Hírek

Tiszta feudalizmus! A kegyeltekből lesznek földesurak.

Ezekről ne maradj le!

Jó dolguk van a miniszter kegyenceinek (Átlátszó)
Az önkormányzat eladott egy teraszt, amiről tudta, nem is az övé (NOL)
Gyorsítva próbálják elfogadni az Infotörvény módosítást (Átlátszó)

Ha van 3 perced:

Jó dolguk van a miniszter kegyeltjeinek
A földmutyi talán a Hortobágyon sikerült a legbotrányosabbra. Számos, évtizedek óta sikeres vállalkozás vesztett akkora területeket, hogy el kellett adniuk állatállományuk egy részét, vagy éppen munkatársaikat kellett elbocsátaniuk. Ráadásul támogatásokat is alig kapnak, nem úgy, mint a sokkal szerencsésebb helyzetben lévő, az agrárminisztert személyesen ismerő család. (Átlátszó)

Beperelik az államot a Baumag-károsultak
Mivel az ügy hasonlított a Questor-botrányhoz, amelyben az állam megpróbálja megmenteni a károsultakat, a károsultak reménykedni kezdtek, hogy őket is megsegítik majd. Hamar kiderült, hogy ez hiú ábránd, így perelnek. Úgy vélik, ha az állam időben reagált volna a törvénytelenségekre, akkor a céget be sem jegyezték volna 1996-ban, így nem tudta volna további nyolc évig becsapni ügyfeleit. (Napi)

Őrült drágán államosítottuk a Budapest Bankot
Most már látszik, hogy miért volt ennyire elégedett a GE, hogy államosítottuk tőlük a Budapest Bankot. Ugyanis 700 millió dollárért (nagyjából 200 milliárd forintért) sikerült megvenni, ami 70 százalékkal több a könyv szerinti értékénél. Ilyen csak akkor van, ha komolyabb növekedést várnak egy cégtől. De egy banktól? Magyarországon? (Index)

Van egy gyanús terasz
Amit a badacsonytomaji önkormányzat úgy adott el, hogy nem is volt az övé. Persze pontosan tudniuk kellett, hogy nem az övék, hiszen évek óta bérelték a vízügyi igazgatóságtól. A történetben kulcsszerepe van az alpolgármesternek is, aki egyben ingatlanközvetítő. (NOL)

Gyorsítva próbálják elfogadni az Infotörvény módosítást
A korábbi tervezet még nem tartalmazott semmi durvát, de a pénteken beadott módosítóban már fél tucat, az adatigényléseket megnehezítő, sőt az adatigénylőre anyagi terheket rovó  javaslat van. Valószínűleg ezért vált hirtelen sürgőssé az elfogadása, hiszen eredetileg ősszel szavaztak volna. Jövő hétfőn rendkívüli eljárással intézkednek. (Átlátszó)

Ha van még két perced:

Még Áder János sem száguldozhat szirénával, megbénítva a forgalmat, ha csak nincs rá valamilyen különös indoka. Mégis úgy tűnik, pont ez történt pár hete. (HVG)

A Jobbik is zászlajára tűzi a korrupció elleni harcot, most már ők is szeretnének felállítani egy Korrupcióellenes Ügynökséget, a romániai DNA mintájára. (MNO)

Rászólt az OBH a bíróságokra: kimondta, hogy a civil szervezetek adatai nyilvánosak, tehát le is lehet azokat fotózni. (Átlátszó Oktatás)

Miért is ne ott építenének kikötőt, ahol a körülmények a legalkalmatlanabbá teszik a terepet? Érthetetlen, hogy kaptak engedélyt a fenyvesi építkezésre. (Greenfo)

Régóta pletykálnak róla, lassan tényleg sor kerül az Origo eladására. A tulajdonos Telekom szívesebbe adná el az egész portfoliót egyben, de ki fogja megvenni? (Index)

Az oroszoknak nem tetszik, hogy a külföldi üzenetküldő szolgáltatások nem adnak át minden adatot, amit kérnek, ezért hazai szolgáltatást hoznának létre. (Global Voices)

A NAV jobban teljesít! Körülbelül kétszer annyi áfacsalást derítettek fel tavaly, mint három éve. Valószínűleg az online kassza bevezetése segített az ellenőröknek. (HVG)

A menekültellenes kampány semmi ahhoz képest, ahogy a japánok bánnak a bevándorlókkal. Miközben az országban munkaerőhiány van. (Átlátszó)

Kikötötték a villanyt és a gázt az MSZP székházában, avagy így múlik el a világ dicsősége. A szocialisták a hírek szerint 1,3 milliárdért szeretnék eladni az épületet. (Bors)

Tudni fogja a NAV, kik bankolnak Liechtensteinben. A friss egyezmény a banktitkokra is kiterjedő adóügyi információcserét céloz. (Origo)

Az elnök és a negyven rabló. A Foreign Affairs nevű tekintélyes lap nagy oknyomozása az egyiptomi elnök korrupt rendszeréről. (Foreign Affairs)

Fizess elő az Átlátszóra, mert mi végigvisszük az ügyeket!

Havonta csak egy ezres: Tudnivalók itt.

Megosztás