Hírek

Most akkor a CBA-nak, vagy a KDNP-nek köszönjük meg a vasárnapi zárvatartásos törvényt?

Ezekről ne maradj le!

Magyarleaks: mi a KDNP szerepe a vasárnapi zárva tartásban? (Átlátszó)
Másfél milliót kért, hogy odahasson a Belvárosban (Direkt36)
Lázár kinyomozza, miért nincsenek Vajna kaszinói bekötve a NAV-hoz (HVG)

Ha van 3 perced:

Magyarleaks: mi a KDNP szerepe a vasárnapi zárva tartásban?
A Magyarleaksre tavaly szeptemberben érkezett egy lobbianyag, amely egy „kereskedelempolitikai javaslatcsomagot” tartalmazott, és később az írói igen elégedettek lehettek. Javaslataik jó része megvalósult az önkományzati választások után, például a vasárnapi zárvatartás – még szigorúbb formában is. Sajnos nem tudjuk, kik a szerzők, de sokkal inkább tűnik a hazai tulajdonú kereskedelmi láncok művének, mint a KDNP-hez köthetőnek. (Átlátszó)

Másfél millióért kért, hogy odahasson a Belvárosban
Borzován Jánost, az V. kerület egyik legfoglalkoztatottabb építési vállalkozóját többek közt hivatali befolyással való üzérkedéssel vádolja az ügyésszég. Kiderült, hogy a gyanús belvárosi ingatlanügyek miatt indult titokzatos nyomozás során lehallgatták Borzován telefonját, az egyik hívásból pedig kiderült, hogy a hivatalos 3 ezres illetéken felül 1,5 millió forintot kért azért, hogy éjjeli nyitvatartás-ügyben odahasson az önkormányzatnál. (Direkt36)

Nagyobb rendőri jelenlétet kérnek a szerb határra az ultrák
Azt mondják, nem azért mennek ki a határhoz csoportosan, hogy önbíráskodjanak, hanem, hogy elérjék a nagyobb rendőri jelenlétet. Szerintük számtalan konfliktus van, amiről nem tud a rendőrség és a médiába sem jut el a hírük. Egyetértenek a kormánnyal abban, hogy nem tud az ország több menekültet fogadni és, hogy túl sokba kerül az ellátásuk. Egyelőre békés ellenállásként tekintenek saját tevékenységükre, de azt mondják elszabadulhatnak az indulatok ha bűncselekménnyel találkoznak. (Átlátszó)

Lázár kinyomozza, miért nincsenek Vajna kaszinói bekötve a NAV-hoz
Andy Vajna pályáztatás nélkül nyert el online kaszinó koncessziókat. Korábban az offline terén is sikeres volt, ráadásul a nyereséget külföldre viszi. A kormányzat szerint viszont Vajnáék eleget tesznek minden adókötelezettségüknek. A 11-ből csak 8, vagy 9 kaszinókoncessziót nyertek, tehát a történet nem róluk szól- mondta Giró-Szász András. De Lázár János azért kinyomozza, miért nincsenek bekötve a NAV-hoz. (HVG)

Már a görög független újságírás is veszélyben
A görög kormány lecsap azokra a médiumokra, amelyek kritizálták vagy nyíltan szembementek velük a népszavazás kérdésében. A vizsgálatokat azzal magyarázzák, hogy a közönség panaszkodott a kiegyensúlyozatlanságra a kampánycsend idején. Kilenc hírbemondó és hírszerkesztő munkáját vizsgálja most egy etikai bizottság. Többen felvetették a kérdést, a „nem” pártján állókat miért nem ellenőrzik.  (SMH)

Ha van még két perced:

Lehet, hogy végre elmozdítják Vida Ildikót? Varga Mihály szerint a kitiltási botrány miatt meggyengült a bizalom a NAV-ban. A NAV vezetőjét csak Orbán váltathatja le.(ATV)

Chuck Blazert, a FIFA-botrány koronatanúját örökre eltiltották a labdarúgástól, 2,5 millió dollár bírságot fizetett, de ez csak a bírság első részlete.(Origo)

Román politikusok sem zárkóznak el teljesen Székelyföld fiskális autonómiájától – derül ki a tavaly felélesztett Neptun-találkozó irataiból. (ÁtlátszóErdély)

Közokirat-hamisítás gyanúja miatt hallgatják ki Dombrád polgármesterét. Az önkormányzatnál dolgozók segítettek magyar állampolgársághoz jutni. (444)

Rakamazon félmilliárd forintból építettek egy házat, ami a természeti értékeket hivatott bemutatni, csakhogy már most  életveszélyes állapotban van. (Greenfo)

A Várkert Bazár I. világháborús kiállítását ki is világíthatná, ha nem az Elios, a cég, amelyet a miniszterelnöki vő nemrég adott el a Várkert építettőjének.(444)

Hibás a SOTE adatigénylési szabályzata. Pl. nem vették figyelembe az igénylő anonimitáshoz való jogát. A NAIH felszólította az egyetemet a szabályzat átírására. (ÁtlátszóOktatás)

Senki nem szólal meg a magát piaccá minősíttető CBA ügyében, az áruházlánc központi vezetése azonban azt mondja, kicsapják a rossz tanulót, ha bizonyítható a törvénysértés. (HVG)

Ha a szicíliai maffiába szállsz be, nyugdíjasként is jól fogsz élni: az olasz hatóságok 500 milliárd forintnyi vagyontárgyat foglaltak le egy család 5 nyugdíjas tagjától. (Index)

Hat év börtön után még száműzetésre is ítélték azt az iráni újságírót, aki nyílt levélben kritizálta a legfőbb vallási vezetőt. (Global Voices)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás