vidéki lapszemle

Beelőzte a Magyar Közlöny a valódi döntést Debrecenben, kisbolt tiltakozik a hatósági árak ellen Pécsett

Debreciner.hu: A Magyar Közlönyben már azelőtt megjelent, hogy állami tulajdon a reptércég, mielőtt a debreceni közgyűlés megszavazta volna

Január 27-én döntött Debrecen közgyűlése arról, hogy a debreceni repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft. 51 százalékos tulajdonrészét az önkormányzat térítésmentesen átadja az államnak. Viszont már a debreceni közgyűlési döntést megelőzően hatályba lépett egy olyan kormányrendelet, amely állami tulajdonban álló gazdasági társaságként jelöli meg a repülőteret üzemeltető céget – írja a Debreciner.hu.

SzabadPécs.hu: Egy pécsi kisboltban arra kérik a vásárlókat, hogy ne vegyenek a diktatúra termékekből

Az üzleteknek beszerzési ár alatt kell adniuk február elsejétől azokat a termékeket, amelyekre hatósági árak vonatkoznak. Egy kisbolt – mivel mást nem nagyon tehet – írásban tudatta a vevőkkel, hogy a beszerzési ár magasabb, mint az eladási ár, vagyis a kormányrendelet arra kényszeríti őket, hogy ráfizetéssel értékesítsenek. Ezért arra kérik a vásárlókat, hogy ne vásároljanak a diktatúra termékekből – idézi a kiírást a Szabad Pécs.

Nyugat.hu: Nem emelte meg a közgyűlés a szombathelyi polgármester fizetését

A Fidesz-frakció tartózkodása mellett a közgyűlés elfogadta Nemény András javaslatát, és nem szavaztak a polgármester bérének megemeléséről, amit egy nemrég meghozott törvénymódosítás ír elő – számolt be a közgyűlésről a Nyugat.hu. A módosítás következtében Nemény András illetménye havi bruttó 1 millió 300 ezer forintra nőne a jelenlegi havi bruttó 997 ezer 200 forintról. Nemény András már korábban bejelentette, hogy nem fogadja el a parlament döntését. A kormányhivatal azonban megállapíthatja a jogsértést, és kötelezheti az önkormányzatot a polgármester bérének megemelésére. Ez esetben az emelés összegét jótékony célra, illetve önkormányzati feladatok ellátására ajánlja fel a városvezető.

Balatontipp.hu: Áldás vagy átok, esetleg sima kampányblöff lesz a 77-es főút négysávosítása?

Négysávos út köti majd össze Veszprémet a Balaton-felvidékkel egy uniós közbeszerzési közlönyben szereplő tájékoztató szerint. A Balatontipp.hu szerint azonban, ha az új út a települési elkerülőszakaszok nélkül épül meg, az érintett térségben legalább annyian fogják átkozni, amennyien örülnek neki.

Kecsup.hu: A fideszes jelölt megkapta az önkormányzati sajtótól azt, amit az ellenzékiek nem

Amint a Fidesz nyilvánosságra hozta, kik lesznek egyéni jelöltjeik a tavaszi parlamenti választáson, a fideszes önkormányzat sajtója másnap azonnal interjút késztített az érintett Szeberényi alpolgármesterrel – írja a KecsUP.hu. Ehhez képest, bár az ellenzéki jelölteket már ősszel bemutatták, a közpénzből működő önkormányzati sajtótól nem kaptak hasonló lehetőséget.

Nyitókép: Szavazás a debreceni közgyűlésen (forrás: Polgár Tóth Tamás/Debreciner.hu)

A legkisebb településen is követjük a közpénz útját – önálló közösségi oldalt nyitunk a vidék híreinek! Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Kövess és keress minket, ha úgy érzed, élet a körúton túl is van: a te életed!

Megosztás