Újságírás

Plágiumgyanúba keveredett az Orbán-rendszerről könyvet író dán újságíró

A napokban bejárta a skandináv sajtót a hír, hogy Lasse Skytt szabadúszó dán újságíró több cikkével kapcsolatban is plágium gyanúja merült fel. Az újságíró a botrányt kirobbantó lapok szerint más sajótermékektől származó idézeteket használt fel hivatkozás vagy forrásmegjelölés nélkül. Lasse Skytt cikkeiben számos alkalommal írt Magyarországról, sőt, az Orbán-rendszerről is megjelent egy könyve három évvel ezelőtt, Orbanland címen.

Február 26-án írta meg egy dán napilap, hogy Lasse Skytt 14, náluk megjelent cikkében találtak plagizálásra utaló nyomokat, vagyis az újságíró más sajtótermékektől származó idézeteket használt fel hivatkozás vagy forrásmegjelölés nélkül. A 2017 augusztus és 2024 február között megjelent problémás cikkeket eltávolították az oldalról. Skytt cikkeit azután kezdték el tüzetesebben átnézni, hogy hat, a tavalyi évben írt cikkénél találkoztak azzal, hogy forrásmegjelölés nélkül szerepelnek bennük bizonyos idézetek.

Az újságíró elsősorban az izlandi és a magyarországi viszonyokról írt, egy alkalommal például a volt izlandi elnökkel készített interjúja jelent meg a napilapban, amiről kiderítették:

más izlandi és angol nyelvű lapokból ollózta össze az anyagot.

Ugyanezen a napon megírta egy másik lap is, hogy a dán újságíró legalább három cikkében találtak plágiumra utaló jeleket. A lap főszerkesztője szerint a cikkekben szereplő idézetek azt a benyomást keltették, mintha a Jyllands-Postennek nyilatkoztak volna a megszólalók, de valójában más lapokban jelentek meg korábban. A lap az eset hatására úgy döntött, az újságíró 2020 óta írt összes cikkét eltávolítják az oldalról, és megszüntetik vele az együttműködésüket.

Skytt nemcsak dán lapokban publikált, több norvég újságban jelentek meg általa írt cikkek – a plágiumbotrány kirobbanása óta számos lap döntött úgy, hogy kivizsgálja az esetet, és az ügy lezártáig eltávolítják a szerző cikkeit.

Az újságíró Magyarországról is előszeretettel írt

Lasse Skytt cikkeiben rendszeresen írt Magyarországról is. 2019-ben Orbanland címmel jelent meg könyve a saját élményeire és interjúira alapozva. A könyv kapcsán a szerző a Válasz Online-nak interjút is adott 2019 márciusában. Az újságíró elmondása szerint azért költözött Magyarországra 2013-ban, hogy jobban megértse a magyar politikát, és az ország egészére jellemző megosztottságot. A dán Journalisten szerint a plágium-ügy hatására a könyv nyomtatását leállította a kiadó.

52938233 10156301837979370 4699617476583882752 N

Lasse Skytt Magyarországról szóló könyve. Forrás. Facebook/Lasse Skytt.

Egy 2019-ben megjelent cikkében Lasse Skytt bemutatta a sport és a politika összefonódását Magyarországon, és arról is írt, hogyan használja az Orbán-kormány a sportot saját hatalma megerősítésére. Ahogy a magyar miniszterelnök fogalmazott 2016 áprilisában: „a sport adja majd vissza Magyarország önbecsülését”.

A dán újságíró a felcsúti stadiont és focicsapatot is megemlítette cikkében, ami állami tulajdonú cégektől és kormányközeli vállalkozásoktól is több milliárd forint TAO-támogatást kapott. Továbbá írt a veszteségesen működő Hungaroringről, és arról is, hogyan profitálnak a sportprojektekből a kormányközeli építőipari cégek. A cikkhez az Átlátszó főszerkesztőjével, Bodoky Tamással is beszélt a szerző 2019-ben.

Az esetről az Átlátszó úgy szerzett tudomást, hogy a cikket közlő dán lap, az Information.dk szerkesztője e-mailben kereste az Átlátszó főszerkesztőjét, Bodoky Tamást, hogy arról érdeklődjön: valóban beszélt-e vele 2019-ben a szabadúszó újságíró, és a neki tulajdonított idézetek megfelelnek-e az általa mondottaknak.

Képernyőkép 2024 02 29 111918

A sport és a politika kapcsolatáról szóló cikk, ami 2019 augusztusában jelent meg egy dán lapban. Forrás: information.dk.

„Az újságíró többek között úgy idézett forrásokat, hogy úgy tűnt, mintha ő maga beszélt volna velük, holott azokat valójában más médiumokból szedte össze – és egyes esetekben manipulálta is az idézeteket” – írta a lap szerkesztője, ugyanakkor kiemelte azt is, hogy

nem mindegyik cikkel és forrással voltak gondok.

Ezt alátámasztja az is, hogy az Átlátszó főszerkesztője nem talált hibát a neki tulajdonított idézetekben, az általa az újságírónak mondottak megfeleltek a leírtaknak.

A plágiumügy kapcsán kerestük Lasse Skyttet, de nem reagált a megkeresésünkre, ahogy a skandináv sajtónak sem akart nyilatkozni. A botrányt kirobbantó napilap főszerkesztője ugyanakkor egy cikkben arról ír, hogy a szabadúszó szerző elismerte a hibákat.

Hazai plágiumbotrányok

Hazánkban is találni olyan eseteket, amikor kiderült, újságírók sajátként tüntettek fel máshonnan összeollózott anyagokat.

A legutóbbi ilyen eset Návai Anikóhoz köthető, aki a Nők Lapja számára készített egy címlapinterjút Scarlett Johansson 2021 nyarán, ám a The Wrap amerikai lap kiderítette: a kérdés-válasz formában közölt anyag során Návai nem beszélt a színésznővel, korábbi nyilatkozatokból ollózta össze a cikket. Návai elmondása szerint azért folyamodott ehhez a módszerhez, mert több alkalommal is próbált interjút kérni a színésznőtől, de nem járt sikerrel, továbbá szerinte egyértelműen jelezte, hogy nem friss anyagról van szó.

Az interjút azóta eltávolították a Nők Lapja online felületéről, az internetes archívum, a Wayback Machine ugyanakkor egy részét megőrizte annak). A plágiumvádakat követően a Nők Lapját is kiadó Central Mediacsoport megszakította az együttműködést az újságíróval.

B1a

A Nők Lapja 2021. július 7-i száma, címlapon Scarlet Johanssonnal. Forrás: noklapja.com

Később több lap is arról írt: nem ez volt az első gyanús cikk Návai pályafutása során, már 2012-ben szó volt arról, hogy a „magyar filmes újságírás hollywoodi nagyasszonyának” két interjúja is kísértetiesen hasonlít Ruben V. Nepales újságíró által készített interjúkhoz, sőt a plágiumvádak előtt egy évvel szintén a Nők Lapjában jelent meg egy gyanús interjú. Návai Anikó pályafutásáról az Átlátszó is írt 2017-ben, a NER legnagyobb túlélői című sorozatában.

2019-ben a kormányközeli Mediaworks kiadóhoz tartozó Dunántúli Napló munkatársa plágiumügyére derült fény: Bátonyi Donát más szerző novelláját adta el sajátjaként. A Mediaworks az érintett újságíró munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntette.

2023 nyarán a Magyar Hang írta meg, hogy a kormánypárti sajtóholdinghoz, a Mediaworkshöz tartozó Ripost ellopott egy Tarlós Istvánnal készült nagyinterjút az Indextől. A bulvárlap mindenféle hivatkozás nélkül, szerzőként a Ripostot feltüntetve tette közzé az interjút, azt később több más lap úgy vette át, hogy úgy hivatkozott rá, mint a Ripost anyagára.

Szopkó Zita

Címlapkép: Lasse Skytt dán szabadúszó újságíró Márki-Zay Péterrel a 2022-es országgyűlési választások előtt, 2022. márciusában. Forrás: Facebook/Lasse Skytt.

Megosztás