Hírek

A csodapolgármesternek már a csodagyerekei is saját lábon állnak

Ezekről ne maradj le!

A csodapolgármester gyerekeinek is jutottak zsíros megbízások Felcsúton (24, 444)
Melyik az a külföldi cég, amit évente kétmilliárd forinttal támogat az állam? (Átlátszó)
Mutyit gyanítanak a félkilométeres balatoni kikötőnél (Index)

Ha van 3 perced:

A csodapolgármester gyerekeinek is jutottak zsíros megbízások Felcsúton
Az RTL Híradója szúrta ki, hogy több felcsúti beruházásban feltűntek Mészáros Lőrinc polgármester gyerekeinek cégei is. Megbízásokat kaptak például a felcsúti kisvasút, és a Panco-aréna Makovecz-stílusú kazánházának építésénél is. Az RTL kereste Mészárost, hogy megkérdezzék, nem érzi-e összeférhetetlennek ezeket, hiszen mégiscsak az általa vezetett alapítványtól kaptak megbízást a gyerekei cégei, de nem érték el. Mészárosék cégei a paksi atomerőmű bővítéséből is kiveszik a részüket. (24, 444, NOL)

Melyik az a külföldi cég, amit évente kétmilliárd forinttal támogat az állam?
Második éve a kizárólagos állami tulajdonban álló Hungaroring Zrt. rendezi a Red Bull Air Race budapesti versenyét. A globális látványosságként lebonyolított, ám továbbra is elsősorban egyetlen energiaital-gyártó gazdasági promócióját szolgáló versenysorozat megrendezésére évente majdnem kétmilliárd forintot költenek az adófizetők pénzéből. (Átlátszó)

Mutyit gyanítanak a félkilométeres balatoni kikötőnél
A 300 férőhelyes vitorláskikötőt sokan amiatt támadják, hogy megváltoztathatja a természetes áramlásokat és eliszaposítja a Balatonmáriafürdő felé eső strandot, míg sokan valamiféle kormányközeli mutyit sejtenek a háttérben. Az aggályokat erősítette az is, hogy az építkezést Matolcsy György MNB-unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a bankja hitelezte, az építtető pedig jó haver. (Index)

Hatalmasat bukik az állam Rogán ötletén, Habony barátai meg jól járnak
Mostanáig 5-6 milliárd forintjába került az adófizetőknek a Rogán Antal által kitalált, 2013-ban bevezetett újfajta állampapír mesterségesen fenntartott magas kamata. A Népszabadság közgazdászok segítségével kiszámolta, hogy mennyivel került többe a távol- és közel-keleti, illetve orosz, ukrán befektetőknek eladni a letelepedési államkötvényeket annál, mintha a magyar költségvetés a piacokról vont volna be pénzt. (NOL)

Az orosz pénzmosodából moldovai bankra is futotta
Összesen 13 millió dollárnyi (3,5 milliárd forint) tisztára mosott pénz csorgott vissza Oroszországból Moldovába 2013 és 2015 között. A pénzből a Moldova Agroindbank részvényeit szerezték meg az elmúlt évek egyik legnagyobb európai pénzmosási kísérletében. (Átlátszó OCCRP)

Ha van még két perced:

Dél-Békésben a fideszes országgyűlési képviselőhöz, Simonka Györgyhöz kapcsolódó szervezetek számos megkérdőjelezhető EU-s finanszírozású projektben vettek részt. (Átlátszó)

Így prosperál Kecskemét a Matolcsy-Szemerey-klán jóvoltából. Ebben a városban Matolcsy jegybankelnök szellemi iránymutatásával még Orbán fogorvosa is király. (HVG)

Kék egyenruhás rendőrök kutyákkal, ököllel és gázsprével verik vissza a menekülteket a szerb-magyar határon. Megrendítő állapotok. (Átlátszó)

Őfelsége ellenzéke, avagy mi lesz a levitézlett ellenzéki pártok politikusaiból? Diplomaták az Orbán-rezsimben. (444)

Összesen 25 MTVA-munkavállaló vett részt a Fidesz-közeli erdélyi szabadegyetemen. Szállásra és ellátásra 2,9 milliót, útiköltségre pedig 650 ezer forintot költöttek. (Átlátszó)

Ha horribilisnek gondoltuk a 2014-es 2,3 milliárdos mínuszt, akkor most kapaszkodjunk meg: 5,9 milliárd forintos veszteséggel gazdálkodott tavaly a külügyminisztérium botránycége. (Átlátszó)

Egy új honlap arra vállalkozott, hogy infografikák segítségével mutassa be a mexikói szervezett bűnözés történetét. (Átlátszó)

Családi dráma temetheti maga alá az Aldit. A történetben vannak egymást túlságos költekezéssel vádoló milliárdosok, eltitkolt gyerekek és halálesetek. (Index)

Miért olyan nehéz átvinni egy, a fegyvertartást szigorító törvényt az Amerikai Egyesült Államokban? Ezekre keresi a választ a Frontline dokumentumfilmje. (Átlátszó)

A börtönbüntetést úszhatja meg Neymar, a Barcelona brazil csatára, akit a Sao Paulo-i bíróság talált bűnösnek adócsalás miatt. Feltéve, ha kifizeti a 125 ezer eurós büntetést. (Index)

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi 1000 forinttal!

Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás