Hírek

Az üzbég elnök lánya Ráhelnél is jobban saját lábon áll

Ezekről ne maradj le!
700 milliárdot blokkol Brüsszel korrupció miatt (HVG)
Négy éve is robbanhatott volna a Quaestor-botrány (Index)
Az üzbég Ráhel is saját lábon áll (OCCRP)

Ha van 3 perced:

700 milliárdot blokkol Brüsszel
Lényegében szervezett és intézményes közbeszerzési korrupció gyanúja miatt nem fizet ki nagyjából 700 milliárd forintot az Európai Unió egy 2007-2014 közötti időszakra. Brüsszel gyanúja szerint ugyanis nem mindig a legjobb ajánlat győzött, voltak más szempontok is. A büntetés kb. 70 milliárd lesz. (HVGIndex444)

Gubancolódik az M4 ügye
Nagyon tudott szerződni a magyar kormány M4-ügyben, persze nagy kérdés, mi lesz a jogi gubanc vége. Úgy állapodott meg az építő cégekkel, hogy a szerződés szerint uniós pénzből fizetik majd ki őket, megvárták, hogy elkészüljenek a beruházás egyharmadával, leállították azt, most pedig megmondták nekik, hogy egy fillér uniós pénz nincs. Az uniós forrás elmaradásának esetét kifelejtették a szerződésbontás lehetséges indokai közül. (Index)

Ki dugta el a Quaestor-feljelentést?
Már négy éve is gond volt a Quaestorral, de valahogyan eltűnt a feljelentés. Kiderült, hogy 2011 óta nyomoznak a győri ETO Park ügyében, még az Orbán-kormány korábbi nemzeti fejlesztési minisztere, Fellegi Tamás kezdeményezett feljelentést a stadionhitel ügyében, de az akkori feljelentést nem találják. Tarsoly Csabát valamiért sosem hallgatták ki, sőt a kormány időközben további pénzt adott neki. A rendőrség tagad. (IndexNépszabadságHVG444Index)

Ha az apja tudta volna…
Együtt él egy KDNP-és lányával, persze házasságlevél sehol, ja, gyerek is van, szabadidejében pedig a brókerbotrány egyik főszereplője. Mintha direkt provokálta volna a keresztény erkölcsöket hirdető pártot a Buda-Cash letartóztatásban lévő vezérigazgatója, akit most a brókergyűlölő apósjelölt nagy nyilvánosság előtt lecsalózott. Családi dráma. (BlikkIndex444)

Marcsi, a sufnibóker eltűnt
Karcagon volt egy utazási iroda, amelyik pénzváltó is volt, de mellékesen egy kis  illegális pénzügyi tevékenységet is végzett, hiszen az MNB-nél semmi ilyesmi betétgyűjtési vagy hasonló engedélyük nem volt. Brókerbotrány vidéki változat. Marcsi, a Fidesz-közeli cég lelke eltűnt, pont amikor kitört az ügy. (IndexHVG444)

Még mindig nincs meg az Orbán-lány mobilja
Több mint egy éve nem magyarázza meg a rendőrség az Orbán-esküvőn történt telefonlopás utáni nyomozás furcsaságait. Többek között azt, hogy miért a legképzettebb életvédelmi nyomozók járnak el egy lopási ügyben és, hogy miért költöttek tízmilliókat a DNS-vizsgálatokra? (HVG)

Az üzbég Ráhel is saját lábon áll
Egymilliárd dollárnyi vagyont zsarolt ki az üzbég elnök lánya mobilcégektől cserébe azért, hogy működhessenek Üzbegisztánban, vagy pusztán azért, hogy ne szálljon rájuk az adóhivatal, miközben az ország mobilozás szempontjából a világ legdrágább helyei közé tartozik. A pénzből luxuslakásokat és egy francia kastélyt vett,  és még volt férjét is kicsinálta. (OCCRP)

Ha van még két perced:

Az április elején megalapított új jobboldali sajtóbirodalom központi cégében Habony Árpád a nagyfőnök, egyben az egyik tulajdonos. A cégbirodalom nevét Joszip Tot ihlette. (VálaszIndex)

Simicska kiszállt a felcsúti fociból: február óta eltűnt a felcsúti labdarúgó-akadémia támogatói közül a Hír Tv, a Közgép és a Pro-Aurum Zrt. is. (Figyelő)

Elmúltnyolcév: ismét nyomoznak az elhalt liberális párt, az SZDSZ tartozásainak ügyében különösen nagy kárt okozó csalás gyanúja miatt. (Magyar Nemzet via Index)

A tűzijátékozó tiszteletbeli kazah konzul másodfokra vitte a kérdést, hogy nevezheti-e az amerikai oklevelét doktorinak. A bíróság szerint nem. (Átlátszó Oktatás)

A tavaly októberben halálra gázolt Váradi András családjának ügyvédje úgy gondolja, számos ellentmondás maradt még, így fellebbeznek a nyomozás megszüntetése ellen. (Bors)

Majdnem tízezer pénzmosással kapcsolatos bejelentés érkezett tavaly a rendőrséghez, és milliárdos összeget vontak el a hatóságok. (Napi Gazdaság via HVG)

Nagyon elegük lett a kórházi beszállítóknak. Tízmilliárdokkal tartozik nekik az állam, a leveleikre nem válaszolnak. Most Orbánhoz fordultak. (Index)

Az LMP perli az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), mert a szervezet nem tett eleget a párt közérdekű adatigénylésének. (HVG)

Már a fél országot Tiborcz István világítja, s szépen alakulnak egyéb vállalkozásai is. A Magyar Narancs a keszthelyi ügyeket tárja fel. (Magyar Narancs)

Gyanús tendergyőzelem a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál: az Opel-flottára kiírt tenderén a győztes havonta 10 millióval számláz többet, de előbb szállít. (Hír24)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás