nem megy előre

Szünetel az iskola működése az igazgató szerint, valójában visszavonták a működési engedélyt

Nem rendelkezik a működéséhez szükséges pénzügyi eszközökkel, korábban megalapozatlan költségvetést nyújtott be, fiktív tanulói jogviszonyok alapján pedig állami támogatást igényelt – ezeket állapította meg a Pest Vármegyei Kormányhivatal vizsgálata, ezért visszavonta a Tudásfa Felnőttoktatási Gimnázium és Általános Iskola működési engedélyét, és az intézményt törölte a nyilvántartásából. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok szerint nem csak a Szigetszentmiklósi Tagintézmény érintett, a kormányhivatalok súlyos jogsértéseket tártak fel többek között a Bajai és Pécsi Tagintézmények esetében is.

„Az adminisztrációs problémákat saját hatáskörben megoldottunk és tisztáztuk. Rendeztük a sorainkat az ügy kapcsán, beleértve a pedagógusokat, diákokat, valamint a hivatalokat is. Azon diákok, akik a tanévzárón nem tudták átvenni a bizonyítványukat, tudomásom szerint mindannyian megkapják. Az Intézmény együttműködése a Kormányhivatalokkal lezárult. Így megoldandó probléma, amelyhez a nyilvánosság közbenjárása lenne indokolt, nincsen” – válaszolta szeptember 5-én az Átlátszónak Sajóhelyi Gábor, a Tudásfa iskola igazgatója, amikor azt kérdeztük, mivel magyarázza a fiktív tanulói jogviszonyokat és a jogszerűtlenül felvett állami támogatást.

Az igazgató annak ellenére nyilatkozta ezt, hogy a Kormányhivatal július közepén úgy döntött, visszavonja az iskola működési engedélyét és egyúttal törli a nyilvántartásból. Sajóhelyi Gábor korábbi megkereséseinkre még

ennyit sem volt hajlandó válaszolni.

A Tudásfa Felnőttoktatási Gimnázium és Általános Iskola honlapja szerint „világnézetileg semleges, oktatási rendszere és a pedagógiai programja a közoktatási törvény előírásainak megfelel”. Az iskola az ország különböző pontjain 14 tagintézménnyel rendelkezett. Fenntartója a Tudásfa Oktatási Nonprofit kft., korábbi nevén Korona Oktatási Nonprofit kft volt.

Az iskola, az Oktatási Hivatal honlapja szerint, többcélú köznevelési intézmény, mely 4, illetve 6 évfolyamos gimnáziumi nevelés-oktatást, és általános iskolai nevelés-oktatási tevékenységet látott el. Noha az Oktatási Hivatal honlapja szerint még aktív státuszú, a Tudásfa – több megyei kormányhivatal jogerős határozata szerint – már nem rendelkezik működési engedéllyel, és a nyilvántartásból is törölték.

Súlyos szabálytalanságok

A Baranya Vármegyei Kormányhivatal 2024. május 2-án hozta meg a Tudásfa Felnőttoktatási Gimnázium Pécsi Tagintézményét érintő határozatát, és súlyos szabálysértések miatt a tagintézmény működési engedélyét visszavonta. A határozathozatalt egy 2023-ban zajló hatósági ellenőrzés előzte meg, amikor több problémát is feltártak az intézményben. Ekkor a hatóság felszólította az intézményt a jogszerű állapot helyreállítására, valamint közigazgatási bírságot is kiszabott.

A hatósági eljárás eredményéről a Kormányhivatal tájékoztatta az Oktatási Hivatalt, az pedig megvonta az intézmény vizsgaszervezési jogát a 2023/24 tanév őszi és tavaszi érettségi vizsgaidőszakra.

Fiktív jogviszonyok, aláhamisított munkaszerződések

Ezután a Kormányhivatal bűncselekmény gyanúja miatt feljelentést tett, később pedig – hatósági ellenőrzés keretében – vizsgálatot indított, hogy kiderítse, felhagyott-e az iskola a korábbi jogsértő gyakorlataival.

Mivel az ellenőrzés ismételt szabálytalanságokat tárt fel, 2024. március 4-én megindult a hatósági eljárás. A Kormányhivatal megállapította, hogy az igazgató, Sajóhelyi Gábor akadályozta az eljárást azzal, hogy hónapokig nem volt elérhető a hatóság számára. Azt is megállapították, hogy az intézmény valótlan adatokat közölt: előfordult, hogy a szerződéseket nem a pedagógusok írták alá, vagy nem abban a tagintézményben tanítottak, ahová lejelentették őket. Néhány pedagógus esetében kiderült, hogy

soha nem is tanított a Tudásfában.

A határozat szerint az intézmény a már felmondott pedagógusok adatait jogszerűtlenül felhasználva tüntette fel őket egyes tagintézményeiben. Az iskola Baranya vármegyei tagintézményeinél a 2023/24-es tanévben nem voltak a vizsgálati időszakban tagintézmény-vezetők, a kinevezett igazgatóhelyettes megbízása nem felelt meg a jogszabályban előírtaknak, ugyanis nem rendelkezett erre vonatkozó szakképzettséggel. Szintén nem volt megfelelő szakképzettségű tanár több tantárgy vonatkozásában sem.

„A feltárt jogszabálysértések a működés minden területére kiterjedtek”

A Tudásfa Pécsi Tagintézménye a Pécsi Apáczai Csere János Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium, Alapfokú Művészeti Iskola épületét bérelte az oktatások lebonyolításához. A Kormányhivatalhoz érkezett jelzés alapján azonban jóval kevesebb termet használtak, mint azt a létszám igényelte volna, informatika termet pedig egész évben nem vettek igénybe. Ezt az igazgató azzal magyarázta, hogy a diákok az állam jóvoltából kaptak laptopokat, ezért nem szükségszerű az informatika terem használata.

A vizsgálat megállapította, hogy a Tagintézmény nem bérel nevelőtestületi szobát, nincsenek a személyes adatokat tartalmazó iratok tárolására alkalmas, zárható szekrények. Az intézmény nem gondoskodott a

bizonyítványok, tanúsítványok szakszerű tárolásáról

sem, sőt azokat egy másik vármegyébe szállította és tárolta.

A diákok azért is panasszal éltek a hatóságnál, mert a Tagintézmény nem működött együtt a bizonyítványok kiadásánál, ezzel megnehezítve a tanulók más intézménybe való átjelentkezését.

Rövidebb tanév, összevont évfolyamok

A Kormányhivatal azt is megállapította, hogy a Pécsi Tagintézményben az oktatás nem szeptember elsején kezdődött, hanem jóval később, október 9-én. Több évfolyamot is összevontak, a tanórákat tömbösítették, ezzel hátrányt okozva a diákoknak.

A diákok sem a KRÉTA rendszerhez sem pedig az iskola által sokáig használt mozaNaplóhoz nem fértek hozzá, nem tudták ellenőrizni a kapott érdemjegyeiket és hiányzásaikat sem tudták nyomon követni. A diákok a Kormányhivatal kérdéseire elmondták: sokszor változott az órarendjük, az órák gyakran elmaradtak, nem voltak szaktanáraik.

Kiiratkozott diák is kapott érdemjegyet

Az intézmény nem vezette megfelelően a tanulók hiányzásait, de előfordult, hogy olyan diáknak rögzítettek jegyet decemberben, aki már novemberben kiiratkozott az intézményből.

A Kormányhivatal határozatában arról ír, hogy a feltárt szabálytalanságok nem alkalmi jellegűek voltak, hanem bevett gyakorlatként működtek. Ezért a Tagintézmény jogszerű működése nem állítható helyre, mivel a működés olyan súlyosan jogellenes állapot fenntartásán alapul, mely alapján azonnali hatállyal indokolt a köznevelési rendszerből történő kivétele.

Hasonló szabálytalanságok másutt is

A Pest Vármegyei Kormányhivatal döntése, hogy visszavonja a Tudásfa működési engedélyét és egyúttal törli azt az egyházi, magán és nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények nyilvántartásából 2024. július 18-án vált véglegessé. Hasonlóan a Pécsi Tagintézményhez, az iskola Pest vármegyei feladatellátási helyein is jogszabálysértéseket tártak föl a hivatal munkatársai.

Az eljárásban azt is vizsgálták, hogy a fenntartó rendelkezik-e a működéshez szükséges pénzfeltételek meglétével. Az igazgató, Sajóhelyi Gábor akkor azt állította, hogy a fenntartó ellen folyamatban lévő peres eljárás miatt nem tud a működéshez szükséges anyagi feltételek hiteles igazolására vonatkozó dokumentumot bemutatni, de a működés tartalékból és kölcsönökkel, fizetési átütemezéssel biztosított.Az újabb hivatali megkeresésre 2024 júniusában az igazgató elküldte az intézmény módosított költségvetését, amely szerint a 2024-es évre több mint 85 millió forint bevétel áll rendelkezésre Emmi támogatás jogcímén, valamint 106 millió forint kölcsön.

Ezzel szemben a Magyar Államkincstár egy korábbi határozatában elutasította a fenntartó 2024. évre vonatkozó támogatás megállapítására irányuló kérelmét, és a 2024. évben a január-február hónapokra folyósított több mint 85 millió forint (plusz 3 millió forint kamat) visszafizetésére kötelezte a fenntartót és felfüggesztette az állami finanszírozását. A Kormányhivatal megállapította, hogy a fenntartó az intézményt kizárólag költségvetési forrásból működteti,

nem rendelkezik saját pénzeszközzel,

nem bocsát vagyonelemeket az intézmény működésének biztosítására.

Egyértelművé vált, hogy az iskola több fiktív tanulói jogviszonyt is fenntartott, valamint több tanuló egyszerre több tagintézménybe is regisztrálva volt. Olyan tanuló is bennmaradt az iskola rendszerében, aki korábban már teljesítette a középiskolai tanulmányait, ezért tanulói jogviszonyt nem is létesíthetett volna a Tudásfával.

Fiktív jogviszonyok

Az iskola fenntartója, a Tudásfa Oktatási Nonprofit kft. több esetben is olyan tanulók után igényelt költségvetési hozzájárulást, akik nem jártak az intézménybe és tanulói jogviszonyuk sem volt. A jogszerűtlenül megigényelt állami támogatásból nem csupán a pedagógusok bérére költöttek, hanem ebből finanszírozták a fenntartó képviseletét ellátó személy személyes kiadásait is. A pedagógusokat pedig nem mindig fizették ki egy összegben, néha utalással, néha készpénzzel rendezték a bérüket.

A hivatal által kért NAV igazolás szerint az intézménynek 2024 júniusában több mint 5 millió forint adótartozása volt, a fenntartónak pedig közel 270 ezer forintnyi.

Nem teljesültek a minimális óraszámok sem

A Pécsi Tagintézményhez hasonlóan itt is több évfolyamot vontak össze, az órák gyakran elmaradtak, az órarend sokszor változott. A Szigetszentmiklósi Tagintézményben tett helyszíni szemle során a hivatal munkatársai nem tudták megtekinteni a tanügyi nyilvántartásokat, mert a bérelt intézményben nem működött titkárság, az igazgatónak nem volt irodája, ezért az iratokat sem tudták tárolni.

Jogellenességet tárt fel a Kormányhivatal a minimális óraszámok vonatkozásában is. A minimális óraszámnak el kellett volna érnie a nappali rendszerű oktatás legalább 50 százalékát, azaz heti szinten minimum 61 és fél órát. Ezzel szemben az intézményben a 2023/24 tanév első félévében a heti óraszám Szigetszentmiklóson 49 és fél óra volt, a Váci Tagintézményben pedig 34 óra.

A huzamosabb ideig fennálló, sorozatos szabálytalanságok miatt a Pest Vármegyei Kormányhivatal július 18-án visszavonta a Tudásfa működési engedélyét és törölte az intézményt a nyilvántartásból, valamint értesítette azokat a vármegyei kormányhivatalokat is, ahol az iskolának a tagintézményei működtek, például a Baranya Vármegyeit, a Győr-Moson-Sopron Vármegyeit, a Veszprémit, a Hajdú-Bihar Vármegyeit és a Zala Vármegyei Kormányhivatalokat is.

Bács-Kiskunban nem volt bérlemény

2024 júniusában vált véglegessé a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal határozata, melynek értelmében a Tudásfa Bajai Tagintézményének működési engedélyét visszavonták. A hivatal  törvényesség ellenőrzést tartott; azt vizsgálta, hogy a fenntartó a működési engedélyben foglaltak szerint működteti-e az intézményt.

