Hírek

Lázár a norvég király ellen

A norvégok csak ne adjanak ingyen pénzt!

Avagy nem leszünk norvég gyarmat. Egy nap alatt bukott 40 milliárdot Magyarországnak Lázár János, aki arra kérte a norvég királyt, hogy szüntesse be a magyar civil szervezetek támogatását, mert a pénzt szerinte egy olyan szervezet osztja, amelyik az LMP-hez van bekötve, és ez a párt tudvalevőleg országos tényező ma a hazában. A norvég király (illetve külügyminisztere) erre pedig azt jelentette be, hogy leállítanak minden Magyarországra irányuló kifizetést, kivéve persze azt, amit Lázár kért, hozzátéve, hogy a magyar politikussal folytatott vitához ennek a bejelentésnek nincsen köze.  Lehet, hogy a kettőnek valóban nincs köze egymáshoz, de az időzítés  nagyon is árulkodó. A norvégok hivatalos indoka körülbelül az, ami miatt Brüsszel is befagyasztotta a nekünk szánt támogatások folyósítását, vagyis nem tetszik nekik az új, erősen központosított állami támogatás-elosztási rendszer, és biztonságban szeretnék tudni a pénzüket. Lázár erre azt kérte, hogy akkor a civil szervezeteknek is állítsák le a kifizetéseket. Ezt viszont a norvégok nem akarják megtenni, mondván a civileknek szánt pénzek szerintük jó kezekben vannak a jelenlegi szervezetnél. (Disclaimer: az Átlátszó az Asimov Alapítvánnyal közös projektje is kap támogatást a Norvég Civil Alaptól, amelynek felhasználásról elszámol és nyilvánosságra hozza, mire, mennyit költött.)

Egy ország keresi a VIP-es telefont
Az Origo írt részletesen arról, hogy a magyar rendőrség valóban mindent bevetett, hogy megtalálják, ki lopta el az egyik VIP vendég telefonját a miniszterelnök lányának esküvőjén. Ha igaz, amit az eseményen pincérkedő férfi állít, akkor a rendőrség több törvénytelenséget is elkövetett, és sok szabályt megkerült azért, hogy megtalálják  a telefont. A Központi Nyomozó Főügyészségnek hétfőig kell eldöntenie, hogy mit kezdenek azzal a feljelentéssel, amelyet a férfi tett ismeretlen tettes ellen hivatali visszaélés gyanújával. Azért fordult az ügyészséghez, mert miután tavaly szeptemberben pincérként dolgozott az esküvőn, két hónappal később, novemberben megkereste a Nemzeti Nyomozó Iroda, és tanúként beidézték egy eltűnt telefon miatt. A kihallgatáson DNS-mintát is kértek tőle, amit ő először megtagadott, de miután büntetéssel fenyegették meg, végül akarata ellenére beleegyezett a mintavételbe. A férfi azt állítja, nem csak tőle, hanem az esküvőn dolgozó mind a hatvan embertől vettek DNS-mintát, amikor tanúként hallgatták ki őket.

 

A nap legfontosabb korrupciós hírei immár rádión is. Hallgasd az Átlátszó Rádiót!

Rogánék eladták a Párizsi Udvart
Na, lehet, hogy végre kiderült, miért jártak olyan sokat a fideszesek egy időben az arab világba „tárgyalni” az ottani üzleti lehetőségekről, avagy lehet, hogy ezek az arabok úgy arabok, ahogyan én? A Városszíve blog szerint  Belváros-Lipótváros közgyűlése zárt ülésen hozott határozatot a Párizsi Udvar eladásáról.  A Párizsi Udvar a Ferenciek terén álló műemlék épület, amely üresen áll, az önkormányzat évek óta próbál túladni rajta. A blog szerint a testület zárt ülésén arról hoztak döntést, hogy az épületet egy kalandos hátterű kft veheti meg, amely az ajánlatában 2,1 milliárd forintot ígért az ingatlanért. A céget idén február végén alapították, két hétig egy Belize-ben bejegyzett cég volt a tulajdonosa, majd két arab nevű magánszemély vette meg, egyiküknek budapesti, másikuknak szaúd-arábiai címe volt. A szaúdi tulajdonost március végén törölték, így jelenleg csak egy tulajdonosa van a cégnek, ugyancsak egy arab nevű valaki.

Ilyen a megbízható hátterű magyar offshore
Elvileg csak megbízható hátterű cégek rúghattak labdába a kaszinókoncessziók elnyerésekor, és offshore cégeknek esélyük sem volt, de ha Andy Vajna érdekeltségéről van szó, akkor nem baj, hogy tulajdonosi lánc előbb Luxemburgban, aztán a Holland Antillákon ér véget. A Népszabadság írt arról, hogy Vajna kaszinókoncessziókat elnyerő cégének épp a győzelemre változtak meg a tulajdonosai. A kormány filmügyi biztosa, Andy Vajna érdekkörébe sorolt vállalkozás mögött egy luxemburgi társaság áll, amely az év eleje óta átalakította tulajdonosi struktúráját. Ezzel viszont cseppet sem vált átláthatóbbá a cég, tulajdonosai továbbra sem lelhetők fel egyértelműen. A társaságban februárban két, a Holland Antillákon bejegyzett cég szerzett részesedést, amelyek háttere az offshore világ jótékony homályába simul bele.

Minket nem pénzelnek oligarchák, csak akkor leszünk, ha te is fontosnak érzed, hogy dolgozunk. Légy szíves, támogasd az Átlátszót és a Mutyimondót rendszeres, akármilyen kicsi havi adománnyal! Rajtad is múlik!

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére sem, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

További érdekességek itthonról és külföldről:

Kiderülhet, kik döntöttek a trafikokról. A DKjogerősen is megnyerte azt a pert, amit a trafikpályázatokkal kapcsolatban indított. Így a fejlesztési minisztériumnak át kell adnia a pártnak a pályázatokat elbírálók nevét, az összes pályázati bírálati lapot és értékelési jegyzőkönyvet.

Paksi elutasítás. Elutasította az LMP adatigénylését a bíróság első fokon, így egyelőre nem megismerhető a paksi atomerőmű bővítését rögzítő januári magyar-orosz szerződés, illetve az azt megalapozó hatástanulmány, kockázatelemzés. Az LMP fellebbez.

A Tesco trafikok vége. Trafikjainak a kétharmadát elveszíti a Tesco. Az áruházlánc jelenlegi 113 dohányboltjából 86-ot érint az a rendelkezés, amely szerint május 30-tól a 2500 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletekből és a benzinkutakról kitiltják a dohányboltokat.

Olasz korrupciós világkiállítás. Több menedzsert és az olasz parlament volt tagjait tartóztatták le annak a nyomozásnak a keretében, amely a 2015-ös világkiállítás szervezése körüli korrupciós ügyekre összpontosít. Pedig nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy az Expo példás esemény lesz. Az olaszok azonban – 21. század ide vagy oda – nem hazudtolják meg önmagukat.

Antikorrupciós újságíródíj. Megvan a shortlistje aTransparency International által támogatott nemzetközi újságíródíjnak: a BBC Panorama műsorának egyik adása a nemzetközi fejlesztési pénzek körüli korrupciós ügyeket leplezi le. Egy indiai újságíró egy ottani politikus nevében győzködött nagyon is sikeresen bankokat arról, hogy lenne egy kis mosnivaló pénze, a pénzintézetek pedig készségesen benne voltak a buliban. A brit Channel 4 pedig a nepáli árvaházak és az örökbefogadási biznisz kapcsolatát mutatja be.

Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutya Párt ellen is!

Megosztás