budapest

Niedermüller a veszélyhelyzetre hivatkozva is kötött egy szerződést Czeglédy ügyvédi irodájával

A VII. kerület ellenzéki, DK-s polgármestere a veszélyhelyzetben érvényes jogkörével élve egymaga döntött arról, hogy az önkormányzat nettó 29 millió forint értékben jogi képviselettel bízza meg Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2020. április 1-től december 31-ig. A tavaly októberi választás óta eltelt fél évben ez már a sokadik erzsébetvárosi megbízása Czeglédy irodájának.

Támogasd az Átlátszót szja1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Március közepén hirdette ki a kormány a veszélyhelyzetet a koronavírus-járvány miatt, és a védekezés érdekében rendkívüli jogrendet vezettek be. Ez nem csak a kabinetet, hanem a polgármestereket is a szokásosnál nagyobb hatalommal ruházza fel: a 2011-es katasztrófavédelmi törvény értelmében veszélyhelyzet idején a településvezetők a képviselő-testület nélkül dönthetnek mindenben.

Néhányan vissza is éltek a helyzettel: Komló, Nagykanizsa és Szekszárd fideszes polgármesterei is kihasználták, hogy nincs szükségük az ellenzéki többségű képviselő-testület hozzájárulására.

A főváros VII. kerületének DK-s polgármestere, Niedermüller Péter a veszélyhelyzeti felhatalmazásával élve az önkormányzat nevében szerződést kötött Czeglédy Csaba ügyvédi irodájával.

Czeglédy a szocialisták és a DK fontos háttérembere, a szombathelyi politikust és üzletembert költségvetési csalás gyanújával tartóztatták le 2017 júniusában, sokáig előzetes letartóztatásban volt, ügye jelenleg is tart. Czeglédyt 2003-ban egyszer már jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték adócsalás miatt.

Az MSZP Kubatovja? Czeglédy szerint az ő listájuk az ellenfelek szavazóit nem listázza

Tovább tart az MSZP mélyrepülése: most a választókerületi rendszer ellen ágáló megyei vezetők meccselnek a központtal, tudomásunk szerint hamarosan összetartásra gyűlnek a hatalomból kiszoruló megyei pártelnökök. A Fidesz-szerű új pártszervezet nyertesei a választókerületek vezetői, egyikük például a milliomos munkaerőkölcsönző vállalkozó, ügyvéd és médiaguru szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba, aki újabban kampányszervezőként is mutatkozik.

2019 novemberében az Index írta meg, hogy Újbuda és Erzsébetváros új, ellenzéki vezetése is Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját bízza meg az önkormányzat jogi képviseletével.

Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere akkor azt nyilatkozta, hogy

„Természetesnek tartom, hogy az ügyvéd, a jogi képviselő egy bizalmi pozíció, éppen ezért én is azokkal szerződöm, akikben meg tudok bízni mind a szakmai kompetencia, mind pedig a képviselet szempontjából.”

Erzsébetváros honlapján külön menüpontban érhetők el Niedermüller azon döntései, melyeket a március közepén bevezett veszélyhelyzetben, a különleges jogrendben érvényes hatalmát kihasználva hozott meg – egyedül, a képviselőtestület nélkül.

Egy március 18-án kelt határozatával a VII. kerület polgármestere arról döntött, hogy az önkormányzat jogi képviselettel bízza meg Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját 2020. április 1-től december 31-ig. A megbízás értéke nettó 29 millió forint.

Niedermüller Péter határozata

A dolog nem maradt sokáig következmény nélkül: Budapest Főváros Kormányhivatala április 16-án közölte, hogy vizsgálják a szerződést, mert a szerződéskötést indokoló, azt megalapozó dokumentumokat az önkormányzat aznapig nem küldte meg nekik.

Niedermüller Péter a Facebook-on reagált: „Gyakorlatilag az összes önkormányzat köt szerződést ügyvédi irodákkal, nagyjából ugyanezekre a feladatokra, nagyjából ugyanennyi pénzért. A szerződésben szereplő ár a piaci árnál nem magasabb.” – írta, majd hozzátette, hogy „Czeglédy Csabáék Erzsébetváros legsötétebb ingatlan-panamájának felderítésén dolgoznak”, és az ügyben már feljelentést is tett az önkormányzat.

Erzsébetváros honlapjának Üvegzseb-menüpontjában azonban elérhető a tavaly októberi önkormányzati választás után kötött szerződések listája, amiből kiderül, hogy a Niedermüller Péter vezette kerület összesen 4 alkalommal, összesen bruttó 49 millió (nettó 38,6 millió) forint értékben szerződött Czeglédy ügyvédi irodájával. 2019-ben kétszer bruttó 1,27 millió forint, 2020-ban pedig bruttó 13,3 millió, majd most bruttó 33,1 millió forint értékű szerződéseket kötöttek vele jogi képviseletre.

(Frissítés: cikkünk korábbi verziójában egy szerződést duplán számoltunk, a hibáért elnézést kérünk – a szerk.)

Emiatti felháborodásában az Élhető Erzsébetváros Egyesület petíciót indított, amellyel szeretnék elérni a legutóbbi szerződés felbontását. Az egyesület azt írja:

„Súlyos aggályokat vet fel, hogy olyan valaki képviselje az önkormányzatot, aki jelenleg is bűnszervezetben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás gyanúsítottja, illetve korábban több alkalommal is jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.”

(Frissítés: a petíció állításával ellentétben nem többször, csak egyszer ítélték felfüggesztett börtönbüntetésre – a szerk.)

A VII. kerületi önkormányzattal kötött szerződések kapcsán megkerestük Czeglédy Csabát, akinek az alábbi kérdéseket tettük fel:

  • Hány szerződést kötött az iroda a VII. kerületi önkormányzattal 2019. október 13. óta?
  • Mennyi a szerződések nettó összértéke?
  • Mennyi pénzt kapott eddig az iroda a szerződések keretében?
  • Milyen munkát végez az iroda a pénzért cserében?
  • Más önkormányzatok is kötöttek szerződést az irodájával 2019. október 13. után? Ha igen, mely önkormányzatok és mekkora értékben?

Megkeresésünkre Czeglédy Csabától az alábbi választ kaptuk:

„(…) az ügyvédi irodát vezető ügyvéddel közös álláspontunk az, hogy bár örömmel eleget tennénk a sajtómegkeresében foglaltak megválaszolásának, ugyanis nincsen semmi tiktolnivalónk, azonban ezt nem tehetjük meg a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében.

Az ügyvédi iroda – ami nem az enyém, annak egy tagja vagyok – nem jogosult arra, hogy megbízója vonatozásában bármilyen információt megosszon harmadik személlyel, így még csak arra sem adhatunk választ, hogy kivel, mikor, milyen tartalommal kötöttünk szerződést.

A titoktartási kötelezettségünk független attól, hogy megbízónk magánszemély, vagy piaci szereplő, vagy közpénzből gazdálkodó szervezet.

Szerencsére – és egyben nagyon helyesen – a közpénzből gazdálkodó szervezet megbízóink a megbízási szerződések másolatait nyilvánosságra hozták, így azokból a kért adatok egyértelműen megismerhetők.

Általánosságban azt mondhatjuk el, hogy a megbízási díjat a szerződésben foglaltaknak megfelelően kapja az ügyvédi iroda havi utólagos elszámolás alapján, a feladatainkat pedig a szerződés keretei között a megbízó utasítása szerint látjuk el. Közpénzből gazdálkodó szervezet megbízóinknak minden esetben előzetesen árajánlatot adtunk, amelyek nem haladják meg a piaci árat.”

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Czeglédy Csaba a Szegedi Járásbíróságon 2018. április 4-én. (MTI Fotó: Rosta Tibor)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás