Hírek

Íme, a Simicska Lajos ellen kifejlesztett jogi csodafegyver!

Ezekről ne maradj le!
Vakszoftver után tolmácskesztyű: uniós milliárdok kamugyanús fejlesztésre (Átlátszó)
Íme, a Simicska Lajos ellen kifejlesztett jogi csodafegyver! (Agrárszektor)
Orbánék elvették, Schmidt Máriáék megvették. (HVG)

Ha van 3 perced:

Vakszoftver után tolmácskesztyű: uniós milliárdok kamugyanús kutatás-fejlesztésre
Összesen 2,2 milliárd forint uniós támogatást nyertek ahhoz a céghálóhoz tartozó válallkozások, amelyek közé az Átlátszó által már korábban leleplezett kamu vakszoftver gazdája is tartozik. Csakúgy, mint a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet, amelynél sikkasztás gyanújával nyomoz a rendőrség.  (Átlátszó)

Íme, a Simicska Lajos ellen kifejlesztett jogi csodafegyver!
Az államtól eddig irreálisan alacsony áron termőföldeket bérlő tulajdonosokat jelentős haszonbérletidíj-emelésre kényszerítenék egy új törvényjavaslattal. A Lex Simicska II-nek keresztelt javaslatot csupán részben szavazta meg az Országgyűlés, mert a kétharmados részekhez nem volt meg a kormányzati kétharmados többség. Közben kiderült, hogy egy  külföldi vette meg azt a 88 hektáros földet, amit Simicska érdekeltsége bérelt az államtól. (HVGAgrárszektor)

A Kúria szerint is nyilvánosságra kell hozni a Századvég-tanulmányokat
A Kúria helyben hagyta a Fővárosi Ítélőtábla döntését, amelynek értelmében a  Miniszterelnökségnek nyilvánosságra kell hoznia azokat a tanulmányokat, amelyeket hozzávetőleg ötmilliárd forintért rendeltek a Századvégtől. A bíróság nem fogadta el a szerzői jogvédelemre hivatkozó hivatal érvelését, ami – magunk között – elég abszurd volt. (444)

Orbánék elvették, Schmidt Máriáék megvették.
Úgy adtak el Schmidt Mária családi cégének állami tulajdonban lévő részvényeket, hogy semmilyen verseny nem volt: nem vitték tőzsdére, mint az állami OTP-részvényeket, de a cég többi részvényese sem tehetett ajánlatot. A Terror Háza főigazgatója, leendő kormánybiztos ráadásul azt a részvénycsomagot vehette meg kizárólagosan, amit az állam még a magánnyugdíj-pénztári vagyonnal szerzett meg. (HVG)

Az új pálmák érdekelték Vizót
Új, érdekes részletek derültek ki a Vizoviczki-birodalom viselt dolgairól. A belső ellenőrzés és elszámolás is sajátos módszerekkel történt: semmiről nem tudó, vagy az ügyvezetőre mutogató üzletvezetők és vica versa. Voltak, akik ilyen módon próbálták menteni magukat a vesztegetéssel és költségvetési csalással vádolt diszkómogul emberei közül, amikor a NAV-nál kellett nyilatkozniuk. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Közmunkások gyűjtik az aláírást a bevándorlók ellen Jákóban. Munkaidőben bízták meg őket ezzel, a polgármester szerint ez rendben van. (Sonline)

Nettó 6,2 milliárd forintért a felcsúti milliárdos polgármester cége építheti a szilvásváradi lovasközpontot. Szerinted volt versenytársa? (Napi)

Az Információszabadság Hatóság állásfoglalása szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház szerződései közérdekű adatok, ezért ki kell adnia azokat. (Magyar Narancs)

Kétszáz millió forintot fizetett egy állami vállalat azért a tanulmányért, amit az internetről töltöttek le, majd egy kicsit átpofoztak. (Népszabadság)

Nyugtalanító eset egy gondnokoltról, akinek a hatóságok szerint jelentős anyagi kárt okozott az az ember, akinek hivatalosan a gondjára bízták. (Átlátszó)

Továbbra is kifizetődő a miniszterelnök fotósának lenni. A „művészi igényű fotódokumentációkért” évi 10,8 millió forint fizettség jár. (444)

Habony Árpád médiacégének volt kereskedelmi igazgatóját nevezték ki  a Népszabadság és a Világgazdaság lapigazgatói posztjára. (Kreatív)

Első fokon mind a hét vádlottat felmentette a bíróság a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása körül felmerült hűtlen kezelési ügyben. (444)

Marketing-tanácsadót emeltek vezérigazgatói pozícióba a Tokaj Kereskedőháznál. A cég előző vezetője is házon belül maradt. (HVG)

A Daes (Iszlám Állam) sok helyről és sokféleképpen gyűjt pénzt, ezért is lesz nehéz anyagilag ellehetetleníteni. (444)

A brazil Petrobras-botrányban ezúttal egy bankárt és egy kormánypárti politikust vettek őrizetbe. (Financial Times)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás