Corvinus

Az elmúlt nap legfontosabb oktatáspolitikai eseményei KÉPEK

Az EMMI szeptember elsején úgy döntött, szétszakítja a Budapesti Corvinus Egyetemet. A három budai kart (ismertebb nevén a kertészeti egyetemet) 2016. január 1-jétől a Szent István Egyetembe olvasztják. A döntés ellen hétfő délután több száz oktató és hallgató tüntetett. A menet a Villányi úti egyetemi épülettől indult és egészen a Budapesti Kongresszusi Központig tartott, ahol a Corvinus ünnepélyes tanévnyitóján Szíjjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter mondott beszédet. A tüntetés hivatalosan ezzel véget is ért, ám jó néhány elszánt hallgató bement az évnyitóra, és traszparenseket feltartva próbálta megzavarni azt. Sokan közülük hiába várták a rektor beszédét, az EMMI döntését nem érte komolyabb bírálat az ünnepségen.

4000__ani_6

 

A Facebookon szerveződott tüntetés déli 12 órakor indult meg a Villányi úti campustól. A résztvevők között tanárok és diákok is láthatóak voltak. A szervezők a tiltakozás jelképeként arra kérték a résztvevőket, hogy a tüntetés idejére vegyenek magukra egy zöld színű szalagot. Ezt a legtöbben meg is tették.

Így szakad szét a Corvinus #1A tüntetés kiváltó oka a szervezők leírása szerint az volt, hogy a Budai Campus hallgatóinak és dolgozóinak fóruma egyhangúlag elutasította a három kar gödöllői egyetembe olvasztását. Ezt azonban az EMMI semmilyen formában nem vette figyelembe. Az átszervezéssel kapcsolatban több hallgató is azt kifogásolta, hogy míg ők a Corvinusra jelentkeztek és ott is tanultak évekig, addig a mostani rendelkezések szerint már SZIE-s diplomát fognak kapni, ami szerintük semmiképp sem jelent ugyanolyan minőséget vagy rangot a piacon. A tanárok pedig leginkább azért aggódtak, hogy a budai karokhoz tartozó 7,3 hektáros arborétum a jövőben eladásra kerülhet.

A tömeg körülbelül egy órával az indulás után átért a Corvinus évnyitó ünnepségére, amit a Budapesti Kongresszusi Központban tartottak. Itt a tüntetés hivatalosan véget ért, de néhány elszántabb hallgató, valamint oktató bement az épületbe, hogy tovább folytassa a tiltakozást. Így szakad szét a Corvinus #2

Az évnyitóra nagyjából pont akkor érkeztek meg a tüntetők, amikor a díszvendégként meghívott Szíjjártó Péter tartott beszédet. A tömeg egy része halk zúgolódással szemlélte a minisztert, aki beszédét követően viszonylag hamar távozott a pódiumon ülők soraiból. Így szakad szét a Corvinus #3

 

Az ünnepségen elhangzott beszédek ugyan erősen nem kritizálták az EMMI döntését, ám azok mindegyike tett rá utalásokat. Rostoványi Zsolt rektor leginkább a Corvinus elmúlt évtizedének sikereit hangsúlyozta. Kiemelte, hogy idén a Corvinus egyetlen magyar egyetemként került be a világ 200 legjobb agrárképző intézményei közé, valamint ötödszörre is elnyerte a Superbrands díjat. Reménykedve azt is megjegyezte, hogy a Corvinus szétdarabolásával kapcsolatos végső, miniszteri szintű döntés a hétvégére várható.

A tüntetés szervezői felhívták minden résztvevő figyelmét arra, hogy az események itt még nem érnek véget. Ma, kedden ismét tüntetést fognak tartani, amit már meg is hirdettek a facebook-on. Az eddigi visszajelzések szerint közel 1400 résztvevőre lehet számítani, akik a Villányi útról a Közgáz campust érintve fognak az EMMI elé vonulni, hogy felemeljék hangjukat az egyetemi autonómiáért.

 

 

Unod az olvasást? Támogass minket, hogy még több videót készíthessünk neked! Mire van szükségünk? Egy Sennheiser EW 100 ENG G3-as szettre és egy MD 46 DYNAMIC mikrofonra 206.550 Forint és 63.675 Forint, azaz összesen 270.225 Forint értékben.
PayPalos utaláshoz kattints IDE, ha a hagyományos utalást választod, akkor „atlatszo.hu Nonprofit Kft. 12011265-01424900-00100007”, de fontos, hogy a közlemény rovatban szerepeljen az „Átlátszó Oktatás” megjelölés. Postai csekken keresztül is támogathattok minket, csak írjátok meg a postacímeteket az [email protected], ahová postázhatjuk.
A megcélzott összegen felül beérkező adományokat a szerkesztőség további kiadásainak finanszírozására fordítjuk.

Fizess elő az Átlátszóra, hogy még sok ilyen cikket írhassunk!

Havonta csak egy ezres: már csak 1257 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozású legyen. Tudnivalók itt.

Megosztás