Hírek

Hangos kopogással potyognak a csontvázak

Ezekről ne maradj le!

Csontvázak a szekrényből:Esztergom újratöltve  (Átlátszó)
Paks a Brüsszeli fékezés után (444)
Kattan a bilincs a korrupt román vezetőkön (444)

Ha van 3 perced:

Paks a Brüsszeli fékezés után
Brüsszelre hagyta Budapest, döntse el, mit hoz nyilvánosságra a paksi bővítést megakasztó döntésből. Plusz két másik vonalon is vizsgálják az ügyet: megnézik, hogy a pénzügyi konstrukció számíthat-e tiltott állami támogatásnak, és azt is, hogy versenyjogot sértett-e a magyar kormány, amikor tender nélkül bízta meg a Roszatomot az építkezéssel. Egy orosz diplomata szerint az egész vita csak provokáció. (Origo, 444)

Csontvázak a szekrényből
Esztergom 2015-ben még mindig a Meggyes Tamás polgármestersége idején meghozott döntések és a Tétényi Éva által 2010-ben kezdeményezett adósságrendezés utóhatásait nyögi. A kormányzati adósságvállalás után úgy tűnt, javul a Esztergom költségvetése, ám újabb és újabb százmilliós adósságok kerülnek elő. (Átlátszó)

Már a lovagok sem a régiek
A tiszteletbeli monacói főkonzult is összefüggésbe hozták a Buda-Cash Brókerház botrányával. A cég alapító-tulajdonosa egy korábbi tőkeemeléskor úgy fogalmazott, hogy a kft mögött valójában a főkonzul áll. Most Szijjártó kezdeményezte a diplomata lemondását, aki mellesleg a Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségei Szövetségének tagja. (Válasz)

Megaégés 80 milliárdból
A 80 milliárdból dübörgő közmédia rosszabb nézettséget produkált, mint eddig, pedig most még az újdonság ereje is mellette állt. Az első napot szakmai és emberi hibák jellemezték, a képernyő egy ponton el is sötétült. (Origo,Index)

Költséges kéményseprés
Mintegy 6,5-7 milliárdba fog kerülni a katasztrófavédelemnek a kéményseprés. Lehet, hogy így a lakosság egy része spórol, ám mivel az állam látja el ezt a feladatot, végül mindenki fizetni fog, az is, akinek kéménye sincs. (VS)

Kattan a bilincs a korrupt román vezetőkön
Korrupciós ügyben vettek őrizetbe egy korrupcióellenes hivatalnokot Romániában. Az ingatlanmutyiba keveredett állami vezető a román Feddhetetlenségi Ügynökség vezetője.  Két éve a román közlekedési minisztert ítélték két évre korrupció miatt, most pedig a pénzügyminiszter nyújtotta be lemondását, miután a korrupcióellenes ügyészség meggyanúsította. (444, Origo,Index)

Ha van még két perced:

A Simicskával szembekerült Liszkay veheti át a Századvég lapját. A Napi Gazdaság lehet az ellen-Simicska birodalom egyik tagja. (HVG)

Koncepciótervet rendelt a kormány 200 millió forintért a Hajógyári-sziget déli csücskének hasznosítására. L. Simon László a projekt felelőse. (Népszabadság via HVG)

A brókerbotrány közepén kitüntették a felügyeletet kétszer is vezető Szász Károlyt. Az indoklás szerint az európai színvonalú pénzügyi felügyelet megteremtéséért. (HVG)

Japánban is megosztja a lakosságot az atomerőmű kérdése. A baleset után négy évvel fukusimai atomerőmű készen áll, hogy újból elindítsanak néhány reaktort. (Világtérkép)

Teljes fejetlenség az új adó körül. A földadót a hét végéig kell befizetni, ám az agrártárca és az önkormányzatok is máshogy értelmezték az új adót. (Index)
Minden idők legnagyobb korrupciós botránya miatt tüntetnek és követelik az elnök lemondását Brazíliában. Több, mint egymillióan vonultak az utcákra. (VS)

Megosztás