Hírek

Így mentik a népet: kamu törvényjavaslat a brókerbotrányra

Ezekről ne maradj le!
Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála (Átlátszó)
A Közgép tiltakozik, drága a hídépítés (HVG)
Kamu törvényjavaslat a brókerbotrányra (Átlátszó blog)

Ha van 3 perced:

Felszívódott milliárd: a brókerbotrány fóti szála
A lehető legfideszesebb brókerbotrány a fóti. A Hungária-botránnyal eltűnt egymilliárd forint a fóti városkasszából, amit a polgármester fektetett be – minden jel szerint jogtalanul. Mindenki a másikra mutogat, és van egy slusszpoén: saját magukat vizsgálják az érintettek. A pénz pedig sehol. (Átlátszó)

A Közgép tiltakozik, drága a hídépítés
Az EU sosem bólintott rá az M4-esre, mivel kiugróan magasnak találták a kilométerekénti 4 milliárd forintos árat, amely egyébként a Közgép szerint a legalacsonyabb ár volt. A Közgépnél nem is értik, hogy kormányzati források miért állítják, hogy az EU kartellezésre gyanakszik. Szerintük attól lett ilyen drága a munka, hogy drága dolgokat rendeltek tőlük, például két hidat is. (HVG)

Kamu törvényjavaslat a brókerbotrányra
Több sebből vérzik Rogánék új törvényjavaslata, amely a Quaestor-ügy károsultjain segítene. Hasonló törvény már létezik, csak éppen a kutya se csinál semmit, pedig a botrányt úgy tűnik, az döntötte be, hogy az állam kivette a pénzét a Quaestor kezeléséből. A cégcsoport vezérét, Tarsoly Csabát előállította a rendőrség. (Átlátszó, 444, HVG)

Lázár füllentett a paksi megállapodásról
Nemhogy megállapodást nem kötött végül, még meg is dorgálták Lázárt Brüsszelben. Állítása szerint „minden akadály elhárult” a paksi fűtőelemekkel kapcsolatban. A valóságban azonban csak újrakezdte a tárgyalásokat az állam és az Euratom. (444, VS)

Ráfizethetnek a tiltakozásra
A Nemzeti Földalapkezelő 2013-ban felparcellázta és újraosztotta a kishantosi biogazdaság területét; olyanoknak is, akik előtte nem foglalkoztak gazdálkodással. A kishantosiak perelnek, és mivel félő, hogy időközben kitárcsázzák a földet, a Greenpeace elfoglalta a helyet. Az NFA pedig 9 millió forintot követel, mert úgy véli, hogy megkárosították. (444)

Biztos azt hitte, jó biznisz
Növényi Norbert birkózó olimpikon neve több helyen is feltűnt egy adócsalási ügyben. F. Tibor, az egykori „banánkirály” hálózatszerűen működő cégszervezetében játszhatott kisebb szerepet. Maga a cégszervezet stróman és fiktív számlák segítségével tüntetett el papíron felhalmozódott árukat. Szállításra alkalmas teherautójuk is csak papíron volt. (Blikk)

Ha van még két perced:

A Quaestor-botrány idővonalát és gyorstalpalót készített a Vastagbőr blog arról, hogy kik azok, akik függetlenül ki fogják vizsgálni az egész ügyet. Polt, Matolcsy és Lázár in da house. (Vastagbőr)

Tart még az amerikai kitiltási ügy, csak az elmúlt hetek eseményei miatt háttérbe szorult. Ráadásul az amerikaiak szerint a NAV csak a botrány kis részét hozta nyilvánosságra. (HVG)

Simicskát Habony válthatja a jobboldali médiabirodalom élén. A kormánynak szüksége van az „akadály- és torzításmentes” kommunikációra, ezért építik újra a jobboldali médiát. (Origo)

A GKI Gazdaságkutató szerint a nagyvállalatok átlag feletti mértékben érzékelték a korrupció növekedését az állami és az önkormányzati intézményeknél. (Hír24)

Majd’ kétmilliárd forintot bukik Magyarország évente, mert a törvényhozás az utolsó utáni határidőre sem volt képes beépíteni joggyakorlatába az EU-s energiahatékonysági irányelvet. (Eurologus, Origo)

Porosenko mellett már az Ukrán Nemzeti Bankot is elégedetlenség veszi körül az újonnan nyilvánosságra került korrupciós ügyek miatt. (Népszava)

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás