Hírek

Hálátlan dolog hálapénzt elfogadni, de már nem büntetik

Ezekről ne maradj le:

Hortobágy nem alszik: lázadoznak az új földesurak ellen (Átlátszó)
Annyira bevett a hálapénz, hogy már nem lehet büntetni (HVG)
Nyomoznak a sztárborász ellen, de mit csalt el? (Napi, MNO)

Ha van három perced:

Hortobágyon  lázadoznak az új földesurak ellen
Nem nyugszanak a kedélyek a Hortobágyon: a helyiek nem akarnak beletörődni, hogy Fazekas miniszter irányításával a nómenklatúra új kegyencei kapták az általuk korábban használt földeket. A gazdálkodók számos pert indítottak – egyes eljárások már jogerősen lezárultak, egyes szerződéseket a nemzeti park is felmondott. (Átlátszó)

Annyira bevett a hálapénz, hogy már nem lehet büntetni
Az orvosok szerint kell, legalábbis azok vallomása szerint, akiket a bíróság meghallgatott több szülész-nőgyógyász elleni vesztegetési perében. A magyar jog kísérletet tett a hálapénz kriminalizálására, és első fokon a bíróság is milliós nagyságrendű pénzbüntetéssel sújtotta az orvosokat. Másodfokon azonban más lett a helyzet. A Kúria szerint ez társadalmi szokás, amit nem lehet kriminalizálni. (HVG)

Nyomoznak a sztárborász ellen, de mit csalt el?
Csalás ügyében nyomoznak Szeremley Huba, az ismert borász és fiatalabb üzlettársa ellen. A borász  nem hagyhatja el a lakóhelyét, fiatalabb, ismeretlen üzlettársát előzetes letartóztatásba helyezték. Azt még nem tudni, konkrétan mit csalt vagy mit nem csalt el Szeremley. Pár éve azt nyilatkozta, mindig az adrenalin növelésére törekedett. (Napi, MNO)

Ha nem adod el, majd leszel vádlott
Munkácsy Mihály festményeit szerezte vissza a magyar állam, rögös úton. Először kvázi megfenyegette a jogos tulajdonost, Pákh Imrét, hogy évekig fog a bíróságra járni, tízmilliókat fog kifizetni és másfél évre lecsukják, ha nem írja alá az adás-vételi szerződést abban a formában, ahogy felkínálják neki. Aztán bevádolták az őssejt-ügyben.(NOL)

A Google Cache nem hazudik
Egyszerűen törölte Facebookjáról Szegedi Tudományegyetem kancellárja, a menekültek helyzetével szexista módon gúnyolódó, nyilvános bejegyzését. Tagadja, hogy  az ízléstelen poszt megjelent volna közösségi oldalán. Devecz Miklós feljelentést tesz. A baj azonban, hogy vannak screenshotok, amelyek teljesen mást mutatnak, és a Google Cache sem hazudik. (Átlátszó Oktatás)

A munkások érdekei és a dunai kilátás
Dunai panorámás saroklakosztályt és szobát is bérelt csaknem 200 ezer forintért egy éjszakára a vasutas-szakszervezet pénzén a nemrégiben leváltott elnök. A szervezetben már nyár óta mennek a vizsgálatok a 25 év után távozó vezető állítólagos tisztázatlan vagy gyanús költekezései miatt. (Index, Blikk)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket! Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.


Ha van még két perced:

Jerzy Szmit, lengyel politikus “tévedésből” (ő mondta ezt) eltett egy tabletet az egyik parlamenti ülésen. Arra nem gondolt, hogy az egészet rögzítik. Pedig de. (444)

Gömöri Zsoltot, a magyar paralimpiai bizottság volt elnökét már sikkasztással vádolják, amiért 3 millió vissza nem térítendő támogatást kapott a lakásának kifizetésére. (Index)

A legdrágább ajánlat nyert, mi más? A Római partra tervezett mobil-gátat 220 millióból építteti meg a főváros. Más cégek 180 millióért is elvégezték volna ezt a munkát. (444)

Helyreigazítási pert nyert az Átlátszó a Fradival szemben. Az oknyomozó portál cikksorozatát 6 pontban támadták meg, 10 milliós kártérítés volt a tét. Elutasítva. (Átlátszó)

Vida Ildikó a NAV vezetése után Simicska cégében lesz felügyelőbizottsági tag. Igaz, Vidát még Simicska pakolta anno az APEH-ba. Összenő ami összetartozik. (444)

Hiába függesztették fel a hároméves eltiltás felfüggesztését, Simicska Lajos cége továbbra is szerepel a Közbeszerzési Hivatal eltiltott cégeket felsoroló listáján.  (Index)

Plágiummal vádolják Ursula von der Leyent, német védelmi minisztert. A gyanú szerint a doktori dolgozat majdnem fele szó szerint van átemelve forrás nélkül. (444)

Megosztás