Hírek

Ilyen hihetetlen magyarázatot még nem hallottál Száraztól

Ezekről ne maradj le!

Kifejezetten kedvező a klíma Uruguayban a magyar oligarcháknak (Átlátszó)
A tavalyi közbeszerzési törvény ronthat a helyzeten (Átlátszó, 444)
Rendezvényszervezésre ment el az iskolai bántalmazás elleni kampány pénze (Index)

Ha van 3 perced:

Kedvező a klíma Uruguayban a magyar oligarcháknak
Uruguay biztonságos és kényelmes hely, ha néhány magyar állampolgár az odautaztatott pénzéből ingatlanba akar befektetni. Felbukkant Montevideóban például egy Németh Miklós nevű befektető, aki valószínűleg a Közgép vezérigazgatója, és  ma is kitart a cég mellett. De úgy tűnik Dél-Amerikáig nem ér el az oligarcha-háború: a Németh nevű befektető vígan be van jelentve egy olyan címre, amelynek tulajdonosai egy Fidesz-közeli ügyvéd család tagjai. Persze céges ügyintézést is vállalnak. (Átlátszó)

A tavalyi közbeszerzési törvény tovább ronthat a helyzeten
A Korrupció Kutató Központ Budapest szerint annyi a korrupció a közbeszerzésekben, hogyha megpróbálnánk azt törvénnyel kivédeni, lehetetlenül szigorú lenne a rendszer, és a végletekig lassulna az államapparátus. A tavaly elfogadott törvényt elemezve láthatunk a versenyt és a transzparenciát növelő illetve csökkentő eszközöket is. Új kivétel a közbeszerzések alól a kampányszolgáltatás, de a törvény nem határozza meg pontosan mi tartozik ide. (Átlátszó, 444)

Rendezvényszervezésre ment el az iskolai bántalmazás elleni kampány pénze
Az angol kifejezéssel “bullying” jelentheti a fizikai vagy a verbális bántalmazás legkülönbözöbb formáit, és komoly, főleg az iskolában előforduló probléma. A döntéshozók azonban sokáig nem akartak költeni a megelőzésre, sőt a civilek a BRFK-val közösen kialakított országos stratégiája ingyen sem kellett az EMMI-nek. Majd jött egy uniós támogatási lehetőség: félmilliárdot költöttek egy regionális programra, ami csak négy hónapig tartott és amiből tízmilliók mentek el rendezvényszervezésre és dokumentációs videókra. (Index)

Hihetetlen magyarázat a Vs.hu és az Origo állítólagos tulajdonosától
Habár a magyar sajtóban széleskörűen tényként kezelik, hogy a Vs és az Origo végső tulajdonosa Szemerey Tamás, a bonyolult csehországi céghálót senkinek nem sikerült felfejtenie. Így a kiadó két cég ezt rendre tagadta is, most az ezeket vezető Száraz István azzal állt elő, hogy ő maga a tulajdonos. Szemerey cége pedig csak tanácsokat adott nekik. (444)

A kórház ködösítése miatt ébredt fel a gyanú
Tavaly sikeres szívműtétet hajtottak végre egy idős férfin, akinek azonban pár héttel később romlani kezdett az állapota. Elkapta a rettegett MRSA és ESBL fertőzéseket, majd néhány hónappal később meghalt. Szakértők szerint a férfi állapotát az alapbetegség miatt a fokozatos romlás jellemezte, de tény, hogy a kórház ködösített a fertőzéssel kapcsolatban: sem a korábbi zárójelentésben, sem a halotti vizsgálati bizonyítványban nem említették. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Egy éves a Nemzeti Korrupcióellenes Program. Ezalatt a kormány több módon is próbálta szűkíteni a nyilvánosságot, például az MNB és Posta adatainak eltitkolásával, csak, hogy a legdurvábbat említsük. (444)

Nem akárkik harcolnak egymással a Budapesti Ingatlanhasznosító Nyrt.-nél: a meghatározó tulajdonnal rendelkező Spéder Zoltán médiacézár és Schmidt Mária kormánybiztos. (Átlátszó)

Írásos nyoma még nincs Mészáros tulajdonszerzésének a két nagy viharsarki agrárcégben, de a helyiek már tényként kezelik. A Hidasháti Zrt. egyébként még 36 évig bérelheti az állami földeket. (Átlátszó)

Annyira nagy közellenség Soros György, hogy a fideszesek visszafizetnék a korábban tőle kapott támogatásokat. Vagy annyira mégsem? (Átlátszó, Átlátszó, MNO)

Újabb egykor molesztált áldozatok lépnek elő a hallgatásból, nem is csak úszók. Több esetben lehetetlen elképzelni, hogy senki ne tudott volna a zaklatásról. (NOL, Blikk)

A dohányiparba fekteti a pénzét az Egyesült Királyság több ezer akadémikusa, köztük azok a kutatók, akik a rák gyógymódjának kutatásáért kapják a fizetésüket. (The Guardian)

Hazánkba látogatott a demokrácia és az emberi jogok ügyében illetékes amerikai külügyi államtitkár, aki szerint a globálisan növekvő korrupció az egyik legsúlyosabb veszély. (Népszava)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás