Oktatás

Vállalkozóktól kérjenek adományt az iskolának – ajánlotta az igazgató a diákoknak

Havi ötvenezer forint költséghozzájárulást kért a diákoktól az iskolaigazgató, miután a Magyar Államkincstár februárban megvonta az iskolától az állami támogatást. A szabálytalan működés miatt a kormányhivatal később visszavonta a Tudásfa Felnőttoktatási Gimnázium és Általános Iskola működési engedélyét, és törölte a nyilvántartásból. Azonban nem ez volt az egyetlen furcsaság az iskola működésében, az általunk megkérdezett diákok és volt alkalmazottak további jogsértésekről számoltak be.

„Tudjuk, hogy családos, dolgozó emberek, de ennek ellenére a folytatáshoz költséghozzájárulást kell szednünk április hónaptól havi szinten, amelynek összege minimum 50.000 Ft. Kérjük szépen, aki megengedheti magának, ennél magasabb összeggel járuljon hozzá, hogy a tanévet biztonságosan be tudjuk fejezni, az érettségi vizsgákat korrekten lebonyolíthassuk” – levélben kért pénzt a tanulóktól a Tudásfa igazgatója, Sajóhelyi Gábor, miután a Magyar Államkincstár megvonta az iskola állami támogatását a szabálytalan működés miatt. Az igazgató azon túl kért költséghozzájárulást, hogy a tanulók a beiratkozáskor már fizettek különböző – jellemzően 35-50 ezer forintnyi – díjakat.

„Sajnálatos módon egyik Dunántúli vármegye merev és ellenséges hozzáállása miatt, anyagi lehetőségeink beszűkültek, mert a finanszírozásunkat a Magyar Államkincstár felfüggesztette 2024.02.28.napjával. Azóta minden munkavállaló, amije volt, azzal hozzájárult ahhoz, hogy az intézmény ne roppanjon össze a jogvita tisztázásáig. Azonban nincsen több pénzünk, ezért kérjük a rendkívüli megértésüket és segítségüket!” – írta az igazgató, és egyúttal azt is kérte, amennyiben a diákok ismernek nagyvállalkozót, keressék fel és kérjenek adományt az iskola működtetéséhez.

Az üzenetet – vélhetően a nagy felháborodás miatt – az igazgató még aznap este visszavonta, mondván: a vezetőség megvitatta a kialakult helyzetet, és a működésüket felsőbb finanszírozásból és külső anyagi forrásból tervezik megoldani.

Azonban nem csak az anyagi feltételek hiányoztak az iskola megfelelő működéséhez a kormányhivatal korábbi határozatai szerint. Nem volt megfelelő mennyiségű és szakképzett tanár, illetve vezető sem. Erről árulkodik az iskola egyik, 2023 augusztusi keltezésű belső dokumentuma is. Ebben arról írtak, hogy az intézménynél belső ellenőrzést tartottak, és három tagozatvezető munkaviszonyát megszüntették. A megüresedett állásokat nem tudták betölteni, mert nem találtak megfelelő végzettségű, közoktatás-vezetői szakvizsgával rendelkező vezetőt. A 2023/24-es tanévben az iskola betöltetlen tagozatvezetői álláshelyeit ideiglenesen az igazgatóhelyettes látta el.

Szeptemberben tudta meg, hogy júniusban megbuktatták

Az általunk megkeresettek is megerősítették a kormányhivatal által korábban leírtakat.  Több diák arról számolt be, hogy tanárhiány miatt a fizika és a kémia óráikat nem tartották meg, ennek ellenére félévkor vagy év végén osztályzatot kaptak a tárgyból. A tanárhiány miatt az órarend sem volt állandó a Tudásfánál: volt, hogy az aznapi órarend is változott, és a diákok csak nem sokkal az óra előtt kaptak erről értesítést.

