Heti lapszemle

Kormányközeli naperőmű-hitelek, Vajna-közeli retró-rádió a Class FM helyén – Heti lapszemle

G7: oligarchák a naperőmű-bizniszben

A választások előtt egy hónappal az egyik uniós pályázat már felfüggesztett programját hirtelen újra megnyitották, de csak egy napra. Március 9-én hirtelen ismét elérhetővé vált a KKV Energiahitel nevű pályázat, ahol lényegében naperőműves beruházásra lehetett „ingyen” hitelre pályázni. Egy ilyen projekt esetében a pályázati kérelem beadásához sok időre van szükség, vagyis csak olyanok jelentkezhettek a tenderre, akik fülest kaptak. Az MFB adatszolgáltatása szerint 147 cég adott be kérelmet azon a napon, mégis egy 151 vállalkozást tartalmazó listát küldtek, amelyek a jelzett márciusi időpontot megelőző egy évben adtak be kérelmeket. De így is rengeteg kormány-közeli szereplőt talált a G7. Egymilliárd forintról szóló kérelmet adott be például az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető Elios Zrt. volt vezérigazgatója, Sájer Gábor, a Solar Engine Kft. nevű cégén keresztül. Pócs János fideszes országgyűlési képviselő gyermekei, Katalin, Mónika és János is pályáztak a tulajdonukban lévő Jász-Napfény Kft.-n keresztül. A kérvényük 149,9 millió forintról szólt. A Békés Solar Kft. pedig egymilliárd forintos hitelkérelmet nyújtott be. A cég ügyvezetője és tulajdonosa a mátészalkai Dicső László. Ő volt a két és fél évvel ezelőtt alapított Andrssy-Rezidencia Kft. első ügyvezetője is, a cég száz százalékban a duna aszfaltos Szíjj László tulajdonában áll.

24: Orbán Ráhel exkluzív bulija

Őrségváltás volt a magyar divatiparban: mára Orbán Ráhel lett a magyar divat- és dizájnipar meghatározó alakja, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Divatipari Marketing Igazgatóságának vezetését pedig a miniszterelnök lányának barátnője, Bata-Jakab Zsófia kapta meg. Ezt a hatalomátvételt érzékletesen demonstrálták is a szakmának, ugyanis a budapesti Fashion Week előtt egy nappal, április 26-án rendeztek egy exkluzív – egy résztvevő szavaival: „szuperluxi” – vacsorát az V. kerületi Ybl-palotában egy körülbelül 50 fős szűk körnek. A Front Row Dinnernek keresztelt rendezvényen egy asztalnál ült Orbán Ráhel, Rogán Cecília és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) vezérigazgatója, Szivek Norbert, akinek Orbán Ráhel férjével, Tiborcz Istvánnal vannak közös belvárosi milliárdos ingatlanérdekeltségei.

Abcúg: Kazincbarcika kiszorítja a problémásakat

Pár év alatt szinte az összes szociális lakásától meg akar válni az MSZP-s vezetésű kazincbarcikai önkormányzat. Ezek egy jó részét egyszerűen lebontják, de csak az kaphat cserelakást, akinek nincs tartozása. Azt mondják, ez nem a problémás családok kiszorításáról szól, az önkormányzat lapjában mégis ingyenélőknek nevezték őket. A dolog vége az lehet, hogy a legszerencsétlenebb családok a környező falvakba viszik tovább a bajaikat, ahol Kazincbarcikának már nem kell törődni velük.

Index: Lázár János nagytőkés

Meglepő vagyonnyilatkozatot tett Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter. Váratlanul kiderült, hogy a fideszes képviselő komoly ingatlanos lett, 10 százaléka van az értékes Andrássy úti Divatcsarnokot birtokló projektcégben. Lázár Jánoson kívül eddig is mindenki úgy tudta, hogy valamiképpen a politikus fennhatósága alatt áll a Batida elnevezésű vadászkastély. A vagyonnyilatkozatból most valóban ez derül ki. Vagyis az, hogy áprilisban 8,1 százalékos tulajdonrész erejéig Lázáré lett a vadászkastélyt építő cég.

24: Vajna-közeli retró-rádió a Class-FM helyén

Már hallhatók az egyetlen országos kereskedelmi rádiós frekvenciára költözést népszerűsítő promók. A költözés után Budapesten a 103,3 MHz-en lesz hallható a Retro. Pontosan ott, ahol a Class FM szólt 2016 novemberéig, amíg el nem némította azt a Médiatanács. Május 22-én lezárt országos rádiós médiatanácsi pályázatot még POP FM névvel megnyerő Hold Reklám Kft. máris módosíttatta a Médiatanáccsal villámgyorsan, már május 25-én aláírt hatósági szerződését, és végül nem a pályázatában vállalt néven indítja el a sugárzást, hanem Retro Rádió néven. A Hold Reklám Kft. Mészáros Lőrinc MKB Bankjától kapott hitelt a médiatanácsi pályázaton való elinduláshoz. A kft.-nek sokáig Andy Vajna volt a tulajdonosa a Lucky Ventures cégen keresztül, de a pályázat előtt átírták a céget a Rádió 1 volt társügyvezetőjének, Bakai Mátyásnak a nevére, aki egyúttal ügyvezetője is lett. Bakai régi barátja Vajnának.

Megosztás