Gazdálkodj okosan

Visszakér az állam Szatymaztól 810 milliónyi támogatást, egyelőre nem lesz bicikliút

Nem árulta el az újraválasztott fideszes polgármester, hogy mikor és ki kérte, hogy a településnek már kifizetett támogatási előlegeket utalják vissza az államkasszába. Az önkormányzat buszöböl- és kerékpárút-építésről mond le emiatt, de Barna Károly polgármester szerint csak ideiglenesen. Eközben a térség fideszes országgyűlési képviselője az újabb nemzeti konzultációról posztol, a falvak pénzelvonásáról nem.

Az október 17-én tartott képviselőtestületi ülés költségvetésről szóló napirendi pontjában szerepel az államtól kapott támogatások visszafizetése. Két bicikliút és egy buszöböl építése hiúsul meg emiatt az ötezer lakosú Csongrád megyei faluban.

Három beruházásra kapták a pénzt

„Szatymaz Község Képviselő-testülete 2024. október 17. napján (csütörtök) 15:30 órától képviselő-testületi ülést tart” – a napirendi pontok ismertetésén túl nem sok minden derül ki a Csongrád megyei község Facebook oldaláról. Az önkormányzat honlapjára feltöltött napirendi pontok címe szerint a Szegedi Kistérség Többcélú Társulás tevékenységéről, költségvetési módosításról és teljesítésről, valamint a helyi adórendelet felülvizsgálatáról volt szó az ülésen.

Egyik sem túl izgalmas a címe alapján, sokkal inkább a normál ügymenetet tükrözi. Az előterjesztéseket megnyitva viszont akad meglepetés, nem is kevés. A költségvetési módosításáról szóló előterjesztésben ugyanis az áll, hogy  675 millió forinttal csökken az Önkormányzat K6. Beruházások kiadási előirányzata, ebből:

  • Előirányzat átvezetése 372.317.549,- Ft egyéb felhalmozási c. támogatás visszafizetésére (Szatymaz — Zsombó Kerékpárút)
  • Előirányzat átvezetése 302.779.200,- Ft egyéb felhalmozási c. támogatás visszafizetésére (Szatymaz —Sándorfalva kerékpárút )

A központi költségvetésbe emellett további 135 milliót utalnak vissza, amit korábban egy autóbuszöböl építésére kaptak. Így összesen

810 millió forint fejlesztési forrás vándorol vissza a falutól az államhoz.

A kerékpárutakról júniusban azt írta az önkormányzat, hogy „A közeljövőben elinduló építések között van a Szatymaz–Sándorfalva és a Szatymaz–Zsombó kerékpárút is.” A jelek szerint azonban ezek mégsem valósulnak meg a közeljövőben.

„Fejlesztéseink között tervezzük a buszmegállók kialakítását, sok helyen csak tábla van még. Az első megoldások ideiglenesek lesznek, egyelőre járólapokat teszünk le, a végleges, buszöblös kiépítéshez minél hamarabb pályázati pénzt szeretnénk szerezni” – ezt 2021-ben mondta a nemrég újraválasztott fideszes polgármester, Barna Károly a Magyar Nemzetnek. De mivel az erre kapott pénzt is visszafizetik, ebből sem lesz semmi mostanában.

Az országgyűlési képviselő hallgat

Szatymazról korábban megírtuk, hogy a faluban 2022-ben megszűnt az iskolabusz, mert nincs rá havi 70 ezer forint. Akkor Barna azt mondta az Átlátszónak, hogy „nemcsak iskolabusz volt, hanem sportegyesületek is ezzel utaztak”. Azt ugyan nem közölte a fideszes polgármester, hogy mennyibe került a busz tankolása, azt viszont elárulta, hogy adókedvezmény-csökkentésre is készülnek. Szerinte a kialakult energiahelyzet miatt nem volt más lehetőségük.

Rákérdeztünk, jelezték-e a problémát a térség országgyűlési képviselőjének, Farkas Sándornak, amire Barna azt felelte: szerinte a fideszes politikus tud a problémáról. A faluban tanyagondnoki szolgálat is működik. Barna Károly erről azt mondta, amíg az állam ezt finanszírozza, addig biztosítható a működése. Ugyanakkor itt is szigorítanak, egy példát is mondott: eddig meg tudták oldani, hogy piacra szállítsák az időseket, most már erre viszont nincs lehetőség.

A fideszes Farkas Sándor láthatóan nem foglalkozik a falvak pénzelvonásával, közösségi oldalán csak a kormány újabb milliárdos kiadását, a nemzeti konzultációt reklámozza. Amiben persze nincs benne, hogy pénzelvonás lenne a településektől.

246370869 10160396877664893 8480699643922608366 N

Farkas Sándor miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) és Barna Károly (Fidesz) polgármester 2021-ben. (fotó: Farkas Sándor hivatalos oldala)

A polgármester bizakodó

Az idén júnisuban újraválasztott fideszes polgármesternek először emailt írtunk, hogy mi lesz a forrással, a három beruházással, a térségi kormánypárti országgyűlési képviselő adott-e erre magyarázatot, valamint, hogy az önkormányzati választások előtt tájékoztatták-e őket a támogatások visszafizetéséről. Levelünkre azonban nem válaszolt, ezért felhívtuk.

Barna Károly telefonon azt mondta, hogy szerinte magasabb szinteken kell számonkérni a pénzvisszakérést, arról nem ők döntöttek, csak – mint fogalmazott –, elszenvedői.

Azt is mondta, hogy a kerékpárút tervezése folyik, és ígéretet kaptak arra, hogy a korábban kiutalt, most visszakért előleget majd megkapják. Arra a kérdésünkre, hogy ez írásban történt-e, nemmel válaszolt. Ahogy azt sem árulta el, mikor és ki kérte tőlük vissza a pénzt. Annyit viszont elmondott, hogy a támogatási előleg a kincstári számlán volt, onnan veszi vissza az állam.

Barna Károly ugyanakkor bizakodó, hogy megvalósulnak azok a fejlesztések, melyekről most döntöttek. Azt is mondta, több megyei településről tud, ahonnan szintén visszakérték azokat a pénzeket, ahol még nem kezdődött el a beruházás.

A szatymazi helyzet valóban így nem egyedi. „Úgy tűnik, tömegesen kéri vissza a falusi önkormányzatoktól az állam a reménybeli EU-s támogatásokra kiutalt előlegeket. Több helyről el is küldték nekem az erről szóló rekviráló levelet, egy ilyen példát csatoltam (anonimizálva, mert azért még mindig van félelem…)” – október elején posztolt erről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy hány önkormányzattól kéri vissza az állam a korábban kiutalt támogatásokat.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Barna Károly, Szatymaz polgármestere a Sándorfalva-Szatymaz kerékpárutat népszerűsítő tábla előtt 2024. április 6-án. (fotó: Farkas Sándor Facebook-oldala)

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42