A Kormányhivatal megállapította, hogy a Tagintézmény működését a Fenntartó az előző két tanévben szüneteltette, a Tagintézményben semmilyen köznevelési tevékenységet nem folytattak,

tanórákat nem tartottak,

és a 2024-es tanévben sem tartanak. A hivatal megkereste a Tagintézmény által bérelt intézményt, hogy kiderítse, rendelkezik-e a Tudásfa a feladatellátáshoz szükséges helyiségekkel. A bérbeadó Szent László Általános Művelődési Központ 2020-ban felmondta a Tudásfával kötött bérleti megállapodást.

Újabb bérleti megállapodást nem kötöttek, ezért a Kormányhivatal úgy ítélte meg, hogy a fenntartó a feladatai ellátásához meghatározott helyiségek feletti rendelkezési joggal legalább öt nevelési évre a működési engedélyben található címen nem rendelkezik. Ezért a Bajai Tagintézmény működési engedélyét a hivatal visszavonta és megállapította a Bács-Kiskun vármegyei telephely megszűnését is.

Megvétózott módosítás

A fenntartó 2024. május 31-én kérte a Berettyóújfalui Tagintézmény működési engedélyének módosítását a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivataltól. Mivel nem mellékelte a székhely szerint illetékes hatóság döntését, a hivatal megkereste a Pest vármegyeieket.

A végzés indoklása szerint az „ellenőrzések, majd az azt követő hatósági eljárások során a Hivatal súlyos jogszabálysértést állapított meg, amely alapján a Hivatal a Köznevelési intézményt – a működési engedélyének visszavonásával egyidejűleg – 2024. július 18. napján véglegessé vált határozatával az egyházi, magán köznevelési intézmények és a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények nyilvántartásból törölte”, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal eljárása pedig okafogyottá vált.

A dolog érdekessége, hogy a Berettyóújfalui Intézmény működési engedélyének kiadására irányuló kérelmet a Maniferst Oktatási Nonprofit kft. kérelmezte. A társaság címe megegyezik a Tudásfa Oktatási kft. címével, valamint a két kft. tulajdonosa is ugyanaz (volt). Sőt, a Maniferst Oktatási Nonprofit kft. neve korábban Tudásfa+ volt.

A Tudásfa Oktatási kft. ügyvezetője 2024. februártól júniusig az a Sajóhelyi Gábor volt, aki egyben az igazgatói feladatokat is ellátta az intézményben. A korábbi ügyvezető, Sz. Dr. L. V. pedig L. D. M. lánya. L. D. M. a Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány kuratóriumi elnöke és egyben igazgatója volt. Az alapítvány által fenntartott oktatási intézményt a hatóság 2015-ben megszüntette és a Tudásfánál is megjelenő hasonló szabálytalanságok miatt a nyilvántartásból törölte.

Az esetről anno a HVG is beszámolt, a Délmagyar pedig akkor úgy értesült, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt szökés, elrejtőzés, az eljárás meghiúsítása, valamint bűnismétlés veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a szegedi alapítvány vezetőjét.

A gyanú szerint a gyanúsított vezetése alatt álló, szegedi székhelyű alapítvány által működtetett oktatási intézményekben több száz ember után jelentették le valótlanul az illetékes hatóságok felé, hogy hallgatói jogviszonnyal rendelkeznek. A nemlétező hallgatók után

jogosulatlanul vettek igénybe

legalább 90 millió forint állami támogatást.

A Delfi Koronája Oktatási és Kulturális Alapítvány tizenkét munkatársát korábban üzletszerűen elkövetett, 83 millió forintos sikkasztással vádolta meg a Csongrád Megyei Főügyészség. Ekkor vádolták meg 47 millió forint hűtlen kezeléssel is az alapítványvezetőt is. A vád szerint az alapítványt vezetője az alapítvány költségvetéséből saját ingatlanjait újíttatta fel, amiket aztán indokolatlanul adott bérbe az alapítványnak, amely nem használta azokat. Az alapítvány részére 7 millió forint értékben vásárolt ruhaneműket, de ezeket is ő használta, illetve luxusutakra fizetett be Balira és ötcsillagos német szállodákba.

Kerestük a Szegedi Törvényszéket, mely megerősítette, hogy jelenleg is folyik az ügyben büntetőeljárás.

Érdemben nem reagáltak

Megkerestük a fenntartót és az igazgatót is. Az ugyanakkor érkező, hasonló szövegezésű levelekben azt írták, hogy a megszűnéssel kapcsolatos lépéseket az intézmény végrehajtotta, a megszűnés tényét a tanulók részére publikálta. Ez azonban nem teljesen igaz, információink szerint szeptember 4-én csak arról tájékoztatták a tanulókat, hogy az iskola működése ebben a tanévben szünetel, arról nem volt szó, hogy a Tudásfa megszűnt.

A tanulók továbbtanulásával kapcsolatban szeptember 4-én azt írták, hogy a pedagógus kollégák felajánlottak alternatívákat a diákoknak, akik más, együttműködő intézményekben folytathatják tanulmányaikat.

Az igazgató azt írta lapunknak, hogy 2024. július 4-től már nem lát el igazgatói feladatokat a Tudásfában – ennek ellenére az igazgatói e-mail címéről válaszolt megkeresésünkre. Szerinte a tanulók tanulmányainak folytatásának akadálya nincsen, ugyanis aki tanévzárón megjelent, kapott bizonyítványt valamennyi tagintézményben. Aki valamilyen okból nem jelent meg, azoknak a bizonyítvánnyal egyenértékű dokumentumot, ún. hitelesített törzslap másolatot tudnak biztosítani.

Ennek ellentmondanak az általunk megkérdezett diákok beszámolói. Szerintük az iskola jó ideig elérhetetlen volt, nem válaszolt a megkeresésekre, nem tájékoztatott a megszűnésről. Információink szerint az iskola szeptember 4-én (azaz megkeresésünk után) az alábbiakról tájékoztatta a tanulókat és – a levelezés alapján – a tantestületet is: „szerettük volna a tanévet a korábbi években megszokott módon megkezdeni, azonban ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy Intézményünk működése a 2024/2025-ös tanévben szünetelni fog”.

Szabó-Gödri Rita

Képünk illusztráció. Fotó: Jess BaileyUnsplash

Megosztás

Nélküled nincsenek sztorik.

  • Átutalás
  • PayPal
  • Így is támogathatsz

Támogasd a munkánkat banki átutalással. Az adományokat az Átlátszónet Alapítvány számlájára utalhatod. Az utalás közleményébe írd: „Adomány”, köszönjük!

  • Belföld
  • Külföld

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

Bankszámlaszám: 12011265-01425189-00100001
Bank neve: Raiffeisen Bank

Számlatulajdonos: Átlátszónet Alapítvány
1084 Budapest, Déri Miksa utca 10.

IBAN (EUR): HU36120112650142518900400002
IBAN (USD): HU36120112650142518900500009
SWIFT: UBRTHUHB
Bank neve és címe: Raiffeisen Bank
(H-1133 Budapest, Váci út 116-118.)

Támogasd a munkánkat az Átlátszónet Alapítványnak küldött PayPal adománnyal! Köszönjük.

Havi 5400 Ft Havi 3600 Ft Havi 1800 Ft Egyszeri PayPal támogatás
  • ikon

    Bankkártyával az AdjukÖssze.hu oldalon

    Ha van bankkártyád, akkor pár kattintással gyorsan tudsz rendszeres vagy egyszeri támogatást beállítani nekünk az adjukossze.hu oldalán.

  • ikon

    Postai befizetéssel

    Postai befizetéssel is tudsz minket támogatni, amihez „sárga csekket” küldünk. Add meg a postacímedet, és már repül is a csekk.

  • ikon

    Havi előfizetés a Patreonon

    Néző, Szurkoló, B-közép és VIP-páholy kategóriás Átlátszó-előfizetések között válogathatsz a Patreonon.

  • ikon

    Benevity rendszerén keresztül

    Bárhol is dolgozol a világban, ha a munkáltatód lehetőséget ad arra, hogy adott összeget felajánlj egy nonprofit szervezetnek, akkor ne feledd, a Benevity-n keresztül az Átlátszónet Alapítvány is ajánlható.

  • ikon

    SZJA 1% felajánlásával

    Ha az 1 százalékodat az Átlátszó céljaira, projektjeire kívánod felajánlani, a személyi jövedelemadó bevallásodban az Átlátszónet Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18516641-1-42