Heti lapszemle

Szíjj László nem szégyelli az elnyert tendereket, Tiborcz István elitklubot nyitott

Index: Szíjj László: Szégyenkeznem kellene, mert megnyerjük a közbeszerzéseket?

„A mi víziónk egy jelentős közép-európai építőipari vállalat, ami más országokban is utakat épít, fejleszt” – mondta az Indexnek adott exkluzív interjúban Szíjj László, a Duna Group alapító-tulajdonosa. A vállalkozóval kedélyesen elbeszélgettek többek között a cégei által elnyert közbeszerzésekről, a „jachtbizniszről”, Pesty László kijelentéseiről, valamint „az útépítésben kibontakozó forradalomról és a jövő közlekedéséről” is.

444: Mínusz 358 milliárd forint: sosem volt még olyan rossz augusztusa a magyar államnak, mint idén

Pénteken tette közzé augusztusról szóló államháztartási gyorsjelentését a Pénzügyminisztérium, amiből kiderült: a múlt hónapban akkora, 358,4 milliárd forintos mínusszal zárt a költségvetés, mint korábban soha. A rekordszintű augusztusi deficit azt is eredményezte, hogy az állam nyolc hónap, azaz az év kétharmada alatt elérte a teljes évre tervezett hiányt. Az egyszer már módosított költségvetési törvény szerint ez év végéig 3400,2 milliárdos deficitet kellene produkálnia az államháztartásnak, ebből mostanra 3298,7 milliárd forint jött össze, ami az egész éves előirányzat 97 százaléka.

24.hu: 889 millió forint közpénz ment el 40 ezer társasjátékra, rejtély, hol lehetnek

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány csaknem 900 millió forint közpénzt kapott egy turisztikai társasjátékhoz. A terv az volt, hogy 40 ezer szálláshelynek osztják ki őket. A játékot gyártó kft. termékfejlesztője lapunknak azt mondta: 110 millió forintért gyártották le a megrendelt 40 ezer játékot, amik végül nem szálláshelyekre kerültek, hanem oktatási intézményekhez és családokhoz, de részleteket erről az Oktatási Hivatal volt elnöke, a turisztikai ügynökség volt vezérigazgató-helyettese által vezetett alapítvány nem árul el. Annyi biztos, hogy az interneten többen 3000–5000 forintért árulják (olykor bontatlanul) a meglehetősen bonyolult társasjátékot, aminek darabja 22 ezer forintjába került az államnak.

Hvg.hu: Az Eximbank kinyitotta a pénzcsapot: Balásy cégének 320 millió, autóvásárlásra 220 millió jutott

Az atlétikai vb-n is szépen kereső Balásy Gyula egyik vállalkozása kapta az idei év eddigi legnagyobb megrendelését az állami Exim-csoporttól, de sokat költöttek kocsikra is. Szponzorpénzből pedig jutott néhány tízmillió az ATV volt igazgatósági tagjának és a kedvenc állami sportvitorlás cégnek is.

Magyar Hang: Kutyapárt: Így néz ki most Tiborcz István svábhegyi elitklubjának környéke

Az egykori Fonográf klub helyén nyitotta meg az „angolszász privát klubok hagyományait idéző” Botaniq Klubot a miniszterelnök vejének cége – írja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a közösségi oldalán, ahol egy régebbi és egy újabb fotón lehet összevetni, mekkora változások zajlottak a környéken. Az ügy apropóját az adja, hogy Tiborcz István cége, a BDPST Group a napokban közleményben tudatta, hogy a Botaniq Budai Klub megalapításával az angolszász privát klubok hagyományait, illetve a századforduló Magyarországának előkelő klubéletét idéznék meg.

Címlapkép: Szíjj László a rá várakozó autóhoz sétál az OE-LEM lajstromjelű magánrepülőgép landolása után a budapesti repülőtéren 2019. január 3-án (forrás: Átlátszó/Németh Dániel)

Megosztás