Hírek

Lelepleztük a pártalapítványokat, itt az összes szerződés!

Ezekről ne maradj le!
Lelepleztük a pártalapítványokat, itt az összes szerződés! (Átlátszó)
Lajost szívatják a gecik (NOL)
Matolcsy fia állami banknál hasít  (HVG)

Ha van 3 perced:

Leleplezett pártalapítványok
Az Átlátszó fontos áttörést ért el. Az Alkotmánybíróság döntéseire hivatkozva kikérte az összes nagy párt mögött álló alapítványtól az elmúlt évek beszállítói szerződéseiről szóló listát. Nyolc párt ki is adta, csak egy tagadta meg: a Jobbik. A szerződések böngészhetők, az oknyomozó portál pedig egyenként is megvizsgálta a pártalapítványok gazdálkodását.  (Átlátszó, Index)

Nem fizetnek a kamupártok
Még mindig nem fizetnek a megbírságolt fantompártok még mindig nem fizettek. A Nemzeti Választási Bizottság adataiból az derül ki, hogy augusztus óta csak kétmillió forintot tudtak behajtani az országgyűlési választáson megbírságolt kispártoktól. Három kamupárt ellen is büntetőfeljelentést tett az ÁSZ. (Magyar Hírlap via Index, 444)

Tarsoly villája és Orbán zavara
A tönkrement Quaestor brókercég első embere valószínűleg sikeresen mentette ki vagyona egy részét, mialatt az ügyészség tehetetlenkedett. A villája például már egy offshore cég nevén van, igaz, a gyerekektől elvették a Lexus-t. Közben sikerült beszkennelnie a kormánynak azt a levelet, amit Tarsoly Csaba írt a miniszterelnöknek, aki aztán össze-vissza beszélt a levélről is, és arról, hogy milyen szerepe volt az államnak a botrányban. (Vastagbőr, Index, HVG, 444, HVG, Blikk, Index, Origo)

Lajost szívatják a gecik
Folytatódik a Közgép elleni kormányzati támadás. A Miniszterelnökség összeállította azoknak a Simicska Lajos cége részvételével megvalósuló nagyberuházásoknak a listáját, amelyek ügyében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálódik. A tét mintegy 162 milliárd forint. Közben azonnal leállították az M4-es építését, Lázár János kivizsgáltatja, hogy a Közgép és a Strabag kartellezett-e az autópálya építésénél. (Index, NOL)

Matolcsy fia jól teljesít
A jegybankelnök fia nemrég az állami tulajdonú MKB Bankban helyezkedett el, ahol a tulajdonosi jogokat a Matolcsy György vezette jegybank gyakorolja. „A kiválasztásban kizárólag szakmai szempontok érvényesültek” – írta az MKB. Három hónap alatt a vezetők durván 30 százalékát leépítették a banknál. (HVG)

Ha van még két perced:

Nyílt levelet írt a Transparency International a legfőbb ügyésznek, mert aggódnak, hogy a brókerbotrányban az igazságszolgáltatás mintha nem lenne feladata magaslatán. (TI)

Tiborczék LED-lámpáit nem szeretik az óbudai lakótelepen. Sok a panasz, nehezen szokják meg a Pók utcaiak, hogy több lett az árnyék. (444)

Kifog a NAV-on az online szerencsejáték. Ipari mennyiségben gyártják a tiltó határozatokat, az oldalak nagy többsége mégis vígan üzemel. (Index)

Dübörög a nemzeti stadionfejlesztés. Idén 97 milliárd forint megy sportlétesítmény-fejlesztésre, csaknem fele a Puskás-stadionra. (Napi)

Otthonosan mozog fideszes körökben a leendő emirátusi nagykövet. A jordániai keresztény család tagjai érdekes pozíciókba kerülnek. (NOL)

Az amerikai korrupció-ellenes törvény a magyar társaságokra is vonatkozhat: érdekes jogi összefoglaló a tudnivalókról. (JogiFórum)

A romániai korrupcióellenes ügyészek már Moldovára is kiterjesztik a tevékenységüket, a volt moldovai elnök fiának ügyében vizsgálódnak. (AP)

Börtönre ítélték Kaczynski helyettesét, a lengyel korrupcióellenes hivatal volt főnökét: törvénytelenül járt el a bíróság szerint egy korrupciós ügyben. (MNO)

Az orosz út – irány a titkosítás. Rendelet mondja ki, hogy ezentúl az orosz állami vezetők nem kötelesek az adófizetők orrára kötni, hogy mennyit keresnek. (Napi)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás