koronavírus

Nem fújnák le a hazai rendezésű vizes eb-t, már a szervezőket is kiválasztották

Egyre több sporteseményt mondanak le az országban és nemzetközi szinten is a koronavírus terjedése miatt. Magyarország több nagy sportrendezvény szervezésében érdekelt idén, így például a 2020-as Úszó-Európa-bajnokságban is. Az Átlátszó megtudta, egyelőre nem tervezik a halasztást, sőt, már nyertest is hirdettek a lebonyolításra jelentkező cégek között.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

 

Budapest rendezi 2020-ban a vizes Európa-bajnokságot valamennyi szakágban – jelentette be Paolo Barelli, a kontinentális szövetség (LEN) elnöke 2016 júliusában.  A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) akkor arról beszélt, hogy az új Dagály-komplexum lehető legjobb kihasználásának érdekében nyújtotta be a pályázatokat a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Vízilabda Szövetség, az európai testület pedig támogatta azt.

Ennek ellenére sokáig semmilyen lépés nem történt az ügyben, sőt, ahogy arra a HVG február elején rámutatott, a lebonyolításra vonatkozó közbeszerzést is csak az utolsó pillanatban írták ki. A portál érdeklődésére akkor Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke elmondta, a hiányzó támogatói okirat hiánya akadályozta őket abban, hogy előbb közzétegyék a felhívást. Nem tudták ugyanis pontosan, mekkora összeg áll a rendelkezésükre.

A HVG emlékeztetett, hogy a központi költségvetésben nem volt nevesítve összeg az Eb-re, azonban egy 2016-os határozat 2 millió euró (674 millió forint) licencdíjat, illetve 960 millió forint rendezési díjat irányzott rá elő.

A napokban azonban felszállt a fehér füst és kiderült, kik és mennyiért szervezhetik meg a sporteseményt májusban-júniusban.

Az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent információk szerint a 2020-as Úszó-Európa-bajnokság szervezési feladatait a Canoe Üzemeltető és Szolgáltató Kft.és az IRUB Kft. nyerte nettó 729 millió forintért.

A két cég feladata lesz:

  • a rendezvényre érkező, VIP státussal rendelkező vendégek ellátása (napi 570 fő);
  • rendezvény idején a repülőtér-szálloda-versenyhelyszínek közötti személygépkocsis transzfer lebonyolítása (30 sofőr);
  • a Duna Aréna, Lupa-tó, és a Margitsziget rendezvényhelyszínek kiépítése;
  • a nyíltvízi versenyek hajóbiztosítása a Lupa-tavon (19 db kisgéphajó, kísérő kajak);
  • a LEN kongresszus, protokoll rendezvények, nyitó- és záróünnepségek, eredményhirdetések megszervezése és lebonyolítása (300 főre);
  • a versenyek doppingellenőrzésének teljeskörű lebonyolítása;
  • a versenyek informatikai támogatása;
  • a médiatervezés és vásárlás, reklámtevékenység, dekoráció, érmek serlegek, diplomák, kiadványok elkészítése;
  • nemzetközi minősítéssel rendelkező versenybírók biztosítása (úszás 170 fő);
  • meghatározott létszámú hostess személyállomány biztosítása a versenyekhez (228 fő);
  • az esemény formaruháinak elkészítése és szállítása (2520 póló);
  • a szervezésben résztvevő szakemberek bevonása, akik közreműködése szükséges a rendezvény lebonyolításához;
  • valamint a rendezvény idején a repülőtér-szálloda-versenyhelyszínek közötti buszos transzfer lebonyolítása (25 autó- és 5 midibusz).

A szerződést 2020. március 5-én alá is írták a nyertesekkel.

Egyedül pályáztak

Bár voltak jelek, amelyek arra engedtek következtetni, hogy az állami tulajdonú Antenna Hungária lesz a befutó, amely a 2017-es vizes vb-n is szerepet kapott, a cég végül nem is indult a pályázaton.  A Canoe Üzemeltető és Szolgáltató Kft. és az IRUB Kft. párosa volt ugyanis az egyetlen ajánlattevő – és egyúttal a nyertes is.

Mit lehet tudni a két cégről?

A Canoe Üzemeltető és Szolgáltató Kft. 100%-os tulajdonsa a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. A társaságot 2009-ben jegyezték be Budapesten. A kft. ügyeveztő igazgatója Tóth Viktor, a cég éves árvebétele 2018-ban 204 millió forint volt.

Az IRUB Kft.-t 2017 tavaszán jegyezték be Budapesten, a tulajdonosok: Sztaics István, Hóbor Attila Gábor és a Visinvest kft. A cég 2017-ben 206 millió forint éves forgalmat bonyolított, ami 2018-ra egymilliárd forintra nőtt.

A kft. neve két sportesemény kapcsán került eddig elő: egyrészt ők üzemeltették a Hajós Alfréd Uszodát 2017-ben, a vizes vb alatt 157 millió forintért, másrészt 2018-ban ők is azon nyertes cégek között voltak, amelyek részt vehettek a Budapesti Birkózó Világbajnokság rendezésében összesen nettó 1,5 milliárd forintért.   

Azt, hogy hogyan drágult szinte naponta a 2017-es Magyarországon megrendezett vizes vb, ebben a cikkben foglaltuk össze:

Egy évvel a vége után 27 millióval drágult a vizes vb

Dr. Batka Brigitta szerződései Új buszmegállók Dr. Batka Brigitta szerződései Dr. Batka Brigitta szerződései A második világháború XII. kerületi áldozatai emlékműve felülvizsgálatával megbízott bizottság tagjaival kötött szerződések Dr. Batka Brigitta szerződései KIM – támogatások EMMI – szerződések Belügyminisztérium – szerződések Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások Vidékfejlesztési Minisztérium – szerződések

Csak szélsőséges esetben marad el

Mivel a koronavírus terjedése miatt sorra mondják le a sporteseményeket, rákérdeztünk a Magyar Úszó Szövetségnél, mi történik a szerződéssel és az abban szereplő összeggel (nettó 729 millió forint), amennyiben a koronavírus miatt a rendezvény elmarad, illetve, visszafizetik-e az eddig értékesített belépőjegyek árát.

Csurka Gergely, a MÚSZ sajtóreferense kérdésünkre elmondta, egyelőre mindannyian abban reménykednek, hogy az esemény nem marad el.  Ez ugyanis a LEN (Európai Úszó Liga) legfontosabb eseménye, és úgymond egy egyszeri esemény abban az értelemben, hogy nincs összekapcsolódva más versenysorozatokkal, illetve a rajta résztvevő sportolóknak nincs egyéb, rendszeres versenyzési kötelezettségük (mint például a labdajátékokban, ahol a nemzeti bajnokságok, európai klubsorozatok összetorlódhatnak a válogatottak Európa-bajnokságával). Ezért az eseményt rosszabb esetben is csak elhalasztják.

A teljes törlésre csak egy nagyon szélsőséges esetben kerülhet sor – hangsúlyozta Csurka Gergely. – Amennyiben ez mégis bekövetkezne, akkor az állami sportvezetéssel egyeztetett módon a közbeszerzés során leszerződtetett partnerek az időarányosan előírt és elvégzett munkák ellenértékét fogják megkapni. Természetesen az esemény elmaradása esetében minden jegyvásárló visszakapja a belépője árát – mutatott rá a referens.

Nem kockáztatnak

Több nagyobb sportesemény már biztosan elmarad a közeljövőben, néhány esetben még nem döntöttek a szervezők.

Amire biztosan nem kerül sor az eredetileg tervezett időpontban:

  • bolgár-magyar futball pótselejtező az Európa-bajnokságért,
  • a Forma 1-es Ausztrál Nagydíj, a bahreini és a vietnámi verseny,
  • az ajánlás szerint minden nemzetközi focimeccs márciusban és áprilisban,
  • a férfi tenisz Hungarian Open,
  • a magyar női vízilabdázók olimpiai selejtezője,
  • a vízilabda világliga küzdelmei és a műúszók világkupa-sorozatának budapesti versenye,
  • a bécsi maraton,
  • szinte minden sportágban (futball, kézilabda, kosárlabda, darts, öttusa stb.) a bajnokságok következő fordulói.

Arról még nem született határozat, hogy mi lesz a júniusra-júliusra tervezett foci Európa-bajnokság, valamint a júliusi-augusztusi olimpiai játékok sorsa.

Katus Eszter

Fotó: December óta vásárolhatók jegyek a 2020-as úszó eb hivatalos weboldalán.  A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. 

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás