Az elmúlt hét hírei

A paksi atomerőmű reklámozására 2,2 milliárd forintot költöttek az elmúlt két évben | Heti Mutyimondó

Ki a leggazdagabb magyar? Lenyűgöző drónfelvételek a Mészáros-birodalom legértékesebb szerzeményeiről

Ha a látható vagyont vesszük alapul, és hiszünk a toplistáknak, akkor még mindig Csányi Sándor – ha a harácsolás tempójából következtetünk, a láthatóhoz hozzáadjuk a kisebb strómanok nevén futó, illetve a becsült, de nem látható vagyont, akkor ez már korántsem ilyen egyértelmű.

Körbejártuk Magyarországot, hogy vizuális képet kapjunk Mészáros Lőrinc viharos sebességgel összeszedett, a tudatos építkezésnek semmi jelét nem mutató, ám közpénzmilliárdokkal hizlalt, nagyon heterogén portfólióról. Amit megmutatunk, az persze csak a homlokzat, annak is csak egy töredéke, de azt talán érzékelhetővé teszi, hogy a számok, cégnevek, magántőkealapok és bizalmi vagyonkezelők mögött micsoda irdatlan vagyon halmozódott fel néhány év alatt.

“Rendes diktatúratempó” – törvényt módosít a kormány, hogy el tudják titkolni a paksi bővítéssel kapcsolatos közadatokat

“Még csak elsőfokon nyertem meg a pert a kormány és a Roszatom ellen a paksi szerződések nyilvánosságáért, de máris pánikban módosítják a törvényt” – írta Facebook-posztjában Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője. Május végén döntött úgy a bíróság, hogy nyilvánosságra kell hozni az oroszokkal kötött szerződéseket. A kormány a perben arra hivatkozott, hogy azért nem adja ki a dokumentumokat, mert azok üzleti titkot képeznek, a bíróság viszont nem fogadta el ezt az érvet. Erre válaszul születhetett meg a tervezett törvénymódosítás, melynek egyik célja “a nukleáris létesítménnyel összefüggő engedélyezési eljárásokban szereplő adatok nyilvánosságra hozatalára (közadatigénylés teljesítésére) vonatkozó szabályok szigorítása”. Jávor szerint az új paksi atomerőmű közadatainak megismerését is korlátozhatja az a csomag, amit a tervek szerint az őszi ülésszakon tárgyal majd a parlament.

Tízmilliókért vásárolnak jóindulatot maguknak vidéki önkormányzatok a megyei napilapoknál

Évtizedes gyakorlat Magyarországon, hogy a vidéki önkormányzatok pénzzel támogatják a megyei lapot, hogy a lakosság értesüljön arról, mi történik a városban. Ám a helyi hírek helyett inkább PR-cikkek jelennek meg ezeken az oldalakon, sőt, van olyan város, ahol a lapnak a pénzért cserébe tilos az önkormányzat „ jó hírnevét, hitelképességét sértő, azt veszélyeztető tények állítása, híresztelése, vagy erre utaló magatartás tanúsítása.” Baranya megyében a Dunántúli Napló nem zsarol, de kevésbé kritikus a bőkezű városokkal, Székesfehérváron heti egy oldalt vett a helyi politika, Kiskunfélegyházán heves vita után 2,5 milliót kapott a Petőfi Népe, Szegeden Botka szakított a vajnásított Délmagyarországgal. Körképünk.

A paksi atomerőmű reklámozására 2,2 milliárd forintot költöttek az elmúlt két évben

Május elején nem csak az MVM-től, hanem egyik leányvállalatától, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-től is közadatigénylésben kértük ki a 2010 és 2017 között kötött reklámszerződéseinek listáját. Mivel a 2016 előtti adatsorok sok esetben nem egyértelműek, csak a legutóbbi két teljes év szerződéslistáját elemeztük. Ezek alapján: 2016-ban a reklámköltések közel 60 százaléka, 2017-ben már a 87 százaléka került kormányközeli médiacégekhez, de tavaly már kapott pénzt az MVM leányvállalatától a Népszava kiadója és az ATV is. És bár a Pesti Srácok nem szerepel a 2017-es listán, a SA Day Kft. igen, márpedig a SA Day tulajdonosa 2015 áprilisa óta az a Hajdú Angéla, aki 2015. november és 2017. szeptember között a Pesti Srácokat kiadó Insider Media Kft. ügyvezetője volt.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

 

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. július 13-án (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás