Heti lapszemle

Semjén Kanadában is vadászott, meghosszabbítják a felcsúti kisvasútat – heti lapszemle

444: Semjén Kanadában is vadászott, ezt sem tudni, ki fizeti

A kanadai British Columbia tartomány erdőkért felelős minisztériuma vadászati engedélyeket állított ki Semjén Zsolt nevére az északnyugat-kanadai Fort St. Johnban.  Ezek szerint a miniszterelnök-helyettes tavaly kétszer is vadászott Kanadában bölényre, farkasra és szarvasokra, és ezeket az utakat valószínűleg ugyanúgy ajándékba kapta, mint a svédországi túrákat, mert a több milliós kiadások ellenére még növelte is a megtakarításait. Tavaly augusztusban a háromfajta szarvas vadászati engedélyéért Semjénék 955 kanadai dollárt fizettek. De ezek még csak az előzetes engedélyek, ha a KDNP elnöke lelő egy állatot, azért külön fizetnie kell. A külföldi vadászoknak még külön 200 dolláros díjat (royaltyt) is kell fizetniük és ott van az állami adó is. És ha nem lóháton akarja megközelíteni a vadont, azért is külön kell fizetni 1100 dollárt, hogy repülővel bevigyék a vadászterületre. Ha pedig a trófeát is haza akarja vinni, még jobban megugranak a költségek. Semjén Zsoltot is kereste a 444, hogy Kanadában ki állta a költségeit, a miniszterelnök-helyettes a sajtósán keresztül csak annyit közölt: „Semjén Zsolt természetszerűen minden vadászaton vadászként vesz részt, és mint már sokszor elmondtuk, minden hobby a magánélet része, magánéletéről pedig elvi okokból nem nyilatkozik.”

Magyar Narancs: meghosszabbítják a felcsúti kisvasutat

Tessely Zoltán Felcsút és környéke fejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos a közelmúltban összeült néhány Felcsút környéki település vezetőjével, és közösen átbeszélték a fejlesztési lehetőségeket. Erről a találkozóról számolt be egy rövid cikkben Mészáros Lőrinc lapja, a Fejér Megyei Hírlap. A beszámoló végén szerepel ez mondat: „A vál-völgyi kisvasút Vértesacsa felé való felújítása is hamarosan megindul”. Arról már nem közöl információt a lap, hogy pontosan mikor indulnak a munkák, milyen forrásból és mennyi pénzből.

Index: 13 millióért használja a rakpartot a Red Bull Air Race

Húsz napra lezárták a Bem rakpartot a repülős verseny miatt. Az Index három kérdést tett fel a fővárosi önkormányzatnak: miért iskolaidőben zárják le a rakpartot, miért tart két hétig, és mennyi pénzt fizet ezért a szervező? A választ Láng Zsolt, Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság elnöke, és Szeneczey Balázs, városfejlesztési főpolgármester-helyettes jegyezte. Eszerint: az első két kérdéssel kapcsolatban a Hungaroring Sport Zrt. tud felvilágosítást adni, a fizetett közterület-használati díj Budapesten összesen: 12 millió 900 ezer 329 forint. A Hungaroring Sport Zrt., közterület-használat kérelmét a Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság egyhangúlag fogadta el.

Direkt36: Csányi ex-HM-es barátja a Paks2-üzletnél

Perenyei Tamás érdekeltsége feltűnt az ország történetének egyik legnagyobb beruházásában, a szintén oroszok által végzett Paks 2-építkezésben is. Az ügyvéd egyik cége tavasszal nyert el egy megbízást a bővítést végző orosz atomvállalattól, a Roszatomtól. A komoly referenciákkal rendelkező, korábban más atomerőműveknek is bedolgozó vállalat tervezői munkákat fog végezni az új paksi blokkokhoz. A cég tavaly ősszel került Perenyei közvetett tulajdonába. Az 1967-es születésű Perenyei közéleti karrierje akkor indult, amikor az első Orbán-kormány idején, 2000 őszén a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezték ki. Ügyvédi irodájával a BKV 2011 júniusában kötött szerződést a 4-es metróval kapcsolatos jogi tevékenységek ellátására. Ekkor Kocsis István volt a BKV vezetője, aki, akár csak Perenyei régóta jó kapcsolatot ápol Csányi Sándorral (Kocsis korábban igazgatósági tag is volt a pénzintézetnél). Perenyei ügyvédi irodája részt vett annak a megállapodásnak a megkötésében is, amelynek során a BKV a 3-as metró szerelvényeinek felújításával az orosz Metrovagonmast bízta meg.

Index: Orbán beelőzte a sort az orvosi rendelőben

Kedd reggel az Index egyik munkatársa 10-15 másik emberrel együtt egy budapesti kórház szakrendelőjében várt a sorára. Épp bement egy beteg, amikor kollégánk szerint váratlan dolog történt: megjelent két testőr, majd a kórház igazgatójának kíséretében maga Orbán Viktor érkezett, elég gondterhelt arccal. A beszámoló szerint Orbán udvarias volt, és megkérdezte az odakint várakozókat, hogy előreengedik-e. Volt, aki azt mondta, hogy persze, tessék, más meg halkan méltatlankodott. Ekkor történt az ügy legmeglepőbb fordulata. A már a vizsgálóban lévő embert ugyanis visszaküldték a folyosóra. Az asszisztensnő odakint, mindenki más előtt megkérdezte tőle, hogy ugye nem baj. Azt mondta, nem. Orbán bement, a testőrök kint vártak. Körülbelül öt perc múlva a miniszterelnök kezében egy recepttel kijött, megköszönte a türelmünket, a folyosón még smúzolt egy beteggel, aztán elment.

Megosztás