Bár az intézmény azt állította, mindenki megkapta a bizonyítványát, aki elment az évzáróra, a diákok közül többen is azt mondták lapunknak, hogy valójában nem is volt évzáró. Ők

hiába kérték a bizonyítványukat,

az iskola sokáig nem reagált a megkeresésekre, hátráltatva az átjelentkezésüket. Több diák is az Oktatási Hivatalhoz fordult segítségért, ám onnan az iskolához irányították vissza őket.

Végül a tanulók megkeresték a Pest Vármegyei Kormányhivatalt is – ami akkorra már visszavonta a Tudásfa működési engedélyét. A diákok így szeptember 9-én jutottak hozzá a várt dokumentumhoz, amellyel a már megkezdett tanévben kellett új intézményt keresniük. Ez nem mindenkinek ment könnyen: egy általunk megkérdezett diák akkor tudta meg, hogy matematikából megbuktatták a Tudásfában, amikor szeptemberben megkapta a törzslapkivonatát. Ebben az állt, hogy június 21-én javítóvizsgát tehet a tárgyból. A dokumentum kiállításának időpontja egyébként megegyezett a javítóvizsga időpontjával. A diák állítása szerint korábban az iskola nem tájékoztatta az elégtelen érdemjegyről és a pótvizsga lehetőségéről, így neki újra kell járnia a 11. évfolyamot.

Előre megajánlott jegyekkel motiváltak

Nem csak a diákok számoltak be zavaros működésről. Az általunk megkeresett volt munkavállalók – köztük egy pedagógus és egy valamikori vezető beosztású dolgozó, akik nevük elhallgatását kérték – is szervezetlenséget és átláthatatlan működést emlegettek. Egyikük angol nyelvtanárként dolgozott a Tudásfánál.

„A tanévet minden diák esetében

megajánlott jeggyel kellett kezdeni,

még akkor is, ha a diákot soha nem is láttam az óráimon. Ezt azzal magyarázták, hogy így kell motiválni a tanulókat. Ez számomra nagyon furcsa volt.”

Az általa elmondottakra valóban találunk utalást az iskola belső dokumentumaiban: „minden tanítási év elején, minden pedagógus kollégának lehetőségében áll adnia motiváló intézkedésként minden egyes diáknak, minden egyes tantárgyból egy motiváló érdemjegyet, amit lehetőség szerint a diákoknak a tanév végére el kellene érnie. Motiváló intézkedés keretében elégséges és jeles között mozoghatnak.” Míg ebben a leírásban csupán lehetőségként jelenik meg a megajánlott jegy, addig a szöveg további részében már arra utalnak, hogy kötelező ezt megadni: „amennyiben a pedagógus ezt az intézkedést elmulasztja, a tagozatvezető/régióvezető/központi igazgatónak kell megtennie”. Vagyis a diáknak olyan is rögzíthetett megajánlott jegyet, aki valójában nem is tanította. A dokumentum szerint egyébként a motiváló jegy célja, „hogy a tanuló

pszichésen indíttatva érezze magát

a jobb jegy megszerzésére”.

„Volt olyan diákom, aki rendszeresen bejárt az órákra, csinálta a feladatokat, dolgozatot írt stb., de nem tudtam neki a Krétában jegyet rögzíteni, mert egy másik tagintézménybe volt regisztrálva diákként. Voltak olyan emberek is a névsorban, akiket sem én, sem az osztály többi tagja soha életében nem látott.”

Az általunk megkérdezett tanár – miután tudomást szerzett az iskola finanszírozási gondjairól –, aki már csak az érettségi előtt álló diákoknak tartotta meg az órákat Vácon és Szigetszentmiklóson, nem bízott ugyanis abban, hogy megkapja a fizetését. „Nem akartam őket (az érettségizőket – a szerk.) cserbenhagyni” – mondta.

