nemzeti összetartozás napja

A röplabdaszövetségnek és Lezsák népfőiskolájának is toboroz gyerekeket biodíszletnek a KLIK

Rajzpályázat az igazságos bíróról, cirkuszi előadásra való toborzás, hungarikum-vetélkedő a Lakitelek Népfőiskola szervezésében – íme, néhány program és felhívás, melyet a tankerületek az utóbbi hónapokban minden magyarországi tanárhoz eljuttattak.

Az állam előszeretettel veszi igénybe a tanárok „segítségét”, amikor egyes kormányzati szervek, alapítványok és üzleti vállalkozások programajánlataival, felhívásaival bombázza az iskolákat. A tankerületek ugyanis engedelmesen továbbítják ezeket az ajánlatokat az igazgatóknak, ők pedig a pedagógusoknak. Rajtuk múlik ugyanis minden: a rengeteg saját és helyettesített tanóra megtartása mellett elvárják tőlük, hogy értesítsék, motiválják és mozgósítsák diákjaikat ezekre a programokra, sőt, adminisztrálják is mindezt. Természetesen ingyen.

A kormányzat valószínűleg úgy gondolja, hogy a heti 24-30 óra mellett a tanároknak van idejük arra is, hogy a gyerekek iskolán kívüli elfoglaltságait szervezzék. De a tanári ingyenmunka is csábító lehet, amikor a cégek és alapítványok az iskolák révén különböző programokat és termékeket ajánlanak fel a diákoknak. A magyar állam számára pedig szintén nagyon fontos, hogy a kormányzati célok szerint átszabott tananyag mellett az iskolán kívüli tevékenységgel is a „megfelelő” irányba terelje a gyerekeket – és szüleiket.

A teljesség igénye nélkül mutatunk néhány, az utóbbi hetekben a tankerületek által továbbított kérést és felhívást:

„A Magyar Röplabda Szövetség számára kiemelten fontos a diákok kellő számú jelenléte, tekintettel arra, hogy a gyerekek szurkolása jelentősen hozzájárulhat a mérkőzések jó atmoszférájához és ezen keresztül a nemzeti válogatott sikeres szerepléséhez” – ezzel az ajánlással küldték el a minap a Női Röplabda Európa Bajnokság rendezvényeire való részvételi felhívást az iskoláknak.

A diákoknak és kísérőiknek a meccsekre ingyenjegyet biztosít a Röplabda Szövetség, derül ki a levélből. A tanároknak „csupán” az a dolga, hogy a tanév utolsó hetében, néhány nap alatt gyűjtsék össze, hány diák szeretne részt venni az augusztus végi sporteseményen, s a listát küldjék egy vállalkozás címére. A kérést azzal is nyomatékosítják, hogy a rendezvényt „Magyarország Kormánya is hivatalosan támogatja, elismerve ezzel a sportesemény hazai és nemzetközi jelentőségét.”

Ezek után nyilván hazafiatlan dolog lenne – és ésszerűtlen is, hisz ott a csábító ingyenjegy –, ha a tanárok év végi teendőik közé nem iktatnák be a diákcsoportok jelentkezésének megszervezését. A módszer más sporteseményeknél már bevált; két éve például a vizes világbajnokságra ugyanígy a tankerületek révén toboroztak gyerekeket.

Szintén a tanárok közreműködését kérte néhány hete az EMMI a Nemzeti Összetartozás Napja megünneplése alkalmából. A Szarka Tamás „Kézfogás”című dalának kottáját és szövegét is tartalmazó felhívást elküldték minden – hazai és határon túli – magyar iskolába.

A minisztérium a Kossuth-téri közös énekléséhez is várta kórusok jelentkezését. Az esemény Facebook-oldalára feltöltött felvételek szerint több mint száz – köztük több szlovákiai, Romániai – iskola énektanára, kórusvezetője tanította be lelkesen a diákokat a közös éneklésre.

Bár az általunk kérdezett pedagógusok véleménye szerint ez a dal zeneileg és szövegében is színvonaltalan szerzemény, sőt kóruséneklésre is alkalmatlan, most nem a nóta esztétikai értékét kívánjuk elemezni. Csupán arra a rutinszerűen alkalmazott gyakorlatra mutat példát ez a körlevélben elküldött kérés, hogy a kormányzat elvárja a tanároktól a pluszmunkát – természetesen ingyen.

Azt viszont hiába szerettük volna kideríteni, hogy az EMMI mennyit közpénzt költött el a Nemzeti Összetartozás Napja közös énekléses programjainak megünneplésére.

A minisztériumtól közadatigénylésben kértük a Szarka Tamás Produkcióval kötött megállapodást és a rendezvénnyel kapcsolatos egyéb szerződéseket. Az EMMI viszont megtagadta a kért dokumentumok kiadását, mert szerintük ezek „döntést megalapozó adatok” és tíz évig nem hozhatók nyilvánosságra. De a programot meghirdető Szarka Tamás Produkcióhoz is hiába fordultunk: levelünkre nem is válaszoltak.

A minisztérium adatmegtagadása miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordultunk jogorvoslatért. Ha választ kapunk a hatóságtól, azt ismertetni fogjuk.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: hungarikum-vetélkedő a Lakitelek Népfőiskolán, forrás: nepfolakitelek.hu

Megosztás