vidéki lapszemle

Újabb uniós programokból zártak ki egyetemi kutatókat, matektanárok sora mondott fel a státusztörvény miatt

Debreciner.hu: A Debreceni Egyetemet is kitiltották a kutatói hálózatokat támogató uniós programból, több tucat tudományos projekt érintett

Kemenesi Gábor virológusnak, a pécsi egyetem adjunktusának Twitter-bejegyzéséből derült ki, hogy egy újabb támogatási rendszerből, a COST (Európai Együttműködés a Tudományos és Műszaki Kutatások Területén) pályázataiból zárták ki a – jellemzően nagyrészt Fidesz-közeli kuratóriumi tagok által vezetett – vagyonkezelői alapítványok tulajdonába adott magyarországi állami egyetemeket. Ilyen intézmény a Debreceni Egyetem is. A folyamatban lévő projektekből is távozniuk kell a kutatóknak. Részletek a Debreciner cikkében.

SzabadPécs.hu: Nem csinált újból polgármestert a bíróság Ács Rezsőből

A betegséggel küzdő szekszárdi polgármestert, Ács Rezsőt május végén menesztette a szekszárdi közgyűlés. Ács ez ellen nyújtott be keresetet, megtámadva az őt menesztő döntést. A Pécsi Törvényszék azonban ezt első fokon, nem jogerősen elutasította, így nem helyezték vissza a szekszárdi polgármesteri székbe – írja a SzabadPécs.

Kapos-t.hu: Rendkívüli! Nyilatkozott a KAPOS-T-nek a vállalkozó, akit az ügyészség illegális hulladékelhelyezéssel vádol

A vállalkozó álláspontja szerint nem illegális és nem hulladék, hanem építőipari alapanyag van a birtokában. A cégvezető szerint egy éve mindegyik telephelyüket lezárták, és az ott lévő anyagokat lefoglalták. A Kapos-t.hu-nak azt is elmondták, soha nem állt szándékukban „hulladékot elhagyni”, sem illegálisan lerakni, azt értékes másodnyersanyagként betontermékek gyártására akarták felhasználni.

Nyugat.hu: A matektanárok több mint fele felmond a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumban a státusztörvény miatt

A nyolc matekszakos tanár közül összesen öten távoznak a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium tanári karából – erősítette meg a Nyugat.hu-nak Simonné Baranyai Zsuzsanna a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) Vas megyei elnöke, az iskola egyik tanára. Elmondta, az elmúlt napokban összesen három matek szakos tanár adta be a felmondását, ketten pedig a jövő héten tervezik. Mindannyian a héten elfogadott és szentesített státusztörvény miatt döntöttek a távozás mellett.

Szegeder.hu: Tizenhárom év után úgy tűnik, elkezdődhet a Science Park alapjainak kiépítése

Bár a park földterülete ott van, nincs bekötve sem a város, sem a saját vérkeringésébe – mutat rá a Szegeder. Előbbit már egy 4,5 milliárdos beruházás keretében fejlesztik tavaly óta, várhatóan idén őszre kész is lesz. A most megítélt 9,5 milliárd forintból viszont végre a parkon belül is elkezdi a közművezésen túl többek között 5,8 kilométernyi út, két körforgalom, illetve két csapadékvíztározó tó építését a Colas és a Délút konzorciuma, ezzel teljessé téve a park alapjait, tizenhárom évnyi tervezés, előkészítés és várakozás után.

Nyitókép: A parlament megszavazta a státusztörvényt. Fotó: Facebook

Megosztás