Egyéb

Médiaelhárításra is megbízást kaptak a kormányzati objektumokat védő magáncégek biztonsági őrei

 

Tévéstábokat, újságírókat kell fürkészniük a kormányzati épületeket őrző biztonsági embereknek, és ha egy is felbukkan a védett objektumok környékén, jelezniük kell – az Átlátszó értesülése szerint erről még májusban küldött utasítást a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság az érintett ingatlanok recepcióira, illetve az épületeket őrző Valton-Sec biztonsági cég munkatársainak.

Akár vidám népi játék is lehetne a miniszterfogócska. Egy időben legalábbis rendszeresek voltak a tévés és online videók arról, hogyan nem lehet szóra bírni a kormánytagokat, és az illetők milyen kreatívak a menekülésben.

Az egyik szép példa egy májusi konferenciára igyekvő Balog Zoltán emberminiszteré volt, akit az Index a CEU-ügyben tervezett faggatni. A miniszter stábja ki is jelölte az interjú helyét egy fa árnyékában, Balog azonban nem sokkal később a hátsó kijáraton próbált egérutat nyerni. Hiába amúgy. Viszont a kergetőzésről készült videó remek lett.

Az eset után két nappal értesüléseink szerint a kormányzati intézmények üzemeltetését végző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) műszaki üzemeltetési főosztályának illetékese emailben közölte elvárásait több minisztérium és egyéb állami intézmény portaszolgálatával, a levélből biztonsági cégekhez is küldtek másolatot.

Úgy tudjuk, kapott az üzenetből az állami biztonsági közbeszerzések favoritja, a Valton-Sec Kft. több munkatársa is. A KEF azt kérte a címzettektől, hogy folyamatosan járőrözzenek a védett épületek körül, és amennyiben bármilyen média megjelenik, azonnal értesítsék a KEF-et.

Levélben kérdeztük a KEF-től, hogy pontosak-e a fenti értesüléseink, ha igen, mi az elnevezése a kérésüknek, hatályban van-e még, eddig mennyiszer volt szükség riadóztatni, s mi lehet a riasztás következménye.

Azt is tudakoltuk, értelmezésükben mit takar a „járőrtevékenység” fogalom. A rendőrségi szakszó ugyanis nem csak sétálgatást és figyelést jelent, hanem azt is, hogy a járőr megállíthatja, igazoltathatja is a gyanús elemeket a közterületen. Erre azonban a civil őröknek nincsen jogi lehetőségük.

Ismételt érdeklődésünkre választ egyelőre nem kaptunk, ha megérkezik, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkeink:

Novemberben a Valton nyerte a nemzeti tőkésosztály közbeszerzési versenyét

Négy évig a Valton őrzi az olimpiai központokat

Jövőre is a Valton biztosítja az állami rendezvényeket

Félmilliárd forintért őrizheti a Városligetet a Valton

Jól szerepel a Valton-Sec Kft. a KEF és a HM közbeszerzésein

Rádi Antónia

Megosztás