Egyéb

Hírek: 2 tanévnyitó Hatvanban, ma jelent meg az új törvény

Ma egy óra alatt kellett véleményezni a ma végre mükődő tankönyvellátós rendszert és végre kiadták a köznevelési törvény módosítását és az életpályamodellről szóló rendeletet a Magyar Közlönyben. De a legjobb hír: mivel Hoffmann államtitkár csak kedden ér rá, a hatvani iskolások két évnyitónak örülhetnek.

Umbridge is évet nyit

Nemrég még arról írtunk, hogy abban a törökbálinti iskolában, ahol Orbán Viktor miniszterelnök avat egy új épületet, a diákokat arra utasították: hozzák el tavkönyvcsomagjukat, hogy azokat a padra téve mutassák az országnak, hogy a média téves információival ellentétben, és a pedagógusok szabotázskísérletei ellenére, minden a legnagyobb rendben. A miniszterelnöki tanévnyitó mellett azonban lesz államtitkári is: Hoffmann Rózsa államtitkár a hatvani Kossuth Lajos Általános Iskolában nyitja a tanévet, de a többi iskolától eltérően nem szeptember 2-án, hétfőn, hanem szeptember 3-án, kedden. Helyi forrásunk felhívta rá a figyelmünket, hogy a tanulók így kétszer örülhetnek a tanév elkezdésének: lesz ,,egy hagyományos hétfőn, és egy extra kedden”. Az iskola honlapja is ezt írja, bár az államtitkárról nem esik rajta szó. A sima hétfőn reggel 7.45-kor lesz, az államtitkáros kedden délután 17.30-kor. Csak az államtitkárosra kell ünneplőben menni.

Egy óra a véleményezésre

Miután ma végre működött a tankönyvek kiosztását intéző KELLO számítógépes rendszere (tegnap még nem, pedig 26-ára ígérték), a tankönyvfelelősöknek egy órát adtak a véleményezésre. Forrásunk emailjéből:

Az előbb hívtak az iskola titkárságáról, hogy AZONNAL válaszoljak egy e-mailre, amiben a tankönyvezéssel kapcsolatos tapasztalatokat gyűjti a tankerület (gondolom, az összes).

A levél 11 órakor jött és az van benne, hogy déli 12-ig válaszoljunk…
Azt kérik, hogy 2-3 mondatban(!!!) foglaljuk össze a pozitív és negatív tapasztalatainkat …
Engem is utasítottak, hogy válaszoljak – miközben éppen ezerrel dolgozom azon, hogy hétfőn megkezdhessük a kiosztást, nevezetesen éppen lapról lapra ellenőrzöm az iskola összes tanulójának bő ötszáz gyerek) megrendeléseit, illetve azt, hogy aki kedvezményre jogosult, az ehhez minden igazolást beadott-e, az érvényes-e (intervalluma) és mindezt egy excell-listában még ki is gyűjtöm (ha valakinek hiányos, nem érvényes, azt is fel kell tüntetni, mert azoktól újra be kell kérni).
 

Szerződésgondok máshol is

Már korábbi posztunkban is beszámoltunk róla, hogy több helyen kavarodás van a szerződéses tanárok helyzete körül. A részben már nyugdíjas, és óraadóként foglalkoztatott tanárok számára még pár nappal az iskolakezdés előtt sem világos, hogy dolgozhatnak-e, és ha igen, milyen feltételek mellett. Nem világos ugyanakkor az iskolák ügyeit helyben intéző tankerületi KLIK-esek nem tudják elég gyorsan intézni az ügyeke vagy központi problémáról, bizonytalanságról van szó. Most például azt írja egy forrásunk, hogy szerződéses kollégájának augusztus 20-án járt le az egyéves szerződése. Szerepelt az előzetes tantárgyfelosztásban, vagyis az iskola nyilvánvalóan számított a munkájára. Azonban most hiába kérte az iskolaigazgató, hogy hívja fel a KLIK-et, ott sem tudtak többet mondani annál, hogy még nincs szerződés.

Jó hírek is vannak: végre megjelent a törvénymódosítás

Ahhoz képest, hogy tanév csak hétfőn kezdődik, a kormányzat meglepően korán, már ma nyilvánosságra hozta a vonatkozó szabályozást tartalmazó 2013. évi CXXXVII. törvényt A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény módosításáról. A köznevelési törvény legújabb módosítása olyan minden pedagógus számára fontos intézkedéseket tartalmaz, mint a pedagógus életpálya modellt bevezető kormányrendelet megalapozása. A dolog lényege röviden annyi, hogy az erről szóló, és szintén ma, a tanév kezdete előtt három nappal, a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet szerint a tanárokat különböző kategóriákba (gyakornok, Pedagógus I., Pedagógus II., mestertanár, kutatótanár) sorolják, és fizetésük ettől függ. A különböző kategóriákba a pályán eltöltött idő, végzettség és vizsgák alapján kerülhetnek majd be felmenő rendszerben a pedagógusok. A tanárok körében az intézkedésnek az a része keltett igazán felháborodást, hogy most automatikusan Pedagógus I.-nek lettek besorolva, ami még az egyébként is megkérdőjelezhető jelentőségű bérrendezés mellett is fizetéscsökkentést okozhat olyanoknak, akik egyébként mondjuk mestertanárok lennének, pláne ha még sok túlórájuk is volt. Az is problematikus, hogy bár a kormány azt ígéri, hogy hamarosan lehetőség lesz majd feljebb lépni a rendszerben, a most megjelent törvény azért elég tágan értelmezi a ,,hamarosan” fogalmát: 

„(19) A  pedagógus-munkakörben, valamint pedagógiai szakértő, pedagógiai előadó munkakörben foglalkoztatottak első minősítésére vagy minősítő vizsgájára 2013. szeptember 1. és 2018. június 30. között kerül sor.

(20) A  nevelési-oktatási intézményben és a  pedagógiai szakszolgálati intézményben pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, továbbá a  65.  § (9)  bekezdésében meghatározott alkalmazott, aki 2013. szeptember 1-jén már legalább 2 éves szakmai gyakorlattal rendelkezik, első minősítéséig a Pedagógus I. fokozatba és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény alapján közalkalmazotti jogviszonyban töltött időnek minősülő, továbbá a fizetési fokozat megállapításánál beszámítandó idő szerinti kategóriába, aki két évnél kevesebb szakmai gyakorlattal rendelkezik, Gyakornok fokozatba kerül besorolásra. A  munka törvénykönyve hatálya alá tartozó munkavállalók esetén a Pedagógus I. fokozatba történő besorolásnál a munkaviszonyban töltött időt kell alapul venni a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben meghatározottak alapján.

Megosztás