dezinformáció

A kormányközeli médiumok most a Political Capital ügyvezetőjét támadják

Krekó Péter a Politico-nak adott interjújában a magyar kormány oltási terveiről beszélt, a kormánymédiumok azonban oltásellenességgel vádolták meg, és az ellenzék hatalomra jutási terveiről kezdtek el beszélni a nyilatkozata kapcsán. Megkérdeztük Krekót, hogy mi az igazság.

 

Támogatási kampány

Karácsony után pár nappal, egészen pontosan december 29-én jelent meg a Magyar Nemzet leleplezést ígérő cikke, ami szerint a baloldal az oltásellenesség pártján állhat, és a vakcinába vetett bizalom aláásása lehet a céljuk. Ezeket a következtetéseket Krekó Péter Politico-nak adott nyilatkozatából szűrték le, amiben a politikai elemző a magyar kormány oltási terveiről beszélt, megemlítve, hogy az emberek oltási hajlandóságának aláásása politikai következményekkel járhat Orbán Viktorra nézve.

A Krekó ellen indított támadást később több kormányközeli médium átvette,  sőt, még az elméletileg objektív tájékoztatásra szolgáló (a valóságban a kormánypropagandát előszeretettel bemutató) koronavirus.gov.hu is beszámolt a történtekről.

Forrás: Magyar Nemzet

A napokban újra előkerült a téma, mivel Bayer Zsolt petíciót indított Krekó kijelentése ellen a CitizenGO oldalán. A kétes hátterű madridi céget a Népszava vizsgálta meg közelebbről még 2018-ban. Cikkükből kiderül, hogy az oldal Kreml-közeli szélsőjobboldali oligarchákhoz köthető, és az elmúlt évek során egyre közelebb került a magyar döntéshozókhoz is.

A Political Capital január 5-én megjelent közleménye szerint a kormánymédiumok szándékosan értelmezték félre Krekó kijelentéseit, ezért jogi lépéseket fognak tenni az ügyben: sajtóhelyreigazítási pereket, valamint személyiségi jogi pereket indítanak az érintett újságírók és médiatermékek ellen.

A közlemény szerint több tucat cikk látott napvilágot a kormányközeli médiumokban, amelyek hamisan állították, hogy az elemző ellenzéki politikusokat biztat az oltásba vetett bizalom aláásására. Az Origo például egyenesen arról írt, hogy a baloldal a magyar állampolgárok életének feláldozására is kész a hatalom megszerzése érdekében. A történtekről a Politico is beszámolt, és egyértelművé tette, hogy Krekó szavait szándékosan félreértelmezték a kormánypárti médiumok.

Megkerestük az üggyel kapcsolatban Krekó Pétert, aki elmondta, mindenkinek azt javasolja, hogy először olvassa el az eredeti cikket, illetve annak helyes fordítását, mert a szavait egyszerűen nem lehet úgy értelmezni, ahogyan a kormánymédiumok tették.

Szerinte elsősorban nem azzal van a baj, hogy kontextusból kiragadva félreértelmeztek egy mondatot, hanem hogy szándékosan valami olyat láttak bele, aminek nincs köze a valósághoz:

„Ennél, amit ők leírtak, szerintem a laposföld-hívők elképzelései is sokkal erősebb lábakon állnak”.

Az ominózus cikkben egyébként Krekó elsősorban azt kritizálta, hogy a kormány hónapokon keresztül az orosz és kínai vakcinára összpontosított, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy az emberek többsége bizalmatlan ezekkel az oltóanyagokkal szemben, emiatt pedig az oltásellenesség európai viszonylatban is különösen magas hazánkban.

Forrás: Ipsos.com

 

A KSH december végi adatai szerint az emberek nagy része bizonytalan a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatban. A válaszadók közül csak minden hatodik-hetedik ember oltatná be magát.

Krekó Péter szerint arra lenne leginkább szükség, hogy a kormány erősítse a bizalmat a vakcinákban, például úgy, hogy gyakrabban beszél azok pozitívumairól, vagy arról, hogy a beoltott állampolgárok milyen előnyöket élvezhetnek azokkal szemben, akik nem oltatják be magukat. Emellett a jelenleg elérhető, a lakosság körében is népszerű vakcinatípusokról is érdemes lenne többet kommunikálni.

Ebből a szempontból a Political Capital ügyvezetője ígéretesebbnek tartja azt a vonalat, hogy a Pfizer-vakcinát magyar-amerikai vakcinaként emlegette hétvégén a miniszterelnök, hiszen kutatások szerint a magyar és amerikai oltóanyagokkal oltatnák be magukat a legtöbben. Az orosz és kínai oltóanyag a legkevésbé népszerű, az emberek mindössze 4-7%-a oltatná be magát velük, ráadásul az orosz oltóanyaggal szemben egészségügyi szakemberek aggályai is felmerültek, az egyik kínai vakcina megbízhatóságával kapcsolatban pedig nagyon különböző számok láttak napvilágot. Ráadásul ezeket az oltóanyagokat sem a magyar, sem az európai gyógyszerészeti hatóság nem engedélyezte még, ezért még inkább nincs értelme mellettük kampányolni.

Kiderült ráadásul, hogy a kormány eláll az orosz Szputnyik V-vel való tömeges oltástól, és csak a tesztprogramban vesz részt – ami kedvező fejlemény, ugyanakkor felveti a kérdést, miért kellett mellette hónapokig kampányt folytatni.

Krekó azt is hozzátette, hogy a cikkből kiragadott mondatában egyértelműen a kormány stratégájára utalt, hiszen arról beszélt, hogy ha a kormány (akaratán kívül) erősíti az oltásellenességet, az kedvezőtlen politikai következményekkel járhat számára. Az ellenzék semmilyen formában nem került szóba a cikkben, ráadásul a vádak azért sem állják meg a helyüket, mert a Political Capital, és ő maga is több alkalommal kifejtette már, hogy az oltások pártján áll.

„Ez szándékos és hazug félremagyarázás, amiből szerintem egy dolog válik egyértelművé: hogy a kormány propagandistái milyen mérhetetlen módon lenézik, és nem tisztelik a saját nézőiket, olvasóikat, szavazóikat” – tette hozzá a Political Capital ügyvezető igazgatója.

Az ehhez hasonló dezinformációs kampányok szerinte egyáltalán nem ritkák hazánkban, az ellene és a Political Capital ellen folytatott kampány bevett receptet követ. A kampány céljaival kapcsolatban csak találgatni tud, ebben az esetben talán a növekvő oltásellenesség problémájára próbált meg a kormány által irányított média bűnbakot keresni. Sokkal hasznosabb lehetne pedig szerinte, ha az ellene eddig írt 100-150 cikkben inkább az oltások előnyeire hívnák fel a figyelmet a kommunikátorok. Az oltások kérdésének ilyen átpolitizálása ugyanis egyszerre veszélyes és felelőtlen.

Szopkó Zita

Címlapkép: Facebook / Political Capital

Megosztás