Heti lapszemle

16 millió Áder János és Schmitt Pál rezsijére, 1 milliárd forint kávéházi cigányzenére

RTL: A környezetvédelmi alapítványt vezető Áder János éves rezsije majdnem 10 millió forint volt tavaly

Az elmúlt négy évben több száz millió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János rendszeres juttatásaira – tudta meg a csatorna. Az Országgyűlés Hivatalától származó adatok alapján az adófizetők pénzéből fizették a két egykori köztársasági elnök éves áram- és gázfogyasztását is, ami Schmitt Pál esetében éves szinten 6,8 millió forint volt, míg Áder Jánosnál 9,45 millió forint. Az egyéb költségtérítésre (például titkársági autóra, internetre, lakásbiztosításra, kertrendezésre, közüzemi számlákra) összesen 30 millió forint ment el 2023-ban, míg a két titkárság fenntartására több mint 110 millió forint.

Média1: Orbán Viktor beperelt egy csomó szerkesztőséget

A  kormányfő pert indított a 24.hu, a Klubrádió, a Hírklikk, a 444, de még a Mészáros Lőrinc-közeli Index.hu és Economx című lapok ellen is. A miniszterelnöknek azokkal a sajtószemlékkel támadt problémája, amelyek arról szóltak, hogy átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú SPAR üzletlánc, amelynek vezetése azt állította, hogy ezzel a lépéssel akarnak védekezni az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget. A témáról az Economx többek között külföldi lapokat szemlézve számolt be, majd ezt vették át a szintén perbe vont médiumok.

Hvg.hu: Egymilliárdot fizet kávéházi cigányzenére a kormány

A hagyományos kávéházi cigányzene megőrzését célzó programot indít a kormány Muzsikáló Magyarország 2024 néven. A pályázat a 2018-ban elindított Muzsikáló Magyarország program folytatása. Az egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő támogatásból ötszáz cigányzenész vendéglátóhelyi foglalkoztatását segítenék – írja a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleménye. A támogatott zenekarok négy hónapig, hetente négy napon, naponta három órán keresztül játszanak az általuk választott vendéglátóhelyeken. A pályázatra 4-6 fős, vonósokból, klarinétosból, cimbalmosból álló cigányzenekarok vezetői jelentkezhetnek május 27-ig.

Magyar Narancs: Szélessávú internet növényeknek Siófok-Törekiben

A Digi Kft. megbízásából szélessávú internetezésre és televíziós szolgáltatások igénybevételére alkalmas optikai kábelt fektetnek a városrész egy balatoni panorámás hegyi utcájában. A kábel külterületen, ahol elvileg csak mezőgazdasági célú építmények állhatnak, a Digi tulajdonosának, a 4iG Nyrt. két felsővezetője, Jászai Gellért és Linczényi Aladin telkéhez vezet. Hivatalosan mindkét telken „mezőgazdasági” épület áll. A szőlő, az uborka, a fű vagy a tök netfüggő?

24.hu: Az MTVA-hoz került a Nemzeti Sport

A Nemzeti Sport kiadói jogait 2022 őszén vette meg az állam a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő Mediaworkstől, a 444.hu szerint 3 milliárd forint közpénzt fizettek az N.S. Média Kft.-ért. Ráadásul az állam nem csupán ennyit áldozott az újságra, hiszen 2023 nyarán kiderült, hogy a kormány a költségvetésben forrást különített el arra, hogy 2024-ben 10 ezer példányra előfizessen. Most a parlament megszavazta, hogy Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gyakorolja a jövőben a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. fölött az államot megillető tulajdonosi jogokat.

Címlapkép: Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök és felesége, Schmittné Makray Katalin, valamint Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmise előtt a Hősök terén 2021. szeptember 5-én.

Megosztás