Hírek

Felpaprikázódtak a Buda-Cash-károsultak a felszámolóbiztos új krimijén

Ezekről ne maradj le!
Öt érvünk is van a földlicit ellen (Átlátszó)
Folytatódik az MNB-s székosztás (444)
Feljentést tesz a DK a verseny nélkül eladott részvények miatt (HVG)

 

Ha van három perced:

 

Öt érvünk is van a földlicit ellen
Vágó Gábor öt nyomós érvet hozott fel az állami földek licitje ellen. Így gyakorlatilag nem marad állami föld, centralizálódik a tőke és a föld, szinte lehetetlen lesz újként betörni a gazdálkodásba, a nagygazdálkodási módszerek sokszor egészségtelenebbek, beszűkül a termékválaszték, és még a hatalmi-gazdasági hierarchia is megszilárdul. (Átlátszó)

Folytatódik az MNB-s székosztás
A Magyar Nemzeti Bank stratégiájához, úgy tűnik, hozzátartozik (az erdélyi ezüsttallér-gyűjtemény vásárlás mellett) bizonyos piaci szereplők felvásárlása, majd annak élére belső ember kinevezése. A közelmúltban az ifjú Balog Ádám az MKB elnök-vezérigazgatói posztját foglalta el, most Nagy Márton lesz a frissen felvásárolt BÉT elnöke. (444)

Feljentést tesz a DK a verseny nélkül eladott részvények miatt
A HVG cikke nyomán indít pert a DK. Arról van szó, hogy Schmidt Mária érdekeltségébe tartozó cég vehetett verseny nélkül állami tulajdonban lévő részvényeket. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. részvényeinek 5 százaléka kerülhetett ilyen módon magánkézbe. (HVG)

Integrációs projekten hízik Zoób Kati cége
A kormány azzal a felkiáltással különített el nagyobb (százmilliós nagyságrendű) összegeket, hogy a megváltozott munkaképességűeket visszavezessék a munkaerőpiacra. Most kvázi betanított munkásként készítenek táskákat – alacsony bérekért. Közpénz megy rá, eredmény nincs, de néhány magánember legalább jól jár. (Átlátszó)

A felszámolóbiztos új regényével bosszantja a Buda-Cash-károsultakat
Réti László neve a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek ismerős lehet. Ő a bedőlt cég felszámolóbiztosa. Most az új könyvét hirdeti a legnagyobb közösségi oldalon, de a hozzászólásokból kitetszik: a károsultakat nem annyira Réti új regénye foglalkoztatja, inkább az, mikor kapnak végre kárpótlást, ami közvetve Réti hatáskörébe is tartozhat. (VS)

Mindenki tudja, kihez kerülnek majd a földek
A 24.hu munkatársai lementek Kaposvárra megnézni, mi újság a földlicittel. Helyi gazdákkal is beszéltek, akik már most biztosak benne, hogy kihez fognak jutni az árverésre kínált (most még állami) földek. Egy Ágh János nevű helyi oligarchához. A földeket egyébként jelenleg is ő bérli. (24)

Ha van még két perced:

Szijjártó Péter külügyminiszter tanácsadói stábja 9-ről 18 főre emelkedhetett. A 444 közérdekű adatigénylésére válaszoltak, ebből derült ki a fura statisztika. (444)

Ciprasz görög kormányfő fellépést hirdetett az adócsalókkal szemben. Most itt a nagy lehetőség! Angela Merkel adott neki egy 10 ezer nevet tartalmazó listát. (VS)

Medgyessy szerint a korrupció szervezettsége, és nem a mérete fontos. Így pontosított ahhoz képest, hogy nem nagyobb a korrupció, mint a szocialisták alatt. (24)

Ötmilliós kenőpénzt fogadhatott el Balmazújváros polgármestere egy vállalkozótól. Az ügy 2012-ben kezdődött, akkor még csak jegyző volt, nem polgármester. (HírTV)

Megvan a nem magyar magyar, aki megvette a földeket. Egy Ausztriában élő, magyar származású gazdálkodó fizetett 167 milliót az eddig Simicskához köthető földekért. (VS)

Korrupció gyanújával őrizetbe vették Brazíliában a kormánypárt szenátusi frakcióvezetőjét. Állítólag segített volna az USA-ba szökni valakinek, ha nem tanúskodik ellene. (EuroNews)

Visszatekintő értékelés jött ki a magyar adórendszerről. Elvileg átlátható és hatékony, viszont nagy az áfa-kiesés, és a bruttó nemzeti termék 20-25%-a megy el korrupcióra. (24)

Lekerült Hernádi Zsolt az Interpol körözési listájáról. A MOL elnök-vezérigazgatója már nem szerepel a körözött bűnözök között. (444Népszava)

Lassan csurognak a botrányos Tokaji Kereskedőházba a milliárdos támogatások. A TK most veszteséges. 15,5 milliárd forint kellene nekik, hogy 2017-re nyereséges legyen. (VS)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás