felsőoktatás

A Miérthallgatóknak is elegük lett a HÖK-ösökből

Az azóta megszűnt SzegedCafé cikke.

Amióta a sajtóban megjelentek az első hírek arról, hogy a kormány drasztikusan csökkentené a felsőoktatási keretszámokat, a szegedi egyetemisták azóta igyekeznek kiállni saját érdekük mellett. A keretszámok közben jelentősen módosultak, a felsőoktatás kérdésében azonban továbbra is sok a kérdőjel a diákok számára, a kezdeti egység pedig nemcsak, hogy felbomlani látszik, de úgy tűnik, sárdobálásba fordult át – a biztosítékot (úgy tűnik, végleg) egy Hökkentő TV-s riport vágta ki.

Elöljáróban: a konfliktus lényege, hogy a Miérthallgatók szerint a HÖK-ösök mindenáron szimpla politikai szerveződésként kívánják őket beállítani a közvélemény előtt, annak érdekében, hogy az egyetemisták elforduljanak a jelenlegi HÖK-ösökkel szemben később – például egy HÖK-választáson – akár konkurenciaként is fellépő tagoktól.

Volt egy beszélgetés

Január 16-án a felsőoktatásról tartott informális beszélgetést a Miérthallgatók, ami a személyeskedésről és a politikai tetemrehívástól sem volt mentes. Az est folyamán több háttérben húzódó sérelem is előkerült, miután egyrészt kiderült, hogy LMP-s, jobbikos és Milla-szimpatizánsok, sőt tagok is vannak a fórumozók között. Böjthe Sándor, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának szegedi elnöke például azt firtatta, hogy Medvegy Gábor a Milla tagja-e, egy másik fórumozó pedig Kovács Péter Egon LMP-s “származásáról” érdeklődött.

A fórumon az újságírók mellett a Szegedi Tudományegyetem hallgatói lapjának, a Hökkentőnek videós csapata is megjelent, és az ott elhangzottak alapján már sejteni lehetett, hogy feszültség lesz az EHÖK és a Miérthallgatók között.

Kiss Tímea és Medvegy Gábor, a MiértHallgatók tagjai az est folyamán többször is hangoztatták: alulról jövő kezdeményezésként tekintenek magukra, közöttük eltérő politikai nézeteket valló tagok is vannak, de nem politikai érdekek, hanem a felsőoktatás és az egyetem ügye mentén szerveződnek. Céljuk a tájékoztatás, és az átláthatóság megteremtése a felsőoktatást érintő kérdésekben, ugyanakkor akciócsoportként is funkcionálnak, ha szükséges. Hozzátették: a MiértHallgatók nem hivatalos hallgatói érdekképviselői szervezet, azok a HÖK-ök, az EHÖK és a HÖOK, viszont az, hogy léteznek, és cselekednek, bizonyosfajta hiány miatt alakult így. “Mindenkire rábízzuk, hogy szerinte mi lehet ez a hiány” – mondták.

Makádi Balázs hangsúlyozta: bár neki és Kovács Péter Egonnak valóban van tagsága az LMP-ben, a Miérthallgatók csoport tagjai a legkülönfélébb nézetűek, akik a különböző pártszimpátiákon felülkerekedve fogtak össze a felsőoktatásért, de más ügyekben olyannyira különbözően látják a világot, hogy soha nem férnének meg egy pártban.

EHÖK-közeli emberek fanyalognak a HÖKkentő TV beszámolójában

A Hökkentő TV által készített összefoglaló szerint Szalai Balázs – aki a Millával szimpatizál, ugyanakkor kijelentette, nem tagja annak – “ötleteit hosszan kifejtette, alpári hangnemben becsmérelve a Hallgatói Önkormányzatot”, valamint “a fórumról távozó hallgatók nyilatkozataiból kiderült, a csoportosulás nem váltotta be többségük reményeit, kérdéseikre nem kaptak egyértelmű válaszokat”.

A távozókat a Hökkentő TV stábja is megkérdezte, és bár az eseményen hallgatóként vettek részt, a válaszadók között több EHÖK-közeli személy is található, mint például Dombóvári Márk, aki az SZTE EHÖK SE férfi kézilabda szakosztályvezetője, illetve a Szokó Dávidként jelölt Szabó Dávid, aki az SZTE BTK HÖK tagja.

www.youtube.com/watch?v=rfHc0zjgs-E

A január 16-i estről készült összefoglalót Mechler Ákos, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának egykori elnöke, az SZTE szenátusának hallgatói delegáltja január 28-án posztolta ki a Miérthallgatók Facebook oldalára, aznap, amikor a YouTube-ra is felkerült az összeállítás. A közte és a Miérthallgatók közti nézeteltérés akkor kezdett kiéleződni a leginkább, amikor hozzászólásaiban utalt rá, a Miérthallgatók egyáltalán nem függetlenek a pártpolitikától.

“Véleményem szerint a pártpolitikától való függetlenség a miérthallgatókról nem mondható el. Ebből a szempontból kifolyólag viszont azt kell mondanom “hiteltelenek” illetvetok számomra. Végül arra szeretném kérni a miérthallgatók csoportosulást, hogy az egyetemi épületekben semmiféle összejövetelt ne tartsanak, mert ezt az Nftv. tiltja.” – írja egyik hozzászólásában Mechler Ákos.

Mechler a hozzászólásokban arra is emlékeztet, hogy Medvegy Gábor, a Miérthallgatók tagja 2012. március 15-én a Milla szegedi tüntetésén is felszólalt, Medvegy válaszában viszont jelzi, akkor “a Milla még leginkább egy sajtószabadságért küzdő Facebook-szerveződés volt, a szegedi rendezvényen felszólaltam, minthogy szívügyem a közösségi média.”

Az ellentét tovább fokozódik, amikor Mechler Ákos a korábban idézett törvényre hivatkozva közli, “menjetek inkább pártirodába ott biztos otthonosan éreznétek magatokat”, majd a Hökkentő TV által készített összefoglaló semlegességét firtató kérdésre válaszában megjegyzi: “Ha valóban ferdít a videó, akkor egy közmondással reagálnék rá: “Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten”, mellesleg néha visszanyalhat a fagyi.”

“Hiszem azt, hogy ennek a csürhének nem fog sikerülni tovább etetni a népet és a pártjuk sorsára fog jutni” – írja – feltehetően – a Miérthallgatókról Mechler Ákos, és bár a hozzászólás jelenlegi formájában a csürhe helyett a csoportosulás szót tartalmazza, a szerkesztési előzmények előhívásával látható, mi állt az eredeti kommentben.

Lejárató kampány folyik a Miérthallgatók ellen?

A Miérthallgatók politikai hovatartozását firtató Mechler Ákos azonban lehet, hogy csak csepp a tengerben, és több front is nyílt a Miérthallgatók ellen. A Hökkentő Facebook oldalának Hökkentő TV-s bejegyzése hirdetésként jelenik meg a hírfolyamban – így feltehetőleg több emberhez jut el a bejegyzés -, de a Miérthallgatók szerint már furcsaságot is találni.

A kommentben többször megszólaló Vida Kitti, a Mechler Ákossal kapcsolatos korábbi botrányt felemlegető hozzászólás után Mechler védelmére kelő Czakó Melinda, illetve a Mechler Ákos hozzászólását lájkoló Kovács Atis facebookos profilja szerintük fiktív személyeket takar, de legalább is az internetről talált képeket használják sajátjukként. Kovács Atis profilképe péládul egy férfi frizurákat bemutató oldalon is látható, Czakó Melindáé pedig többek között egy 2008-as romániai autóshow kapcsán is megtalálható a neten.

A Miérthallgatók tagjai szerint pedig az sem mellékes, hogy egyikük neve sem található meg a Szegedi Tudományegyetem Coospace rendszerében, ami szerintük – ha egyetemi hallgatókról van szó – több mint furcsa, ugyanis a Coospace-ben nincs olyan opció, amivel a keresést le lehetne tiltani, így bárkit meg lehet találni a rendszerben.

Megosztás