Heti lapszemle

Elismerték az izraeli exkémek a civilfigyelést, pénzeső a minisztériumokban – Heti Lapszemle

Yedioth Ahronoth: izraeli cég kémkedett magyar civilek ellen

A Black Cube nevű exkémekből álló izraeli magánhírszerző cég gyakorlatilag elismerte, hogy ők álltak a magyar civil szervezetek tavaszi megfigyelése mögött – szúrta ki a Yedioth Ahronoth nevű izraeli újság angol nyelvű kiadásában a 444. A Black Cube cáfolta, hogy a magyar választást próbálták volna befolyásolni, arra utalnak, hogy pénzügyi okokból bérelték fel őket egy, milliárdosok közötti vita miatt. A civilekkel folytatott beszélgetések titokban készült, megvágott hangfelvételei korábban megjelentek meg a magyar kormánysajtóban. Arra a Black Cube tisztviselő nem ad magyarázatot, hogy miért a magyar politikáról beszélgettek a civilekkel.

24: 20 milliárd jutalom a minisztériumokban

5-6 ezer minisztériumi dolgozót jutalmaztak meg az uniós pénzek kifizetésének felpörgetéséért. Az sem baj, hogy nem érkeztek meg Brüsszelből a pénzek. Összesen 20,2 milliárd forint jutalmat, hivatalos nevén céljuttatást osztottak ki négy minisztériumban az uniós pénzek gyors kifizetéséért. Bruttóban például Seszták Miklós egykori tárcájának szerencsés dolgozói fejenként átlagban csaknem 4,18 millió forintot kaptak, ami azt jelenti, hogy a rendes illetményük mellett egy évnyi, 348 ezer forint havi bruttó jövedelemnek megfelelő pluszpénzt számfejtettek nekik. A legtöbb pénzt, összesen 7,8 milliárd forintot Varga Mihály lapátolhatott szét a nemzetgazdasági tárca (ma Pénzügyminisztérium) dolgozói között, a legjobban viszont az akkoriban Lázár vezette kancellária dolgozói jártak, ott fejenként 4,6 millió forint volt a jutalom.

Index: kultúrharc a Fideszben

Selyemzsinórnak látszó írások jelennek meg a fideszes médiában, amelyek kemény szemrehányásokat tesznek állami intézmények fideszes vezetőinek. A párt politikusai biztosak benne, hogy nincsen szó központi akaratról, Orbán Viktor nem foglalkozik a NER-en belüli kultúrpolitikai kakaskodással, inkább sértett emberek vagdalkozása bontakozott ki szerintük. A házon belüli vita inkább pénzről szól. A párton belül az új kulturális államtitkár, Fekete Péter pontos szándékai még nem ismertek szélesebb körben, de annyit már többen kijelentettek róla, hogy “nem a véleményformáló elitnek akarnak majd megfelelni”, értendő ez a jobboldali értelmiségre is.

Qubit: 13 milliárd adóforintba került a Hungaroring

2017-ben is emelkedett a Hungaroring Sport Zrt. állami támogatása, így már 13,3 milliárd forintot tett ki – derül ki a társaság beszámolójából. Ez egyben azt is jelenti, hogy hét év alatt több mint a két és félszeresére emelkedett annak ára, hogy minden évben F1-es futamot és Red Bull Air Race-t rendezzenek Magyarországon. Első ránézésre jól gazdálkodott 2017-ben a Hungaroring Sport Zrt., hiszen az állami tulajdonú társaság árbevétele az egy évvel korábbi 4,9 milliárd forintról 5,8 milliárdra emelkedett. Önmagában azonban valószínűleg nem lehetne nyereségesen megrendezni évről évre a Magyar Nagydíjat, hiszen a több mint 10 milliárdos állami támogatás nélkül a bevételek nem fedeznék a kiadásokat.

Hír TV: Mészáros gyerekei is dolgoznak

Mészáros Lőrinc gyermekei újíthatják fel a Majki kolostort, egészen pontosan a tulajdonukban álló felcsúti Fejér B.Á.L. Zrt. a West Hungaria Bau-val közösen nyerte el a közbeszerzést, amelyet a kamalduli remeteség épületcsoportjának felújítására írtak ki, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram részeként. A kivitelezésre 1,9 milliárd forintot kapnak a nyertes cégek. A Fejér B.Á.L. Zrt-T 2015-ben alapították, de már a magyar építőipari cégek élvonalába került.

Megosztás