szolgálati közlemény

Minden külön értesítés helyett – Tordai Csaba kiszállt az Átlátszó kiadójából

Nyolc és fél éve a Gödör lépcsőjén fröccsöztünk Bodoky Tamással. Győzködtem arról, hogy nulla forinttal is merje elindítani az atlatszo.hu-t, csináljuk az elején pro bono, aztán ha lesz már tartalom, akkor fundraiseljünk a fejlődéshez. Azt hiszem, másodszor találkoztunk életünkben. Tamás kockáztatott, sok szempontból, kapott is támadásokat amiatt, hogy egy volt kormányzati vezető az ügyvédje, de hármasban Maróy Ákossal belevágtunk a dologba.

Nagyon büszke vagyok arra, amit elértünk. Szinte az összes fontos, addig megoldatlan információszabadsági stratégiai kérdést el tudtuk juttatni az Alkotmánybíróság elé, ahol szép sikereket értünk el. Jogvédő szervezetek hihetetlenül tiszteletre méltó stratégiai pereskedési előzményeit követően, velük együtt elértük, hogy az újságírás bevett eszközévé vált az adatigénylés és a közérdekű adatokért való perlés.

Az elsők között honosítottuk meg a szabad szemmel is látható nagyságú közösségi finanszírozást, amikor a kiadó büdzséjének jelentős részét rendszeres mikroadományokból tudjuk előteremteni.

És ami a legfontosabb nyilván: minden politikai vagy gazdasági érdektől független, szabad oknyomozó portálként működik az atlatszo.hu, amire a legkülönbözőbb politikai szereplők szórnak átkot nap mint nap. Talán ez a legjobb mércéje a sikernek.

Most viszont résztulajdonosként búcsúzom a portáltól. Karácsony Gergely főpolgármester munkáját fogom segíteni jogi tanácsadóként, illetve egy fővárosi tulajdonú gazdasági társaságnál is tisztséget fogok betölteni, ez pedig nem összeegyeztethető azzal, hogy egy független oknyomozó portál kiadójában tulajdonrészem legyen.

Az Átlátszó portált kiadó atlatszo.hu Kh. Nonprofit Kft.-ben Gáli Csabával és Sepsi Tiborral egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban közösen birtokolt 30,66%-os társasági részesedésből rám jutó részt ezért a portál egy másik állandó jogászának, Tóth Balázsnak adtam el.

Az atlatszo.hu Kh. nonprofit Kft. tulajdonosai így jelenleg Bodoky Tamás (44%), Maróy Ákos (25,33%), és Gáli Csaba, Sepsi Tibor és Tóth Balázs közösen (30,66%).

Biztos vagyok abban, hogy a portál ugyanazzal a kérlelhetetlenséggel fogja számon kérni a fővárosi vezetésen az átláthatóság és a korrupció elleni küzdelem értékeit, ahogyan azt mindenkivel szemben teszi. A majd évtizedes közös munka után ezt el is várom tőlük.

Tordai Csaba

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás