Egyéb

Totális ösztöndíjreformot akar a HÖOK

  • Teljes ösztöndíjreformot terjeszt a miniszter elé a HÖOK;
  • Minden lényeges juttatás megváltozna, emelnék az egyénenként járó támogatások összegét;
  • Emelkedne a köztársasági ösztöndíj, a tanulmányi ösztöndíjak, továbbá versenyalapúakká válnának;
  • Egyes önköltséges hallgatók is kaphatnának tanulmányi ösztöndíjat;

tamogatoi_rontgen_jav2

Teljes reformot szavazott meg a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Közgyűlése május 7-én, Debrecenben. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata látta vendégül a küldötteket, akiket  arcképükkel díszített süteménnyel és egyedileg palackozott borral várták. Az eseményen a férőhelyhiányos, romos állapotban levő kollégiumok felújításáról és ösztöndíjreformról tárgyaltak. A vendéglátás áráért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, melyből kiderült, hogy az egyedileg palackozott borok bruttó ára közel 470.000 forintot tett ki a 6.456.000 forintos közgyűlési költségvetésből. Az arcképes sütik árát sajnos nem tudtuk meg, mindenesetre ajándéktárgyakra és előadóművészeti tevékenységre elköltöttek több, mint bruttó 900.000 forintot a háromnapos közgyűlés alatt.

A tervezet szerint felülvizsgálnák a hallgatói normatívák szerkezetét, illetve az inflációt követve emelnék azokat. 2008 óta 119.000 forint a hallgatói normatíva, melyet a felsőoktatási intézmények kapnak az államilag támogatott hallgatóik után. Az inflációkövető emelés megközelítőleg 140.000 forintra emelné ezt az összeget. Napirenden tartanák annak lehetőségét is, hogy külön szociális normatíva jöjjön létre. Ez részben új forrásokból, részben pedig más normatívák szociális elemeiből állna, új formájában pedig az önköltséges hallgatók után is folyósítanák.

Ösztöndíjak

A tanulmányi ösztöndíjat egységesen tantárgyalapúvá alakítanák: külön-külön értékelnék az adott hallgató teljesítményét kurzusonként, annak fényében, hogy érdemjegye alapján a többi hallgató hány százalékát előzte meg. Felmerült, hogy támogassák az önköltséges hallgatókat is tanulmányi eredményeik alapján, ezt azonban csak a 41 központilag meghatározott ponthatárral rendelkező szaknál lehetne figyelembe venni. Itt a megnövekedett számú önköltséges hallgató tandíjának egy részét fölöznék le, melyet visszaosztanának a legjobbak között, azok önköltségi terheinek mértékére is figyelemmel. A HÖOK fontosnak tartja, hogy a tanulmányi ösztöndíjból a hallgató fedezni tudja legfontosabb kiadásait. Tájékoztatásuk szerint a 41 kiemelt szak tekintetében a legsürgősebb ezt a változtatást bevezetni.

A köztársasági ösztöndíjról is szó volt. A támogatás presztízsének helyreállítása érdekében infláción felüli növekedést javasol a szervezet, még ha ez csökkentené is az ösztöndíjat elnyerő hallgatók számát. További változtatás lenne, hogy a fix intézményi kvóták helyett képzési területek szerint tagozódna az ösztöndíj, és ezeken belül kapnának fix helyeket az intézmények.

Szociális támogatások

A rendkívüli szociális támogatást kiterjesztenék az önköltséges hallgatókra is. A pályázási időszak folyamatos lenne, a hallgatót ért súlyos esemény utáni 3 hónapig nyújthatna be kérelmet, akár egy félévben többször is, ha több esemény is éri, mely komolyan kihat a szociális hátterére.

A rendszeres szociális ösztöndíj esetében alsó és felső határt szabnának az összegeknek. A kiemelt rászorulók szabályozását áttekintenék, hogy az egységes jogi és szabályozási hátteret meg lehessen teremteni. Az egy főre eső jövedelem helyett fajlagos jövedelemszámítást alkalmaznának a precízebb pontozás érdekében, a tanulmányi ösztöndíjat pedig nem számítanák bele, hogy annak megmaradjon motiváló jellege. Ugyan utalnak a határozatban a szociális támogatásra pályázók közötti nagymértékű csalásokra, ennek visszaszorítására még nincs kidolgozott javaslat. A HÖOK és tagönkormányzatai is tisztában vannak azzal, hogy lehetőség van visszaélésekre, erre felhívják a Kormány figyelmét is.

(Mivel a Debreceni Egyetem által megküldött dokumentumokban elsősorban nettó árak szerepelnek, ezért a bruttó árak számításánál az általános, 27%-os áfakulcsot vettük figyelembe – ahogy az a végszámlán is szerepel.)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Adj 1%-ot az Átlátszónak, hogy megtudd, mire megy el az adód 99%-a!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás