OCCRP

Ingatlanvagyont gyűjtött a makedón titkosszolgálat főnöke

A szervezett bűnözést és korrupciót vizsgáló szervezet, az OCCRP, a macedón Nova TV, és a cseh oknyomozó újságírás központja oknyomozó riportot jelentetett meg Szaso Mijalkov, a macedón titkosszolgálat vezetőjének felhalmozott vagyonáról, aki mellesleg a jelenlegi macedón miniszterelnök unokatestvére. A cikk többek között a következőket említi:

Mijalkov Macedóniát irányító legbefolyásosabb emberek szűk köréhez tartozik, melyek közt megtaláljuk unokatestvérét és vőfélyét is. Eközben vezetése alatt rendszeres kritika érte a titkosszolgálatot vizsgálati módszerei kapcsán, melyek nem feleltek meg az EU-s normáknak, ill., a szolgálat illetéktelen beavatkozásai miatt.

A kormányzati karrier kiaknázására szakosodott tisztviselő számos üzletet, ingatlant birtokol Macedóniában és Csehországban, ahol édesapja, Jordan Mijalkov (1933-1991) egy nemzetközi kereskedelmi cég vezetője volt a szocialista Jugoszlávia idejében.

A Mijalkov-Gruevszki–dinasztia sokáig birtokolta a hatalmat Macedónia leválását követően. Jordan Mijalkov lett az első belügyminiszter az ország függetlenedése után, amíg el nem hunyt egy autóbalesetben. Unokaöccse, Nikola Gruevszki pénzügyminiszteri posztot vállalt 1999 – 2002 között, majd miniszterelnöki pozíciót 2006–tól 2014-ig. A fia, Szaso Mijalkov „szürke eminenciásként” állt a trón mögött, annak idején Jugoszláviában együtt szolgált testvérével Joszip Broz Tito testőrségében mint katonai rendész. Szaso magas pozíciókat töltött be a Védelmi-, és Belügyminisztériumban is 1998 óta.

Ő volt a Global Voices-on nemrég megjelent cikk főszereplője, mely azt írta le, hogyan alkalmazott rágalmazási pereket büntetésként, hogy elhallgattassa a független média hangját.

Ez a bejegyzés eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg. Szerző: Danica Radisic, fordító: Juhász Aliz.

Megosztás