Heti lapszemle

Letelepedésikötvény-biznisz az új Panama-papírokban, hatósági áldás Tiborcz dísztavára – heti lapszemle

G7: magánegészségügy készül az elitnek

A magán-egészségügyi piac több szereplője szerint a szektor fejlődésének legfontosabb lába lett, hogy a vállalatok egymás után kötik a dolgozóiknak az ilyen biztosításokat. A kormány azonban most úgy döntött, hogy ezt a stabilan felfelé ívelő magán-bizniszt hirtelen ellehetetleníti: a munkáltató által fizetett biztosítási díjak adómentességét a tervek szerint a jövő évtől eltörlik. A portál informátorai szerint a szakminisztériumban komolyan elkezdtek dolgozni annak tervezésén, hogy egy állami szereplő lépjen be erre a piacra, bár az EMMI azt mondja, hogy nem folyik előkészítő munka ebben az ügyben.

Direkt 36: letelepedési üzlet az új panama-papírokban

2015 júniusában volt egy találkozó Genfben, ahol egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársai tárgyaltak egy Monacóból érkezett üzletemberrel közös üzleti lehetőségekről. Szóba került egy olyan téma is, ami már évek óta kiemelt figyelmet élvez Magyarországon. Ez a pénzért árult letelepedési engedélyek kérdése volt. A Monacóból érkezett üzletember ugyanis több olyan információt is megosztott a genfi tárgyalópartnereivel, amikből úgy tűnt, hogy bennfentes szereplője a nagy vihart kavart magyar letelepedésikötvény-programnak. A Milan Cimbolinec nevű üzletember a tulajdonosa és vezetője a 5 Stars Europe nevű nemzetközi cégnek, amelynek korábban volt budapesti irodája is, és magyarországi letelepedési és tartózkodási engedélyek megszerzéséhez is hirdet szolgáltatásokat. Cimbolinec emellett vezető tisztségviselője a Discus Holdingsnak, amely korábban részese volt a magyar letelepedésikötvény-programnak. Cimbolinec svájci találkozójáról a Panama-iratokból derültek ki új részletek. Most újabb több mint egymillió új fájl szivárgott ki szintén a Mossack Fonseca offshore ügyvédi iroda belső iratanyagából, ezek zömében a 2016-os botrány kirobbanása után keletkeztek.

24: újabb gyanúsítások a dél-békési pénzszivattyú ügyében

Tovább emelkedett a gyanúsítottak száma a Simonka György, Békés megyei fideszes országgyűlési képviselőt érintő nyomozásban. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint már 15 személyt hallgattak ki gyanúsítottként a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő bűnügyben. Az eljárás a többek közt a Simonka tulajdonában álló – mára felszámolás alá került – Magyar Termés TÉSZ Kft.-nél zajlik. A szóban forgó társaság a legfőbb ügyész korábbi tájékoztatása szerint 973 millió forint kárt okozott Magyarország és az Európai Unió költségvetésének.

Parameter: magyar állampolgár terroristát fogtak Kassán

Ukrán származású, de magyar állampolgárságot szerzett, nemzetközileg körözött, terrorista múlttal rendelkező férfire csapott le a rendőrség Kassán – írta a Parameter portál a szlovák Joj TV-re hivatkozva. A férfit kijevi Interpol körözte. Az ukrán férfi megváltoztatta a nevét, Vladimír G.-ként lakott immár két éve Kassán, ráadásul egy rendőrőrs közvetlen közelében. Emberöléssel való fenyegetés, túszejtés, szándékos testi sértés, terrorizmus, köztisztviselő elleni támadás és más bűncselekmények miatt körözték. A rendőrség információi szerint terrorcsoportokat láthatott el fegyverrel.

Mfor: hatósági áldás Tiborcz dísztavára

Tiborcz István Csabdi határában szeretne tavat kialakítani, a család tanyájától 350 méterre. Még tavaly novemberben nyújtotta be a szükséges dokumentumokat a Fejér Megyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának az előzetes hatósági vizsgálathoz. Idén februárban a hivatal meg is adta az engedélyt, mivel a tervezett tevékenységből jelentős környezeti hatások nem származnak, egységes környezethasználati engedélyhez nem kötött a tervezett tevékenység. Igaz, hogy a beruházás Natura 2000 területet is érint, de a hatóság állásfoglalása szerint „előreláthatólag” nem eredményez kedvezőtlen hatást.

 

Megosztás