Kibogozhatatlan tanulói létszámok röpködtek

Vezetői feladatokat látott el a Tudásfánál másik interjúalanyunk, akit utólagos tanügyi dokumentumok pótlására is kért a fenntartó.  „Dokumentum-gyártó munkatársak is lettünk” – összegezte munkájának lényegét. „Időnként a központi iroda elérhetetlen volt a diákok, tanárok számára. Később derült ki számunkra, hogy ez a kormányhivatalok hatósági ellenőrzései miatt volt. Előfordult, hogy

12-16 órát is dolgoztak bent,

ilyenkor pótoltak, rendszereztek olyan tanügyi dokumentumokat is, melyeknek a törvényes működésből következően rendelkezésre kellett volna állniuk.”

Elmondta, gyakran fordultak hozzá diákok, akik nem mindig voltak tisztában azzal, hogy hányadik évfolyamba járnak, és milyen érdemjegyeik vannak. „Egyszer csak több diák jelent meg az elektronikus naplókban, olyanok, akikről addig a pedagógusok, vezetők nem tudtak semmit, annak ellenére, hogy érvényes beiratkozási lapjaik voltak. Rendre olyan kibogozhatatlan tanulói létszámok röpködtek, hogy csak néztünk.”

Valóban magas tanulói létszám van az intézmény által 2023-ban az Oktatási Hivatalnak megküldött statisztikában, eszerint a 16 feladatellátási helyen (azaz a fő intézményben és a tagintézményeiben) összesen 1007 diák tanult. A legtöbben a 11. illetve 12. évfolyamba jártak, sokan közülük ingáztak. A kezdő évfolyamos tanulók száma 210 volt, a végzősöké pedig 257. Az általános iskolában 2, a gimnáziumban 47 csoport/osztály működött. Az adatszolgáltatás szerint ekkoriban összesen 112 pedagógust alkalmaztak, a legtöbben részmunkaidőben dolgoztak az iskolában.

„Semmi sem működött úgy, ahogyan egy rendes iskolában működnie kellett volna. Az elektronikus naplóban szereplő adatok nem fedték a valóságot, az órarendek hetente változtak, tantestületi értekezletek sem voltak. A tanárok lelkiismeretes munkájának köszönhetően viszont működött az iskola, ők minden tőlük telhetőt megtettek a tanítás-tanulás  biztosítása érdekében. Nálam akkor telt be a pohár, amikor olyan feladatokat is meg kellett volna oldjak, amelyekkel nem értettem egyet” – fogalmazott neve elhallgatását kérő interjúalanyunk.

Zalaegerszegen kellett érettségizni

Szintén vezetőként, igazgatóhelyettesként dolgozott a Tudásfánál Földszin Attila, aki 2023 augusztusától 3 intézményért felelt. Igazgatóhelyettesként két fő feladata volt, egyrészt osztályfőnöki feladatokat látott el, másrészt az iskola működéséhez szükséges operatív és adminisztratív feladatokat is ellátta. Ő állította össze az órarendet, adminisztrált, eleget tett a központból érkező kéréseknek. Azt mondta, amikor elnyerte az igazgatóhelyettesi pozíciót, újra kellett építenie a tanügyi állományt: tanárokat kellett szereznie ahhoz, hogy az oktatás elinduljon. Ám

ez nem szeptember elsején történt meg,

mint a többi iskolában, hanem októberben. Erről úgy nyilatkozott, hogy szeptemberben az oktatás a különféle osztályozó és különbözeti vizsgák megtartása miatt nem kezdődhetett el.

Regnálása alatt zajlott a Baranya Vármegyei Kormányhivatal ellenőrző vizsgálata is, amelyben a hivatal megállapította, hogy az igazgatóhelyettesnek nem volt megfelelő képesítése pozíciója betöltéséhez. A hivatal arról is írt, hogy a diákok nem fértek hozzá a Krétához,

nem tudták megnézni a jegyeiket és a hiányzásaikat.

Földszin Attila szerint ennek az volt az oka, hogy az intézmény év közben állt át a Kréta rendszer használatára és a központból azt az utasítást kapta, hogy míg a tesztüzem zajlik, addig a diákok nem férhetnek hozzá a tanulmányi rendszerhez.

