Hírek

Orbán azt mondja, Mészáros nem a strómanja. Te hiszel neki?

Ezekről ne maradj le!

Mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei? (Átlátszó)
Orbán állítja, hogy se vagyona, se strómanja nincs. Mészáros nem az. (444)
Elképesztő véletlen segítette engedélyhez a Várban építkező Matolcsy-alapítványt (Index)

 

banner2_mozgo_2

 

Ha van 3 perced:

Fejlemények Kisvárdán: mire készülnek a fejlesztési miniszter barátai és üzletfelei?
Csaknem másfél éve az állami vagyonkezelő fillérekért megvásárolt, majd százmilliókért felújíttatott egy önkormányzati ingatlant Kisvárdán. Hogy mi volt az ügylet célja, azt senki nem akarta elárulni. Az épület körül egyre többen bukkantak fel a fejlesztési miniszter Seszták Miklós környezetéből. (Átlátszó)

Visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárat
A CBA-t sem sikerült vele megváltani, az emberek meg kifejezetten utálták –  a kormány visszavonja a vasárnapi zárvatartást. Külön pikantériát ad a fordulatnak, hogy Orbán Viktor pénteken még éppen a zárvatartás kiterjesztéséről beszélt a rádióban. Ráadásul a kormány beadványában kínos bakit vétettek. A népszavazási felfordulás egyik főszereplője, Erdősiné pedig nem volt éppen közlékeny kedvében. (HVG, 444, Index, HVG)

Orbán állítja, hogy se vagyona, se strómanja nincs. Mészáros nem az.
Azonnali kérdésekre válaszolt Orbán Viktor az Országgyűlésben, és azt állította nagy meggyőződéssel a vagyonával és feltételezett strómanjával kapcsolatban: nem volt neki, nem lesz és most sincs ilyenje. A miniszterelnök azt sem érti, miért kell neki eltűrni hétről-hétre, hogy ilyenekkel vádolják. Hja, még mindig nem elég illiberális ez a demokrácia? Védelmébe vette az 5 milliós állami fizetéseket is. (444)

Elképesztő véletlen segítette engedélyhez a Várban építkező Matolcsy-alapítványt
Nem kaptak hivatalos értesítést a leendő doktori iskola (plusz étterem és borozó) terveiről a szomszédok. Az illetékes kormányhivatal ugyanis véletlenül rossz címre küldte az építési engedélyt, amelyből kiderülhetett volna, hogy nem csupán oktatási célra használja majd az ingatlant a jegybanki alapítvány. Az építési engedély így zavartalanul jogerőre emelkedhetett. (Index)

Százmilliókat milliót költenek a Főpolgármesteri Hivatal biztonsági rendszerére
Pontosan 353 millióról van szó, és ehhez két közbeszerzést is kiírtak, melyek eredményét az idei évben hirdették ki. Ezért az összegért felújítják a beléptetési rendszert, és kialakítják a Városháza biztonságtechnikai rendszerét. Mindkét közbeszerzést ugyanaz a cég nyerte meg. (Átlátszó)

Napvilágot látott a Századvég milliárdos tanulmánycsomagjának egy része
Több mint 4 milliárd forint közpénz ment el ezekre a tanulmányokra, amelyek nyilvánosságra hozataláért hosszas pereskedést folytattak. A 77 ezer oldalnyi iratanyag háromnegyede olyan közvélemény-kutatási nyersanyag, amelynek szakértők szerint az iratok közt nem is lenne keresnivalója. A 21 gigabájtnyi adathalmaznak így csak a negyede – alig 18 ezer oldal – a valódi elemzés. (VS)

Ha van még két perced:

Nyilvánosságra került a Pázmány Jog- és Államtudományi Karán tartott HÖK-elnökjelölti vitáról készült hangfelvétel, méghozzá a rektor engedélye nélkül. (Átlátszó Oktatás)

Százmilliókat érhet az a villa, ahol Orbán Viktor a gázszerelőből lett felcsúti közpénzmilliárdos, Mészáros Lőrinc él. Luxusterepjárók is sorakoznak. (Bors)

Nem csak Habonynak voltak privát kölcsönei. Minden ötödik képviselő, 39-en vallottak be kölcsönöket, közülük 16-an legalább 10 millió forintot. (Index)

A Questor és Hungária károsultak majdnem harmada az eddig kifizetett összegeken felül nem kap kárpótlást, míg 1003 nagypénzes volt ügyfél között 7,3 milliárdot osztanak szét. (444, Portfolio)

267 milliárd forintnyi vagyont kezelnek a jegybank alapítványai – egyelőre nem lehet sokkal többet tudni, mivel az MNB csupán összesített adatokat közölt. (444)

Egy százmilliókat érő felcsúti kertes házban lakik Mészáros Lőrinc, amelyhez egy garázs-sor is tartozik, amiben elfér egy tekintélyes terepjáró flotta is. (Bors)

Egymilliárd forintnyi sertéshús-áfát csalt el egy magyar bűnszövetkezet. A szálak egy monori vágóhídra vezetnek. (444)

Feljelentést tett a Közbeszerzési Hatóság a Semmelweis Egyetem őrzése és az M4-es építése miatt. Mindkét projektnél visszaéléseket gyanítanak. (HVG)

A tavaly ősszel megrendezett, az ország szempontjából többszörösen is botrányos milánói világkiállítás magyar sikerét hirdetik itthon óriásplakáton. (Vastagbőr)

Lemondott a kirgiz miniszterelnök, mert korrupcióval vádolták a kormányát. A vádak szerint kínaiaknak lobbizott. (444)

Vietnamban információszabadság-törvényt fogadtak el; végre sok olyan információ hozzáférhetővé válik, ami eddig bizalmasnak számított. (K-Monitor)

10 év börtönre ítélték a korrupciós botrányba belebukott egykori földművelésügyi minisztert Egyiptomban. (BBC)

“Hello, érdekelnek offshore adatok?” – így kezdődött az offshore-botrány. Interjú a panamai iratok feldolgozásában segédkező nemzetközi oknyomozó újságíró szervezet igazgatójával. (GIJN)

Nem csak a magyar futballklubok pénzügyeiben lehet furcsaságokat találni. (Guardian)

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás