csalt adót. Sőt, soha nem is volt Romániában. Csalók áldozata lett, akik a tudta nélkül bűncselekmény elkövetésére használták fel az adatait. És ezzel nincs egyedül.

A.B. azt mondja, hogy miközben Svédországban dolgozott, az elmúlt öt év számára maga volt a pokol, tekintve, hogy egy idegen országban kellett olyan bűncselekményekért bíróság elé állnia, amelyeket nem is követett el. Az Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) több mint egy évig nyomozott egy olyan céghálózat után, amelyben tisztességtelen módszerekkel dolgozó üzletemberek kerülik el az adófizetést. A hálózat szerkezete a háború sújtotta Irakban kezdett el formát ölteni és nagyon egyszerű technikával dolgozott: vegyünk olyan román és más, kelet-európai cégeket, amelyek adósságot halmoztak fel és évek óta nem fizettek adót, és adjuk át a tulajdonosi jogokat olyanoknak, akiknek ellopták az identitását, vagy akik nem fogják tudni, hogy a nevüket csalásra használták fel.

Néhányan azok közül, akik benne voltak a buliban, a gyanú szerint az Al-Kaidával is kapcsolatban állnak, mások állítólag pont a terroristák áldozatai közül kerülnek ki, és néhányuknak pedig nagyszabású adóelkerüléshez és embercsempészethez van köze. 2008 és 2009 között a hálózat legalább 50 millió euró adót nem fizetett be, és ez a szám csak szerény becslés. Nehéz megmondani, hogy pontosan mekkora összegről van szó, mert a cégek nem fordítottak nagy figyelmet a könyvelésre.

 

Felbukkan egy lopott útlevél

„2006-ban, Svédországban lopták el az útlevelemet” – mesélte A.B. az OCCRP riportereinek. „Bejelentettem a rendőrségen és a dokumentumot 2006 novemberében törölték a nyilvántartásból”. Négy évvel később kellemetlen meglepetés érte a svéd-iráni férfit. „2010-ben hivatalos levelet kaptam Romániából, amelyben arról értesítettek, hogy az útlevelemet üzleti csaláshoz használták. Írtam egy levelet a svéd hatóságoknak, és elmagyaráztam, hogy mi történt.” Majdnem három évig csend volt, aztán 2013. februárban A.B. egy újabb levelet kapott. „2013. január 28-án kellett volna megjelennem a román bíróság előtt, de ez lehetetlen volt”, tekintve, hogy csak következő hónapban kapta meg az értesítést.

A.B. ügyvédet fogadott és a bíróság előtt bebizonyította, hogy a Romániában használt útlevél érvénytelen volt. „Kértem, hogy mentsenek fel a vádak alól, de nem történt semmi. A családom és én sokat aggódtunk, nagyon megviselt bennünket az ügy.” Az ilfovi bíróság csak 2013. decemberben mentette fel A.B.-t és kimondta, hogy nem követett el csalást. A.B. román adócsalási ügyében egy iraki állampolgár, Moran Ahmed is érintett volt. Moran Ahmed nem kevesebb mint 150 román cég társtulajdonosa, és ezek nagy része szintén hatalmas mennyiségű adóval tartozik Romániának. Ahmedet szintén felmentették a vádak alól, de az ő esete kicsit különbözik A.B.-étől.

 

Morad Ahmed 2013. június 17-én az Ilfovi Bíróság épülete előtt. Forrás: OCCRP

Morad Ahmed 2013. június 17-én az Ilfovi Bíróság épülete előtt. Forrás: OCCRP

 

A hálózat

Az OCCRP riporterei által megvizsgált dokumentumok alapján Morad Ahmed unokatestvére, Omar Farid Ahmed volt az adócsalásban felhasznált cégek átvétele mögött. Az ügylettel kapcsolatos aktában található egy levél a román titkosszolgálattól, amelyben az áll, hogy Omar Farid Ahmed A.B. lopott útlevelét használta az eladósodott román cégek átvételéhez. Ugyanebben a levélben van az is, hogy A.B. útlevelét egy másik iraki állampolgár vitte Bukarestbe, Ahmed unokatestvérének nagybátyja, Fwad Hossein, aki Svédországban volt menekült. Ez az adócsalási ügy betekintést enged egy olyan világba, ahol semmi sem az, aminek látszik.

 

morad

A hálózat: a zölddel jelölt vonalak a rokoni kapcsolatokat jelölik (uncle – nagybácsi, cousin – unokatestvér, relative – egyéb rokonsági fok), a magenta pedig az Al Kaida-tagságot. Forrás: OCCRP

 

A jéghegy csúcsa

A 16 millió eurós adócsalás csak egy darabja egy sokkal nagyobb, határokon átnyúló kirakós játéknak, amelyben számos iraki vett részt. Közülük sokakat egyetlen ember hozott Európába: Al Dulaimi. A férfi most egy bukaresti börtönben raboskodik, négy éves büntetését töltve, amelyet embercsempészetért kapott. A nyomozók tájékoztatása szerint 2008 és 2010 kötött Al Dulaimi hálózata több mint 250 iraki állampolgárt vitt Romániába. Szerzett nekik román vállalkozói vízumot, mondván, hogy üzletemberek. A legtöbben azonban csak egyszerű strómanok voltak, akiket belekevertek egy nagyszabású csalásba. Néhányan súlyosan eladósodott román cégeket vettek át, így amikor a román adóhatóság vizsgálódni kezdett, rossz embert találtak meg, mint A.B. esetében.  Mohamad Al Dulaimit a Jilava-börtönben keresték fel az OCCRP újságírói Bukarest külvárosában, aki tagadta, hogy köze lenne az adóelkerüléshez: „A nulláról kezdtem a cégalapítást, tisztán. Semmi közöm nincs az eladásukhoz. Nem nyomoztak utánam az átadás miatt. Nem emlékszem, hogy hány irakinak szereztem vízumot. Összesen talán 250-en lehettek. Nem én voltam az egyetlen, aki vízumot szerzett nekik, voltak más hálózatok is. Hetvenen az én családomból voltak, de sok embernek segítettem eljutni ide.”

Valójában Al Dulaimi szegény bevándorlókat felhasználva hozott létre egy adóelkerülési platformot, amelyet aztán gátlástalan üzletemberek használtak. A legtöbb iraki úgy nyilatkozott, hogy sohasem fizettek a cégekért, viszont kaptak repülőjegyet, valamint Bukarestbe érve szállást és ellátást. Néhányukat kihasználták, mint például Morad Ahmedet. Morad vallomása szerint nem tudott románul, de több olyan dokumentumot is aláírattak vele, amelyekről azt mondták, hogy a letelepedéshez szükségesek.

 

Al Dulaimi. Forrás: OCCRP

Al Dulaimi. Forrás: OCCRP

 

Kapcsolat az Al Kaidához

Al Dulaimi azonban nem csak szegény bevándorlóknak próbált szebb jövőt biztosítani – erről árulkodnak a román hatóságok adatai. A férfit azzal vádolják, hogy öt Al Kaida-terroristát is bejuttatott az Európai Unióba. 2011 decemberében román ügyészek közölték, hogy Al Dulaimit vádolják, öt, Al Kaida-kapcsolatokkal rendelkező iraki állampolgár Romániába utaztatásával. Az egyikük nem más, mint a fentebb már említett, A.B. útlevelét használó Omar Farid Ahmed. Tanúvallomások és rendőrségi nyomozás alapján kiderült, hogy Omar Farid Ahmed az Al Kaida iraki sejtjének tagja, ahol a terrorista csoport pénzügyeivel foglalkozott. Unokatestvére, Morad szerint Omar még pénzt is lopott az Al Kaidától.

„Omar Farid azt mondta nekem, hogy a terroristáknak dolgozott, amolyan pénztárnokként kezelte az Al Kaida vagyonát”, nyilatkozta Morad. 2005-ben, tette hozzá, Szíriában voltak, amikor Omar Faridot elrabolták „az Al Kaida tagjai és három napig fogva tartották. Ez alatt az idő alatt többször megverték, és arra utasították, hogy adja vissza az ellopott pénz. Ez akkor derült ki, amikor a szabadon bocsátása után 20 ezer dollárt adott nekik. Tudtommal, az édesanyja adta neki ezt a pénzt, váltságdíjként.”

Omar Farid Ahmed 2012-ben bolgár ügyészeknek tagadta, hogy ez így történt volna. Azt is tagadta, hogy bármilyen terrorista csoporthoz köze lenne, és arról beszélt, hogy az édesapját az Al Kaida ölte meg, mert egy amerikaiak által végzett építkezésen dolgozott. Állítása szerint 2006-ban, Al Dulaimi segítségével érkezett Romániába, és 5000 dollárt fizetett francia vízumért, amellyel szabadon mozoghatott az Európai Unióban. A következő négy évben (2006 és 2010 között) sokat vándorolt a kontinensen, a legtovább, másfél évig, Svédországban maradt. 2010-ben Bulgáriába ment, hamis útlevéllel. „Nem tudtam arról, hogy közük lenne az Al Kaidához” – nyilatkozta Al Dulaimi. „Öten voltak, hárman szabadon élnek Irakban, nem folyik ellenük nyomozás. Omar Farid Ahmed szabadon él Bulgáriában. Nem is találkoztam velük.” A feltételezett terrorista cselekményt jelenleg is vizsgálja a román bíróság.

Emberrablás

Al Dulaimi hálózatában felbukkan egy elítélt terrorista is. 2008 szeptemberében ugyanaz a két stróman, A.B. és Morad Ahmed beszálltak a román Bucovina ásványvíz gyártó cégbe, amely összesen 3,5 millió euróval tartozott a román államnak és magáncégeknek. Az ügyészség szerint ezt a céget Omar Hayssam, egy szíriai születésű román állampolgár irányította, aki 2005-ben részt vett három román újságíró Irakban történt elrablásában. Az ügyészek azt állítják, hogy Hayssam iraki terroristákat bízott meg az emberrablással, hogy aztán egyrészt részesüljön a váltságdíjból, másrészt hogy megmentőként pózolva bújjon ki más jogi problémái alól Romániában. Végül elvesztette az irányítást, és a megrendezett emberrablás valódivá vált.

2006-ban, amíg az emberrablás tárgyalása folyt a bíróságon, Hayssamnak sikerült elmenekülnie Romániából, és az emiatt kitört botrány következtében lemondott egy igazgató a hírszerzőknél, és ugyanígy tett a főállamügyész is. 2008 februárjában Hayssamot távollétében 20 év börtönbüntetésre ítélték. 2013-ban Szíria kiadta Romániának, ahol most a büntetését tölti.

Az eredeti cikk Building A Highway to Crime from the Middle East into Europe címmel jelent meg az OCCRP honlapján 2014. július 23-án. Szerzők: Romana Puiuleț, Daniel Bojin és Cristi Ciupercă. Magyar fordítás: D. Kovács Ildikó

Legfelső kép: Omar Hayssam letartóztatása 2013-ban. Forrás: OCCRP

 

A sorozat további részei:

2. Adót csaltál? Vitesd el a balhét a menekültekkel!

3. Az adócsaló takarítónők

Megosztás