Az összevont évfolyamokról – ezekről a kormányhivatal megállapította, hogy szabálytalanok és csorbítják a tanulók jogait – azt mondta, hogy szerinte a differenciálást

a tanárok az óráikon megoldották.

Ő ugyanis az érettségik lebonyolításakor felkészült diákokkal szembesült. „Annyi kellemetlenség volt az érettséginél, hogy a pécsi tanulóknak Zalaegerszegre kellett menniük érettségizni, mert korábban a kormányhivatal a pécsi tagintézmény érettségiztető jogát megvonta, így abban a tagintézményben nem tarthattak érettségit.”

A bizonyítványokról a volt igazgatóhelyettes azt mondta: akik az ő regnálása alatt szereztek bizonyítványt, mindannyian megkapták a dokumentumot. A kormányhivatalhoz beérkező ilyen jellegű panaszok az előző vezetéshez kapcsolódnak, amelyről nem sokat tud. Annyi dolga volt csupán, hogy a pécsi tagintézményről korábban elszállított bizonyítványokat visszajuttassa a diákoknak. Azt ő sem érti, hogy hogyan és miért kerültek ezek korábban a központba, ahová egyébként ő is csak dokumentumok „előhívása miatt” ment be. Állítása szerint a tanügyi dokumentumok online rendelkezésre álltak, de a kormányhivatal kérése miatt ezeket papír alapon is tárolni kellett.

Az igazgatóhelyettes munkaviszonyát 2024. július 31-én közös megegyezéssel a Tudásfa megszüntette, mivel az iskola működési engedélyét akkorra már a Pest Vármegyei Kormányhivatal visszavonta. Ennek ellenére az Oktatási Hivatal honlapján a Tudásfa több tagintézményénél továbbra is igazgatóhelyettesként van feltüntetve.

Már nem igazgató, hanem ügyvezető

Noha Sajóheyi Gábor igazgató korábbi megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy július 4-től már nem lát el igazgatói feladatokat a Tudásfában, megkeresésünkre akkor is az iskola igazgatói elérhetőségéről válaszolt, ráadásul nemrégiben az iskolát fenntartó Tudásfa Oktatási Nonprofit Kft. ügyvezetője lett. Az erről szóló dokumentumot a szegedi volt fideszes képviselő és ügyvéd, Bohács Zsolt ellenjegyezte, aki a Maniferst Kft.-ben is érdekeltséggel rendelkezik. Az ügyvéd neve sokaknak ismerős lehet, korábban ő volt ugyanis a Magyar Tenisz Szövetség alelnöke. A Maniferst Kft. korábbi neve Tudásfa Plusz 2022 Kft. volt, a címe és a korábbi tulajdonosainak neve megegyezik a Tudásfa Oktatási Nonprofit Kft. címével és tulajdonosainak nevével.

A Tudásfát fenntartó kft. ellen a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának Vizsgálati Osztálya nyomoz. A cég korábbi vezetője, L. D. M. pedig a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítványhoz kapcsolódó büntetőügy elsőrendű vádlottja. Erről bővebben cikksorozatunk előző részében írtunk:

Jogszerűen működik tovább

Kerestük Sajóhelyi Gábor igazgatót is, ám arról tájékoztatta lapunkat, hogy a vezetőség a problémákat saját hatáskörben megvitatta, és csak az ügy lezártát követően kívánnak nyilatkozni.

A Pest Vármegyei Kormányhivatal megszüntető határozatával szemben egyébként a Tudásfa fenntartója azonnali jogvédelmet kért és kapott, így a bíróságon folytatódik tovább a szövevényes ügy. A kormányhivatalok megállapításai, a diákok és korábbi alkalmazottak panaszai ellenére a Tudásfa jogszerűen működik tovább, amíg a bíróság ítéletet nem hoz az ügyben.

Szabó-Gödri Rita

Képünk illusztráció. Fotó: Hiroyoshi Urushima / Unsplash

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42