Hírek

Senki nem mer Mészárosra licitálni, balhé lehet a bérleti díjakból

Ezekről ne maradj le!
Senki nem mer Mészárosra licitálni, balhé lehet a bérleti díjakból is  (HVG)
Deutschék kétmilliárdot költenek a „zsidó olimpiára” (Átlátszó)
Annyira megy a  bürokráciacsökkentés, hogy egyre nő (Index)

Ha van 3 perced:


Senki nem mer Mészárosra licitálni, balhé lehet a bérleti díjakból is
Elindult a földárverés Fejér megyében. Volt, amelyik csak hat, azaz hat másodpercig tartott, a legtöbb föld kikiáltási áron kelt el, a jelek szerint senki nem mer ugyanis ujjat húzni a helyi urakkal. Óriási viták vannak a piaci árnál jóval alacsonyabb bérleti díjak miatt is. Ha ezek az Európai Bíróságig jutnak, utólag burkolt állami támogatásnak minősülhetnek. (Agrárszektor, NOL,MNO,HVG)

Kétmilliárd forint megy el a „zsidó olimpiára”
Deutsch Tamás testvére, az MTK ügyvezető elnökeként tevékenykedő Deutsch Péter a Mazsihisszel és a zsidó sportolók szervezetével, a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubbal közösen költhet el mintegy kétmilliárd forintot a „zsidó olimpia” 2019-es megrendezésére. Az „olimpián” közel 2 500 sportoló részvétele várható. (Átlátszó)

Annyira megy a  bürokráciacsökkentés, hogy egyre nő
Januártól működik egy egységes kormányzati ügyiratkezelő rendszer, a KÉR (Kormányzati Értesítési Rendszer). Nem történik más, mint bármely közigazgatási szervhez címzett levél először egy olyan elosztóba kerül, ahol kibontják, majd beszkennelik, végül a küldemény a címzetthez nem papír alapon, hanem elektronikusan érkezik – ha megérkezik. Irdatlan pénz megy el, ahelyett, hogy egy rendes online rendszert építenének ki. (Index)

Még mindig titkolóznak Andy Vajna TV2-vásárlásáról
Banktitokra hivatkozva nem árulja el az Eximbank (a tulajdonos államot képviselő Szijjártó Péter miniszter sem), hogy a pénzintézet hiteléből vásárolta-e meg a TV2-t Andy Vajna. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke hosszas jogi indoklásba foglalta, hogy jogszerűen tagadják meg a válaszadást, ám mégis tájékoztatniuk kellene a nyilvánosságot. (Origo)

Tovább robogna a felcsúti kisvasút?
Még el sem készült a felcsúti kisvonat, de már azt tervezik, hogy tovább építik Bicskéig. A projekt összköltsége 857 millió, melyhez az EU 600 milliót ad. Merészebb tervek alapján a Budapest–Hegyeshalom vonalat is el szeretnék érni. Sokak szerint jó célokat (pl. turisztikai- vagy a munkába járás szempontja) szolgál az állami pénzekből finanszírozott kisvonat. (NOL)

Még mindig nem tesznek eleget a távközlési cégek a korrupció ellen
A Transparency International jelentéséből kiderült, hogy jóval többet tehetnének a korrupció ellen a legnagyobb nemzetközi távközlési cégek. Legtöbben a leányvállalatokról és az adózásról hallgatnak el információkat. Sőt, alig található adat arról, hogy mennyi pénzt juttatnak alapítványoknak, közösségi és szociális célokra. (Figyelő)

Ha van még két perced:

Jön a stadion exportálás! Valószínűleg Garancsi cége építhet majd a 2018-as orosz foci vb-re. A külügy reméli, itt nincs megállás: jöhet talán egy algériai és egy fehérorosz stadion is. (VS)

Egy Csányi Sándorhoz köthető, új cég gumihulladékot akar feldolgozni erdők, szántóföldek, a Duna, halastavak és egy kertvárosi lakóövezet közvetlen közelében. (IndexOrigo)

Trafikmutyi, Kovács Béla, Simon Gábor és a többi slágertéma is szólt a korrupciós vitanapon. Előrelépés nem volt, személyeskedés igen. (MNO)

Örökre eltiltaná a FIFA Michel Platinit, az UEFA elnökét, akinek a számláján 2 millió dollár jelent meg, pár héttel azelőtt, hogy a segítségével újraválasztották Blattert. (444)

Szép ösztöndíjat, havi 300 ezer forintot kapnak azok a diákok akik majdan a kormánynak adhatnak tanácsokat. A geopolitikai doktori programot Matolcsy indította, közpénzből. (NOL)

A Fidesz újabban előszeretettel firtatja Kovács Béla ügyét, ami valóban elakadt: a jobbikos EP-képviselő mentelmi joga másfél hónapja megszűnt, de még nem hallgatták ki. (Index)

Az Átlátszó újságírója jelentkezett a CÖF-höz és gond nélkül bevették. Békemenet külföldön és a belátás: ebben a szervezetben is olyan emberek vannak, mint bárhol. (Átlátszó)

Bezzeg Romániát megdícsérte az amerikai külügy embere: a térségben élen járnak a korrupció elleni harcban. Így működhet tovább a stratégiai partnerség. (168 óra)

Medgyessy szerint ma sem nagyobb a korrupció, mint a szocialista kormányok idején. Már lemondásakor azt nyilatkozta, az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, de ezt sosem fejtette ki. (24)

Megint elküldenek 129 főt az MTVA-tól, ez létrejöttük óta az ötödik leépítés. Viszont született egy remek dal az évi 80 milliárdból gazdálkodó szervezetről. (HVG,Videó)

Van egy remek karácsonyi ajándékötletünk: ajándékozz névre szóló 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát!

Havonta csak egy ezres: már csak 945 új előfizetőre van szükségünk ahhoz, hogy az alapműködésünk közösségi finanszírozásúvá váljon.

A 2016-os Átlátszó Támogató Kártyát itt lehet megrendelni.

Megosztás