A kutatás szabadsága

Betámadta az ELTE oktatóját a kormánymédia, hallgatói petícióban álltak ki mellette

Ténybeli tévedésekre épül a Pestisrácok anyaga, ami politikai propagandistaként próbálja ábrázolni Polyák Gábor docenst, az ELTE médiajogi oktatóját — állítják Polyák hallgatói. A Pestisrácok-cikket cáfoló közleményt egyelőre aláírható petícióként köröztetik. Az oktatók örülnek a diákok kiállásának.

Aláírható petícióként köröztetik az ELTE egyes hallgatói az interneten azt a dokumentumot, amelyben cáfolják az egyetem egyik oktatóját durván betámadó, a Pestisrácokon a napokban megjelent cikk összüzenetét és bizonyos konkrét tényállításait is. A narancsos revolverportál azzal ment neki Polyák Gábornak, hogy az egyetemen voltaképpen politikai természetű („liberális”) propagandát erőltet a diákjaira.

Polyák Gábor a médiatudományokban aktív, kisszámú elismert magyar kutató egyike. A Mérték Médiaelemző Intézetnél is dolgozik. (Az ő blogjuknak egyébként az Átlátszó ad otthont, itt lehet olvasgatni. Polyák tagja az Átlátszó felügyelőbizottságának is – a szerk.) Egyetemi docensként a Pécsi Tudományegyetemen és a Corvinuson egyaránt oktat, tavaly az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE)  médiagazdaságtani és médiajogi kurzusokat is tartott. A Fidesz-barát Pestisrácoknak ezzel a legutóbbival akadt kivetnivalója.

A szájt narratívája szerint Polyák „sorosista propagandát tol”, „nyíltan és aktívan dolgozik a balliberális oldalnak”, illetve „Soros pénzéből dolgozik”, a hallgatóinak pedig  „le kell nyelniük, el kell fogadniuk, meg kell tanulniuk a balliberális propagandát”. Hogy a propagandatolás miképpen zajlik a mindennapi gyakorlatban (például: miket mond az oktató az órákon), arról nem esik szó a cikkben. A név nélküli szerző emellett bőszen utalgat Magyarország elleni áskálódástól kezdve a katedráról elhangzó politizálásig mindenfélére, ezeket a kevéssé szimpatikus cselekvéseket viszont tényállításként meg se próbálja Polyák nyakába varrni.

Egy médiajogász erre feltehetően azt mondaná, hogy a Pestisrácok kiadója nem szeretne rágalmazási pert veszteni.

A végeredmény kimondottan abszurd: az oktatóval kapcsolatos kevés tényleg konkrét állítást kimazsolázva csak olyasmi, kevéssé rémisztő dolgokat találunk, hogy mondjuk Polyák „oktatóként, kutatóként és civilként egyaránt a szabad és sokszínű média megerősítését, valamint az értő, kritikus médiafogyasztás feltételeinek megteremtését tekinti fő célkitűzésének”.

A kevéske egyértelmű Pestisrácok-mondás egyike az is, hogy Polyák médiajog-óráján a kötelező olvasmánynak feladott anyagok nagy része az oktató saját könyveiből, illetve a már említett Mérték publikációiból származik. Az ehhez társuló sugalmazást (miszerint ezek politikai természetű szövegek volnának) egy Polyák-szerkesztette könyvből idézetek illusztrálják a Pestisrácok cikkében. A bibi azonban ott van — állítja maga Polyák és a hallgatói által írt petíció is — hogy a cikkben idézett, amúgy ingyen letölthető könyv mindössze az ajánlott olvasmányok között szerepelt, tartalmát az oktató nem kérte számon.

Polyák maga a személyes Facebookján kommentálta az esetet. Szerinte az egyetemi élet és a politikum viszonya úgy néz ki, hogy egyrészt „értelmiségi, határozott értékrendet valló egyetemi emberekként bizony politizálunk. Foglalkozunk a közösségeinket érintő kérdésekkel, és igyekszünk a jövő generációt is tudatos polgárrá nevelni. Másfelől nem, nem akarjuk megmondani, hogy ki kire szavazzon és kire ne. Azt akarjuk, hogy ez valódi döntés legyen, megfontolt, értékalapú.” Az oktató közreadta a tananyagait és több tanóra hangfelvételét is tartalmazó online elérhetőséget is, hogy bárki ellenőrizhesse: pártpolitikai propagandára használja-e a katedrát.

A docens egyes hallgatói által köröztetett petíció világosan jelzi, hogy az óráit látogató diákok kinek a verziója mellett teszik le a garast. A kiáltvány leszögezi:

„az ELTE BTK Média Tanszékének oktatói magas szintű professzionalizmusról és hozzáértésről tanúskodnak az oktatási módszereik tekintetében. Az oktatási folyamat során nem alkalmaznak olyan eszközöket, amelyeknek célja a hallgatók politikai nézeteinek befolyásolása lenne”

Azt nem lehet tudni, hogy „ELTE Bölcsészettudományi karának kommunikáció és médiatudomány alapszakos hallgatói” aláírással szignált petíciót pontosan kik írták. Az egyetem médiatanszékének ügyeivel ismerősek azonban hitelesnek tartják a dokumentum hátterét. Úgy tudni, a kiáltványt szövegező diákok az esetleges hatalmi retorzióktól való félelmükben nem szeretnék felfedni a kilétüket. Az egyetlen nyilvános elérhetőségükként megadott emailcímre küldött kérdéseinkre egyelőre nem érkezett válasz.

A médiatanszéknek szintén emailben küldött kérdéseinkre Hammer Ferenc tanszékvezető azt válaszolta, „Polyák docens úr [Facebookon] közzétett nyilatkozatához [mást] nem akar hozzátenni a Média és Kommunikáció Tanszék. A petíció jól esett a tanszék oktatóinak.”

Érdemes felidézni, hogy az ELTE bölcsészkarán működő médiatanszéket nem először pécézik ki maguknak a kormánnyal baráti viszonyt ápoló médiumok. Pár éve a szak akkori elsőéves hallgatója, egyszersmind a 888 újságírójaként dolgozó Zelenka Dóra írt arról cikket, hogy „kormányellenes, balliberális propagandát kell hallgatnia az órákon”. Hammer tiltakozott, mire a 888 véleménydiktatúrát kiáltott, a kórusba becsatlakozó Origó pedig arról írt, hogy „balliberális agymosásnak vetik alá a diákokat”, mivel Fidesz-szövetséges újságírókat nem terveztek vendégelőadónak meghívni a kurzusokra.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: Polyák Gábor egyik óravázlatának egy diája.

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás