Az elmúlt hét hírei

Az állam mégis hozzácsapott 7 milliárd forintot az Operaház felújításához | Heti Mutyimondó

Ókovács tavaly lealkudott 5 milliárdot, most mégis hozzácsaptak 7 milliárdot az Operaház felújításához

Tavaly októberben beszámoltunk róla, hogy egyetlen pályázóként a WHB Kft., Épkar Zrt., és Laki Zrt. alkotta konzorcium nyerte az Operaház épületeinek felújítására kiírt közbeszerzést. Az Operaház eredetileg 9 milliárd forintra becsülte a munkálatok költségét, de a kivitelezők nettó 14,2 milliárd forintért vállalták a feladatot, vagyis az Operaház által becsült összeg másfélszereséért. Cikkünk megjelenése után Ókovács Szilveszter főigazgató még azt bizonygatta, hogy lealkudtak az árból 5 milliárdot, ezért csak 14 milliárd forintért végzi az ingatlanok felújítását a WHB vezette konzorcium. Most azonban az állam megtoldotta még 7 milliárddal az összeget.

Perek tucatjait indították lejáratott ellenzéki pártvezetők a fideszes propagandagépezet sajtótermékei ellen

A 2018-as országgyűlési kampány során egyetlen közös kútfőből, tudatos menetrend szerint, időzítve terjedtek a kormányérdekű fakenews-ok. Pár nap alatt bevonva a kormányközeli trash-médiától (Lokál, Ripost) a valaha jobb napokat látott sajtón át (Origo, esetenként Mandiner) a hagyományos (Magyar Idők, Pesti Srácok) és a trendi-altright (888) kormánybarát médiát, sőt adott esetben a kereskedelmi bulvártévét (TV2) is, összesen akár 1-1,5 milliós olvasótábort is elérve. Juhász Péter, Hadházy Ákos és Vona Gábor most sorra nyerik a pereket, csakhogy hiába a törvényszéken kis részletekben visszanyert tisztesség, mára mindhárman eltűntek a politika élvonalából.

Római-part: partéli helyett most kerítésvonali mobilgátat terveznek, de ennek sincs realitása

Ismét a Római-parti mobilgátról szavazott szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Ujraindul a tervezési folyamat – igaz, 10 méterrel odébb, de a régi bevált módszer szerint: nincsenek komolyan vehető hatástanulmányok és elemzések, a civilek ellenzik a projektet, és azt sem tudni, honnét lesz a projektre 10, 20 vagy 40 milliárd forint. A döntés várható következményeivel kapcsolatos aggodalmakat enyhítheti, hogy az elmúlt nyolc évben a képviselőtestület már vagy féltucat határozatot hozott a végleges nyomvonalról, a mostani pedig további feltételekhez köti, és a bizonytalan jövőbe tolja a gátépítésről szóló végleges döntést.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. június 22-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mail címedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban. 

Megosztás