sajtószabadság

A 24.hu újságírója nyerte idén a Transparency-Soma Díjat a Simonka Györgyről szóló cikkeiért

Horváth Csaba cikksorozata nyerte a 2019 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át szombat este, Budapesten. Horváth bemutatta, hogy a fideszes országgyűlési képviselő köré összpontosuló Békés megyei céghálózat hogyan élt vissza európai uniós agrár- és egyéb fejlesztési támogatásokkal. 

Január 11-én immár 19. alkalommal adták át Magyarország legrangosabb oknyomozó újságírói díját, amelyet a fiatalon elhunyt tényfeltáró újságíró, Gőbölyös József (Soma) tiszteletére alapítottak barátai 2001-ben. A díjat, amely ma már a Transparency-Soma nevet viseli, 2016-tól a Transparency International Magyarország adja át.

A díj odaítéléséről négyfős zsűri dönt, amelynek tagjai Lőke András, az Ittlakunk.hu tulajdonos-főszerkesztője, a Soma Díj alapítója; Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója; Stumpf András, újságíró, a Válaszonline.hu társalapítója, és Urbán Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Infokommunikációs Tanszékének vezetője.

A Transparency International Magyarország által felkért szakmai zsűri a beérkezett 13 pályamunka közül a 24.hu-s Horváth Csaba Simonka György fideszes országgyűlési képviselő európai uniós támogatásokkal való visszaéléseit feltáró cikksorozatát ítélte a legjobbnak.

A pályázatok elbírálásának három fő kritériuma: az oknyomozó munka mennyisége és minősége, a téma relevanciája, továbbá a közérthetőség.

A 24.hu újságírója cikksorozatában részletesen bemutatta, hogy egy sokszereplős, Simonka György köré összpontosuló Békés megyei cégekből és alapítványokból álló hálózat hogyan élt vissza európai uniós agrár- és egyéb fejlesztési támogatásokkal. A sok terepmunkával készült cikksorozatban feltárt visszaélések egy részében már vádat emeltek a feltételezett elkövetők ellen, de Horváth Csaba munkája további olyan korrupciógyanús eseteket is feltárt, amelyekben egyelőre nem történt vádemelés.

A nyertes cikksorozat darabjai itt, itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.

A díjátadó ünnepségen a győztes cikk szerzője átvette az oklevelet és az ezzel járó, összesen 1 millió forintos pénzjutalmat. A hagyományoknak megfelelően Horváth Csabával az előző évi nyertes cikk szerzője, az Átlátszó munkatársa, Erdélyi Katalin beszélgetett.

Transparency-Soma Díjjal jutalmazták az Orbán magánrepülőgépezéséről szóló cikkünket

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át pénteken este, Budapesten. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Megosztás