Heti lapszemle

Magyarország titokban venezuelai menekülteket fogadott be, Zágrábban terjeszkedne a magyar propagandamédia – Heti lapszemle

Index: Több száz venezuelai menekültet fogadtunk be titokban

A magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be a legsúlyosabb politikai és gazdasági káoszba süllyedt Venezuelából. A menekülők Magyarországtól ingyen repülőjegyet kapnak Budapestre, legalább egy évig ingyen lakást, integrációs programot, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal, illetve letelepedési papírokat. Az állam egyetlen feltételt vizsgál: hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik. Az Index által megkeresett menekültek túlnyomó többsége azonban csak virtuálisan tűnik magyarnak. De a programban a legfurcsább, hogy teljes titokban zajlott, még a menekülőktől is titoktartást kértek.

Mfor: Mészáros fia ült be Simicska volt cégébe

Mészáros Lőrinc most a mezőgazdasággal foglalkozó Mezort Zrt.-t nézte ki magának Simicska Lajos egykori cégbirodalmából. 2018. december 7-én egyedüli tulajdonosként bejegyzésre is került a volt felcsúti polgármester. 12 nappal később az igazgatóságba is új tagokat delegált. Mészáros egyik gyereke, ifjabb Mészáros Lőrincet ültette be a testületbe. Az Opten segítségével az Mfor átnézte a Mészáros érdekeltségi körébe tartozó jelentősebb cégeket. Egyértelműen megállapítható, hogy a volt felcsúti polgármester csak a nevét adja a társaságok tulajdonosaként. Operatív szerepet nem vállal a cégek életében – sem az igazgatóság, sem pedig felügyelő bizottsági tagként. Ellenben a gyermekeit több cégbe is beültette.

Index: zágrábi tévét venne a magyar propagandamédia

Horvát sajtóhírek szerint Schatz Péter, a Ripost korábbi résztulajdonosa szándéknyilatkozatot tett egy zágrábi tévé többségének a megszerzésére. Schatz január 22-én levelet írt Nenad Bracunnak a Z1 TV elnevezésű zágrábi tévécsatorna igazgatójának, amelyben szándéknyilatkozatot küldött a csatorna többségi csomagjának megszerzésére. Schatz egy volt köztévés, sok vállalkozás tulajdonosa, aki a KESMA, vagyis a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány megjelenéséig Ómolnár Miklóssal együtt a Ripostot is tulajdonolta, és már Szlovéniában is részese volt egy magyar finanszírozású médianyomulásnak. Ott a jobboldali Janez Janša pártjának (SDS) médiagépezetét támogatták, a kiadók feltőkésítésében a magyar kormánypárti médiák mögött álló ismert vállalkozások, a Modern Media Group Zrt., a Ridikül Magazin Kft. és a Ripost Média Kft. segítettek.

Magyar Narancs: Szatmáry Kristóffal folytatódik a belvárosi ingatlanmutyi

Több részes sorozatban fogja bemutatni a következő hetekben a Magyar Narancs, hogy a nagy, 2015-ös botrányhullám után mi minden történt az V. kerületi ingatlanügyekkel. Az első történet lényege pofonegyszerű. Vegyünk egy bérlőt, amely kedvezményes áron kaphat meg több mint 300 négyzetméternyi Váci utcai, valamint Múzeum körúti helyiséget, majd ez a cég az ingatlanokat beviszi egy fideszes politikus feleségével közös vállalkozásba, hogy viszonylag gyorsan ki is szálljon onnan. És végül, slusszpoénként megjelenik a cinkes ügyekből (feketemunkások, számla elbliccelés a zöldségesben stb.) már jól ismert Szatmáry Kristóf, fideszes parlamenti képviselő, miniszteri biztos is.

Parameter: gyilkossággal gyanúsítják Alsóhatár polgármesterét

Őrizetbe vette az alsóhatári (Szlovákia, Galántai járás) polgármestert a szlovák Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség. A rendőrök csütörtök reggel törtek rá Alsóhatáron a község első emberére, Dora Ferencre, akit gyilkosság gyanúja miatt vettek őrizetbe. A rendőrség őrizetbe vette a polgármester egyik fiát, Ferencet, és Alsóhatáron egy további személyt, A. Lászlót is. Az ügy összefüggésben lehet azzal, hogy a rendőrök – a csallóközi maffiaper egyik vádlottjának iránymutatása alapján – egy holttestre bukkantak január közepén. A „Valentín” fedőnevű akció gyanúsítottait öt gyilkossággal, csalással, és a Sátor Lajos-féle bűnszervezetben való részvétellel gyanúsítják.

Címlapfotó: Schatz Péter.  Kovács Tamás / MTI

Megosztás