dokumentumfilm

Már vezethetnek autót a szaúdi nők, de még mindig csak másodrendű állampolgárok

Szombat éjféltől már vezethetnek autót a Szaúd-Arábiában élő nők, azonban még mindig nagyon rossz helyzetben vannak. A mai napig csak a gondnokuk, vagyis egy férfi családtagjuk engedélyével házasodhatnak és utazhatnak, bankszámlájuk pedig nem lehet.

Tavaly szeptemberben jelentették be, hogy a szaúdi király végre engedélyezi a nőknek, hogy autót vezessenek. Múlt hétvégén életbe lépett a rendelet, és óriási sajtóvisszhang mellett a nők egyből éltek is új jogukkal.

Szaúd-Arábia volt a világon az utolsó ország, ahol ezt a máshol természetesnek számító dolgot eddig nem tehették meg szabadon. Sokan már a ’90-es években lázadtak a tiltás ellen, és nő létükre vezettek, vállalva ezzel a letartóztatást. Több aktivista most is börtönben van azért, mert a nők autóvezetési jogáért lobbizott.

Bár a király a modernizáció érdekében tett politikai lépésként indokolta a döntést, szakértők szerint csak egyszerű gazdasági oka van: az elmúlt években romlottak az ország mutatói, és muszáj bevonni a munkaerőpiacra a jelenleginél nagyobb mértékben a nőket, ehhez azonban az kell, hogy valahogy eljussanak dolgozni.

Az, hogy mostantól vezethetnek a szaúdi nők, mindenképp nagy előrelépés az egyenjogúság felé, de még nagyon sok van addig hátra.

Már vezethetnek autót, de még mindig csak másodrendű állampolgárok a Szaúd-Arábiában élő nők. Ezt jól mutatja a Világgazdasági Fórum női egyenjogúságot vizsgáló 2017-es rangsora is, ahol az ország 144-ből a 138-ik helyen áll.

Az öltözködési szabályok lazultak az elmúlt években: a nők elkezdtek a fekete helyett színes és nyitottabb abaját (teljes testet elfedő hosszú köpeny) hordani, idén pedig egy vallási vezető bejelentette, hogy nem is kötelező viselniük.

Több szigorú szabály azonban most is életben van a konzervatív muzulmán országban.

A nők dolgozhatnak, de saját bankszámlájuk nem lehet. Vagyis vezethetnek autót, de venni nem tudnak.

Emellett csak nagyon korlátozott mértékben érintkezhetnek olyan férfiakkal, akik nem családtagjaik. A nyilvános helyeken (éttermek, kávézók, egyetemek, bankok, hivatalok) külön részek vannak a férfiaknak és nőknek, tehát elképzelhetetlen, hogy egy nő igyon egy kávét egy olyan férfival, aki nem rokona.

A szabályok betartását a szaúdi vallásrendőrség, az Erény Előmozdítása és a Bűn Megelőzése Bizottság felügyeli.

Minden szaúdi nőnek van egy gondnoka/gyámja, aki a család egyik férfi tagja. Jellemzően az apa, majd házasság után a férj, de lehet a fiútestvér, vagy – ha más nincs – a nő saját, 10 évnél idősebb fia is. A nők csak a gondnokuk engedélyével

  • járhatnak iskolába
  • vehetnek igénybe orvosi kezelést
  • utazhatnak

A német Deutsche Welle (DW) nemrégiben egy 40 perces dokumentumfilmet forgatott a szaúdi nők helyzetéről. Az angol nyelvű filmben láthatunk bokszoló, egyetemre járó, ruhatervező lányokat/asszonyokat is, akik mindannyian arról beszélnek, hogy még szabadabban szeretnének élni.

Megosztás