vidéki lapszemle

Lemondott a kormány a taszári reptérről; sok itthon a Fülöp-szigeteki vendégmunkás

Debreciner.hu: Újabb 44 millió forintot kapott a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság a több mint 5 éve húzódó hajdú-bihari beruházásra

A „Jobb, mint az Otthon” Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című program keretében szociális otthonokat váltanának ki új, tizenkét férőhelyes házak építésével és felújításával Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen. Az új lakásokba fogyatékossággal élő és pszichiátriai ellátást igénylő személyek, valamint szenvedélybetegek kerülnének. A progem eredetileg 2,44 milliárdba került volna, de most 44,28 millió forinttal toldják meg. Ennek ellenére még mindig nem költözhettek be a lakók, holott ennek már 2019-ben meg kellett volna történnie – emlékeztet a Debreciner.

Nyugat.hu: Miért dolgozik már több ezer Fülöp-szigeteki vendégmunkás Nyugat-Magyarországon?

Néhány ezer Fülöp-szigeteki munkavállaló dolgozik hazánkban – árulta el a Nyugat.hu-nak a Prohuman 2004 Kft. A nemzetközi munkaerő-kölcsönző cég szerint az ország összes régiójában dolgoznak, de legnagyobb számban Nyugat-Magyarországon, elsősorban olyan szektorokban, amelyek nagyon komoly munkaerőhiánnyal küzdenek. Mivel a környező országokban kezdett elfogyni a hazai munkaerőpiacra bevonható dolgozók száma, megkönnyítették az unióin kívüli országokból a munkavállalást hazánkban.

KaposT.hu: Taszár, gyászjelentés: lemondhatunk arról, hogy valaha működő repülőtér legyen a Dél-Dunántúl szívében?

A Magyar Közlönyben megjelent a 1018/2023. (II. 1.) sz. kormányhatározat, mely visszavonja a 1822/2021 (XI. 25.) számút, és úgy rendelkezik, hogy a taszári repülőteret alkotó ingatlanegyüttest a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. közreműködésével értékesítik „kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosítás” céljából. A korábbi, visszavont határozatban még szerepelt az, hogy „a taszári repülőtér területének kereskedelmi, ipari és logisztikai célú hasznosítása kereskedelmi repülőtér kialakítása érdekében”. A mostaniból viszont kimaradt a „kereskedelmi repülőtér” kifejezés, ami jelzi a kormány szándékát – írja a Kapos-t.

KecsUP.hu: Labancz István „még(!) kémiatanár” a Kecskeméti Bányai Gimnáziumban ezért sztrájkol

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium tanára többek között azért is sztrájkol, mert úgy véli, „a rossz oktatási rendszer fenntartásával frusztráljuk, túlterheljük gyermekeinket”, és azért is, mert 5 éve egy kémiaórán a mennyezeti vakolat egy jókora darabja ráesett az egyik diák vállára. „Ezt a problémát azóta sem sikerült megoldani közoktatásunk agyoncentralizált tankerületi rendszerében” – idézi a tanár mondatait a KecsUP.hu.

Veszprémkukac.hu: EKF 2023 – Gyárkert igen, kártyavár nem

Lamos Péter, az EKF 2023 infrastrukturális fejlesztéseit lebonyolító Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője a lapnak azt mondta, úgy érzi, amit lehetett, azt kihozták az Európa Kulturális Fővárosa címmel járó lehetőségből. Voltak persze elképzelések, amelyeket el kellett engedniük, de hisz abban, hogy a megvalósuló beruházások hosszú távon és fenntartható módon szolgálják majd az itt élőket. Veszprémben 52, a régióban 19 infrastrukturális projektet valósítanak meg a rendelkezésre álló 42 milliárd forintból.

Nyitókép: Taszár, 2005. november 17. A polgári terminál épülete. MTI Fotó: Varga György

Megosztás