Közadatigénylés

Nem adja ki a Honvédelmi Minisztérium, mibe került a körömi pontonhíd, csak 53 ezer forintért

Tállai András, akkor még NAV elnök elhíresült ötlete volt, hogy 2017-ben elintézte: lakóhelyén, Mezőkövesden a Mol a benzin árát 11 forinttal, míg a gázolajét 5 forinttal csökkentse. Az ötlet követőkre talált a megye más vidékein is. Koncz Ferenc szerencsi országgyűlési képviselő a magyar honvédség kasszáját pumpolta meg, sikerrel.

Amikor megkezdődött a kesznyéteni híd felújítása, úgy tervezték, hogy Girincsnél, a komp helyén épüljön meg egy katonai pontonhíd, azért, hogy ne kelljen 30-40 kilométert kerülniük azoknak, akik valamelyik tiszaújvárosi gyárba járnak dolgozni, vagy iskolába mennének a Sajó másik oldaláról. Aztán kiderült, az előző kormány honvédelmi minisztériuma pénzt kér az ideiglenes hídért.

Meg nem erősített hírek szerint 60-80 millióba került volna a telepítés és a fenntartás, amit senki nem akart megfizetni. Aztán történt valami, mert mégiscsak megépült a híd, csak nem Girincsen, hanem a jobb közlekedési adottságokkal rendelkező Körömben. A történet ismerősei szerint a változás mögött az áll, hogy a tervezés idején még fideszes jelölt Koncz Ferencet időközben megválasztották képviselőnek, ráadásul új emberek kerültek döntési pozícióba a Honvédelmi Minisztériumban is.

A szentesi műszaki hídász katonák aztán augusztus végén Körömben megépítették azt a pontonhidat, amely megkönnyíti a Sajón való átkelést arra az időszakra – a tervek szerint november közepéig –, amíg befejeződik a kesznyéteni híd felújítása. A katonai híd felépítése és bontása nem egyszeri költség, mert a működtetés folyamatos jelenlétet kíván a honvédségtől.

A megnyitón  Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a nap huszonnégy órájában őrzik a hidat, segítik az átkelést, a helyszínen orvosi ügyelet van, sőt, könnyűbúvárok tartózkodnak a híd mellett, egyszóval minden eshetőségre felkészültek. A pontonhíd építésének teljes költségét a Magyar Kormány vállalta magára, mint ahogy a komp üzemeltetője ez időszakra kiesett bevételének kompenzálását is.

Az atlatszo.hu a honvédelmi tárcához küldött közérdekű adatigénylést. Azt szerettük volna megtudni, hogy mennyibe került a körömi expedíció? A minisztérium szerint, mivel még nincs vége a küldetésnek, ezért nem tudnak számokkal szolgálni, de most rögtön fizessünk be 53 ezer 413 forintot, mert az adatok majdani szolgáltatása nekik sincs ingyen. („A közfeladatot ellátó szerv alaptevékenységének ellátásához szükséges munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételével jár.”)

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó: Vajda János/MTI 

Megosztás