Hírek

Hell, az orosz internet bajkeverője

Amikor feltörték az ismert orosz korrupció-ellenes aktivista Alekszej Navalnij e-mail címét és Twitter-profilját, akkor senkit nem lepett meg, hogy a kissé nagyképű Hell álnevet viselő hekker vállalta érte a felelősséget. Elvégre ugyanez a hekker állította, hogy tavaly ősszel már bejutott Navalnij e-mail fiókjába és Facebook profiljába is, hogy bebizonyítsa, az ellenzéki aktivista a tevékenysége csalás. Hell szerint a második támadás célja a munka befejezése volt, mert az első alkalommal nem sikerült hozzáférnie Navalnij teljes levelezéséhez.

A művelet elég kicsinyesnek tűnik – sem akkor, sem most nem derült fény arra, hogy perdöntő bizonyíték lenne elrejtve Navalnij sok gigabyte-os levelezésében. Navalnij Twitterének megrongálása – Hell olyan stílusú posztokat írt, melyeket csak obszcén ostobaságként lehet jellemezni – a legjobb esetben is éretlenségre vall. De pontosan ez a lényeg. Hell hűen az internetes trollok hagyományaihoz, kicsinyességből és éretlenségből táplálkozik. Hell az orosz internet, azaz RuNet legendás alakja 2005-ben vált hírhedtté, LiveJournal (LJ) profilok sorozatos feltörése után. (A teljes lista itt található.) Rendszeresen feltörte a profilokat és a hozzájuk tartozó e-mail címeket, és vagy törölte az összes bejegyzést, vagy nyilvánosságra hozta a magánlevelezéseket – olykor mindkettőt megtette. A korai betörések céltalannak tűntek. Néhány orosz internetes szereplőt Hell valamiért idegesítőnek vagy sértőnek tartott, ezért például megtámadta a politikailag semleges újságírót és bloggert, Samson Solademit és a hírhedt sztálinista és antiszemita LJ trollt, szapkholjak2-t – ő már nem tevékenykedik az orosz neten.

Egyes támadások személyes bosszúhadjáratokhoz vezettek. Ilyen volt a liberális reklámcég- és újságtulajdonos vállalkozó Andrej Malgin esete, aki most Olaszországban él, és avmalgin néven ír blogot. Malgin LJ profilját először ismeretlenek törték fel, majd Hell „adta neki vissza”, állítólagos jóindulatának bizonyítékául. Malgin, mivel azt gondolta, hogy Hell állt a hack mögött, nem dobott fátylat a múltra. A Hell leleplezését célzó kitartó próbálkozásai (egy esetben jogász társaságában látogatott meg egy másik bloggert, mert tévesen úgy vélte, hogy ő a titokzatos hekker) ahhoz vezettek, hogy a profilját ismét feltörték. Ezúttal Hell nem adta vissza a hozzáférést. Kettejük kicsinyes háborújának csúcsát az jelentette, amikor Hell – akinek semmi sem szent – Malgint okolta lányának öngyilkossága miatt.

Kép Hell honlapjáról (2012. július 23.)

Egy másik háború Hell és Vlagyimir Pribilovszkij, az Anticompromat (egy orosz nyelvű, politikai és internetes pletykákra szakosodott hírügynökség) különös tulajdonosa között zajlott. Pribilovszkij, Hell egy másik áldozata, szintén kísérletet tett arra, hogy megtalálja az álnév mögött rejtőző hekkert. Úgy véli, sikerült azonosítania Hellt egy Németországban élő orosz nemzetiségű emberrel. Számos bizonyítéka van, de mind közvetettek. Pribilovszkij azok közé tartozik, akik szerint Hell támadásainak célja nemcsak egyszerű internetes károkozás, hanem politikai okai vannak. Habár a bizonyíték ismét gyenge, valóban úgy tűnik, hogy Hell jelenlegi áldozatai között többségben vannak a liberális vagy legalábbis ellenzéki beállítottságú civilek és politikai aktivisták. Például Hell nemrég feltörte a tüntetésszervező és krimiíró Borisz Akunyin LJ profilját és törölte a bejegyzéseit. Említést érdemlő liberális áldozat még Oleg Panfilov és Valerija Novodvorszkaja. De a nemzeti érzelmű bloggerek is veszélyben vannak, ahogy ezt Hell a nacionalista közszereplő, Vlagyimir Tor elleni támadása is mutatja.

A történetet tovább bonyolítja, hogy Hell néhányszor visszaadott ellopott LJ profilokat a tulajdonosaiknak. A kedvezményezettek között ott van a Kreml-párti és az ellenkultúrát támogató író Eduard Bagirov, a sci-fi író Oleg Divov, az irkutszki történelem professzora, Szergej Shmidt és meglepő módon Irina Vorobjeva, az ellenzék tagja és korábbi Jablaka ifjúsági aktivista. (Irina ezt nyilvánosan is megköszönte Hellnek a visszakapott blogon.) Természetesen lehetséges hogy Hell egyszerre játssza a gonosztevő és a hős szerepét ezekben az esetekben. Ettől függetlenül az ellenzéknek nincs türelme az ilyen részletekhez: a legutóbbi bonyodalmak idején Navalnij azt állította, hogy az orosz hírszerzés, az FSZB Hellt használta olyan e-mailek kiszivárogtatására, amelyeket a lakásán tartott legutóbbi razzia során szereztek meg.

Ha Hellt valóban az FSZB használja, akkor számíthatunk arra, hogy több olyan ellenzéki vezető profilját is „feltörik”, akiknek a számítógépét lefoglalták a június 11-i razziák során (Ilja Jasin, Kszenia Szobcsak és mások). Még ha ez be is következik, soha nem fogjuk teljes bizonyossággal tudni, hogy ki áll az események mögött. Habár Hell tagadja, hogy együttműködne a Kremllel, azt nem tagadja, hogy nem szimpatizál az orosz ellenzékkel. Amiatt, hogy folyamatosan felháborodást próbál okozni és reakciókat provokálni, könnyen a Kreml bábjának vagy hivatásos trollnak tarthatják. Ez természetesen az orosz politika és az orosz internet örök problémája.

(Andrej Celikov posztjának fordítását a Global Voices és az atlatszo.hu közötti együttműködés keretében, az atlatszo.hu önkéntese, Tünde készítette. A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg.)

Megosztás