Heti lapszemle

Újabb OLAF-ügy, Polt Péter fizetésemelést kap, LMP-s kamuszerződés Ron Werberrel – Heti lapszemle

24: milliárdokat kutattak el, lecsapott az OLAF

Az Elios-ügyhöz fogható csalássorozatot göngyölített fel az OLAF, amelyben csaknem 9 milliárd forint uniós támogatáslenyúlást koreografáltak Budapestről. A több, mint két tucat cégből szőtt hálózatba szerb, szlovák és lett vállalkozásokat is beépítettek, de a szereplők között volt Matolcsy György jegybankelnök egyik unokatestvérének cége is. Durva túlárazás, kamuirodák, 403 ezer forintos órabérért megírt tanulmány is szerepel az OLAF-vizsgálat zárójelentésében.

Magyar Narancs: LMP-s kamuszerződés Ron Werberrel

A választások után kibeszélőt tartott az LMP vezetése, ahol a tagság Szél Bernadett társelnököt, Ungár Péter kampányfőnök-helyettest és Schmuck Erzsébet kampányfőnököt, a párt parlamenti képviselőit kérdezhette.  Kiderült: Ron Werber kampánytanácsadó szerződését Ungár Péter úgy írta alá, hogy arra nem volt felhatalmazása: a szerződés december 10-én kelt, de Ungár csak januárban kapott engedélyt arra, hogy eljárjon a párt nevében. Ungár tisztában volt azzal, hogy nem írhatta volna alá a szerződést, sőt állítása szerint direkt járt el így, hogy ne kelljen kifizetni a tanácsadót. Eközben kiderült az is, pártfegyelmi indult Schmuck ellen, mert a választási kampány alatt állítólag Schmidt Máriával egyeztetett.

24: Polt Péter pótléka 400 százalékra ugorhat

Előre hozná Polt Péter legfőbb ügyész, illetve a különböző ügyészségi vezetők béremelését az Országgyűlés költségvetési bizottságának módosító javaslata. A költségvetést megalapozó törvényjavaslatban az szerepel, hogy két részletben emelnék a különböző ügyészségi címekkel, vezetői posztokkal és beosztásokkal együtt járó pótlékokat. A legtöbb pótlékot Polt Péter legfőbb ügyész kapja. Ő a jelenlegi 100 százalékos vezetői pótléka helyett nem 300, hanem rögtön 400 százalékos pótlékot kapna idén szeptembertől. Polt Péter legutóbbi vagyonnyilatkozatában azt írta, hogy tavaly legfőbb ügyészként nettó 14 millió 324 ezer 452 forint jövedelemre tett szert, ami havi 1 millió 193 ezer 704 forintot jelentett.

Mérce: luxusjachton pihen Mészáros

Az olaszországi Porto di Ischia-i kikötőben, egy Lady MRD típusú jacht fedélzetén pihente ki fáradalmait a felcsúti expolgármester, amikor a lap forrása lencsevégre kapta. A forrás ezt írta: „a kikötőben sétáltunk, láttuk, hogy a szokásos jachtok között van egy még nagyobb. Álltak előtte jó páran, nézelődők meg egy pár fős személyzet. Azt hittük valami Beyoncé-kaliberű celeb, közelebb mentünk, és láttuk, hogy ott ül a „pénztáros”. Takargatta magát, aztán dühödten lekiabált nekünk, hogy ne fotózzunk”.

Népszava: óvodai terror Újbudán

Verekedés, fojtogatás, szexuális „játékok” – egyre kezelhetetlenebbé kezd válni a helyzet a XI. kerületi Napsugár Óvodában. Az óvónők egyszerűen nem tudják kezelni a helyzetet, kevesen vannak. Több szülő összeírta az erőszakos cselekményeket, a listát az önkormányzatnak is elküldték, a fenntartó segítségében bízva. A szülői beszámoló szerint előfordult, hogy az egyik gyerek két kézzel megfogta társának fejét és teljes erejéből az asztalba verte. Egy fiú megpofozta kislánytársát, majd építőkockát gyömöszölt a szájába. Olyan is történt, hogy egy kisfiú egy másik fiútársának nemi szervét nyilvánosan nyalogatta. Egy kislány arcát és nemi szervét pedig több kisfiú véresre harapdálta a mosdóban, erről az esetről látlelet is készült, a szülők feljelentést tettek. Mindez 3-4 éves gyerekek óvodai csoportjában történt. Az önkormányzat válaszában elismerte, hogy az utóbbi nevelési évben az oviban jelentősen nőtt azoknak a gyerekeknek a száma, akik „szociális készségekben” eltérnek a koruknak megfeleltethető szinttől, ők jellemzően hátrányos családi környezetből származnak, legtöbbjük a kerületi átmeneti szociális otthonban lakik.

Megosztás